karacabey_camii.png” border=”0 Karacabey Camii
Hamamönü’nde bulunan cami türbesi, çeşmesi ve çifte hamamıyla birlikte külliye oluşturmaktadır. 15. yüzyılda Karacabey tarafından inşa ettirilen cami eyvanlı plan tipinin Ankara’daki tek örneğini göstermektedir. Beş kubbeyle örtülü olan cami, taş ve tuğla karışımı malzemeden yapılmış olup, minaresi kuzeybatıdadır. Minaresi sırlı tuğla ve çini işçiliği ile önemli bir örnektir. Caminin yanında Karacabey’in türbesi bulunmaktadır.
Karacabey Camii Ankara’da, 1427’de inşa edildiği sanılan bir camidir. Anadolu Beylerbeyi Celaleddin Karacabey bin Abdullah’ın türbesi, cami bahçesindedir. Türbesi, çeşmesi ve bitişiğindeki Karacabey Hamamı ile beraber bu cami bir külliye oluşturur. Külliyede bir imaret de bulunmasından dolayı cami İmaret Camii olarak da bilinir. Cami, bugün Hacettepe Hastanesi arazisisinde yer alır. Mimar Ebubekiroğlu Ahmet tarafından tasarlanmış olan yapı, Bursa camileri tarzındadır, bu tipin Ankara’daki tek örneğidir.
karacabey_cami.png” border=”0 Caminin “T tipi” bir planı vardır. Beş kubbesi vardır, minaresi kuzey batıdadır, taş ve tuğla karışımı malzemeden yapılmıştır. Ahşap minber ince oymalarla kaplıdır.
Cami tarihi boyunca pekçok kere onarımdan geçmiştir. İlk III. Selim zamanında tamir edilmiştir. 1895 depreminde zarar gördükten sonra 1938’de, 1943’te ve en son 2005’te onarılmıştır. 2005 restorasyonu sırasında caminin şeklinin yüzyıllar boyunca değişmiş olduğu, ilk projesinin İzmir`in Tire ilçesindeki Yahşi Bey Camii`yle aynı olduğu tesbit edilmiş ve o projeye göre onarılmıştır. Bu restorasyonda eski halinde olmayan bir kule, kubbenin tepesine eklenmiştir.
Celaleddin Karacabey Çelebi Sultan Mehmet’in damadı ve II. Murad’ın eniştesiydi. Varna Muharebesi’nde şehit olmasının ardından cesedi, görev yaptığı Ankara’ya nakledilerek bugünkü türbesine defnedilmiştir. Vakfiye 1484 tarihlidir.