Kıyamet kopacak! Ama ne zaman ve nasıl?

Kıyamet kopacak! Ama ne zaman ve nasıl?

İSTANBUL – Bugün vizyona gire 2012 filmi, Hollywood’un kıyamet senaryolarının son örneği. Ancak kıyametle ilgili senaryolar sadece Hollywood’un ilgisini çekmiyor.

Dünyanın ya da insanlığın sonu, binlerce yıldır insanoğlunun aklını karıştırıyor. Bilim de, din de, mitoloji de dünyanın ve insanlığın bir gün son bulacağında hemfikir.

Peki ama bu nasıl ve ne zaman olacak ? Bunun cevabını vermek kolay değil.

Haberin devamı ↓


EVRENİN ÖLÜMÜ
Bilim, şu anki veriler çerçevesinde gerçek anlamda kıyameti, yani tüm evrenin yok olacağını öngörüyor. Peki bu nasıl olacak? En çok kabul gören teoriye göre Evren’in genişlemesi sürecek ancak giderek yavaşlayarak ve giderek soğuyarak… ‘Büyük soğuma’ adı verilen bu teoriye göre soğuma, ısı enerjisinin kalmayacağı ve moleküllerin durduğu mutlak sıfır noktasına (0 Kelvin, – 273.15 C) kadar devam edecek ve her şey bu durumda son bulacak.

‘Büyük Büzüşme’ adı verilen teoriye göre ise çekim gücü her şeyi yavaşlatacak ve evren kendi üstüne çökecek. Benzer bir teori olan ‘Büyük Zıplama’ teorisi, evrenin genişlemesini tamamlayınca daralmaya başlayacağını ve bu daralmanın sonunda yeni bir Big Bang (Büyük patlama) meydana gelerek yepyeni bir evrenin oluşacağını öngörüyor.

Bu iki teorinin tersi olarak adlandırılabilecek ‘Büyük Yırtılma’ teorisine göreyse gizemli ‘kara enerji’ evrenin giderek daha hızlı genişlemesine yol açacak ve evren dağılacak.

Peki everenin sonu ne zaman gelecek. Bu konuda farklı öngörüler var ama kesin olan şu ki bunu hiç birimiz göremeyeceğiz. Çünkü hiç bir teori 13 milyar yaşındaki evrenin ölüm tarihinin şimdiki yaşından daha erken olacağını öngörmüyor.

GÜNEŞ DÜNYA’YI YUTACAK
Eğer kıyameti Evren’in değil de Dünya’nın sonu olarak düşünüyorsak, bilim bu konuda da karamsar. Kesin olan bir şey varsa o da evrenin sonundan çok önce Dünya’nın sonunun Güneş tarafından getirileceği.

Güneş’in merkezindeki çekirdek füzyonu sona erdiğinde, çekirdek büzülürken, yıldızı saran hidrojenin büyük bölümü helyuma dönüşecek. Bu süre içinde Güneş giderek genişleyerek ‘Kırmızı Dev’ adı verilen dev yıldız formunu alacak. Bu genişleme sırasında Güneş’in çapı Mars’ın yörüngesinden bile daha büyük olacak. Dolayısıyla en yakın dört gezegen olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars, Güneş tarafından yutulacak.

Güneş son aşamada kendi içine çökerek yaşamını şimdi olduğundan da küçük bir kütlede beyaz cüce adı verilen ölü bir yıldız olarak sürdürecek. Ancak bu aşamaların hiç birine biz şahit olamayacağız.

Şu anda 4.6 milyar yaşında genç bir yıldız olan Güneş, yaklaşık 7 milyar yıl sonra genişlemeye başlayacak. Güneş’in beyaz cüceye döndüğündeki yaşı ise 12.4 milyar yıl olacak.

METEOR TEHLİKESİ NE KADAR BÜYÜK ?

Dünya’nın 7 milyar yıldan daha fazla yaşamayacağı bilimsel olarak kesin. Peki kıyamet daha yakın bir zaman içinde gerçekleşecek mi? Bilimsel olarak bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil ama olasılıklardan bahsedilebilir.

Dünya dışından gelecek kıyamet nedenlerinden ilk akla gelen meteor çarpması. 4.3 milyar yıllık ömründe meteor çarpması Dünya için hiç de olağan dışı bir durum değil, özellikle de ilk dönemlerinde. Ancak zamanı insan hayatı üzerinden ele alırsak, tüm insanlığı etkileyecek ya da yok edecek bir meteorun çarpma olasılığının çok da yüksek olmadığı söylenebilir.

1 km çapındaki bir meteorun insanlık için ciddi bir tehlike oluşturacağı, çapı 3-10 km olan bir meteorun ise insanlığı yok edebileceği düşünülüyor. Ancak son 100 milyon yıla baktığımızda, 1 km çapındaki bir meteor, yaklaşık 500 bin yılda bir kez Dünya’ya çarpıyor. Tüm Dünya’yı etkileyecek daha büyük bir meteorsa son olarak 65 milyon yıl önce Dünya’ya çarpmış ve dinozorların yok olmasına neden olmuştu.

Dünya’ya yakın astreoidlerin çok yakından gözlemlendiğinin ve öngörülebilir gelecekte Dünya’ya hasar verecek bir asteroide dair bir gözlemin olmadığının da altının çizilmesi gerekiyor.

GAMA IŞINI, KARA DELİK YA DA…
Dünya dışından gelebilecek felaketler astereodlerle sınırlı değil. Evrendeki en görkemli olaylardan bir gama ışını patlamasıdır. Sönmüş yıldızların birbiriyle çarpışmaları sonucunda oluşan ve büyüklüğü güneşin 10 katrilyon katı olabilen bu patlamalar insanlığın sonunu getirir mi?

Bilimadamları doğrudan bir etkisi olacağını düşünmüyor. Ancak patlama sonrasında açığa çıkacak radyasyon atmosfer ve ozon tabakasına rağmen insanlığın sonunu getirir mi? Böyle bir olasılık var ama çok düşük.

Bazı kıyamet senaryolarına göre ise Dünya ya da Güneş Sistemi’nin yakınından geçecek bir yıldız ya da gezegen gibi büyük bir gök cismi, Güneş Sistemi’nin dengesini bozacak ve Dünya’nın yok olmasına neden olacak. Bu da çok düşük bir olasılık.

Başka senaryolarsa Dünya’nın bir kara delik tarafından yutulmasına dayanıyor. Bilimsel olarak bu tür senaryoların gerçekleşme olasılığı sıfıra yakın.

YA UZAYLILAR ?
Dünya dışından gelecek son tehdit olarak bir uzaylı istilası olabilir. Ama bu konuda fikir yürütmek bilimsel olmaktan çok fantezi temelli olabilir.

Derleyen: Fatih AÇA
ntvmsnbc


Daha yeni Daha eski