Antidiyabetikler diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Aslında diyabetin tedavisi yoktur ancak bu ilaçlar sayesinde kan şeker düzeyi kontrol altında tutulur.
Şeker hastalığı (diyabet) belirtilerini azaltan ya da gideren ilaçlar. Bu ilaçlara hipoglisemik ilaçlar da denir. En önemli antidiyabetik ilaç ensülindir. Ensülin, pankreasın Langerhans adacıkları tarafından salgılanan ve sağlıklı kimselerde karbonhidratların kimyasal olarak yıkımını sağlayan bir hormondur. Şeker hastalarında bu hormon ya az miktarlarda salgılanır, ya da etkisini gereğince gösteremez; sonuçta karbonhidrat metabolizması ciddi şekilde bozulur.
Şeker hastalarına domuz ya da sığır pankreasından elde edilmiş olan ensülin hormonu şırınga edilerek vücutlarındaki bu eksikliğin karşılanmasına çalışılır. Saf ensülin, vücuda şırınga edildikten kısa bir süre sonra tüketildiğinden, etkisi kısa sürer. Bu etki, ensülini bazı maddelerle bileşik haline getirmek yoluyla uzatılır. Bu bileşikler, saf ensülinden daha güç eridiklerinden, etkileri de daha uzun sürer. Ensülin, şeker hastalığını iyileştirmez; ancak bu hastalığın yol açtığı yan etkilerin oluşmasını yavaşlatarak hastanın hayatını uzatır.
Bu hastalıkta kullanılan ve daha zayıf etki gösteren ilaçlar da vardır. Bunlar arasında asetoheksamid, klor propamid, midin, tolazamid ve tulbutamid yer alır. Bu ilaçlar vücutta ensülin salgılanmasını kamçılarlar, bu nedenle sadece hafif şeker hastalığı vakalarında kullanılırlar.
Önemli : Bu bölümdeki bütün yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Doktor kontrolü dışında kesinlikle ilaç kullanmayınız.