Ahmet Kamil Akdik Kimdir, Hayatı, Sanatı

Ahmet Kamil Akdik. Hattat, Türk hat sanatının son hattatbaşı (reisül hattatin) (İstanbul 1861-1941).

Çocukluğunda devrin ünlü sanatçılarından ders alarak yazıya başladı. Özellikle nesih, sülüs ve divani hatlarında başarı gösterdi. İlk hocaları arasında tanınmış hattatlardan Sami Efendi de yer alır. Mülkiye Mektebi’nde okuyan Kâmil Efendi Divanı Hümayun Mühimme Kalemi’nde göreve başlamış ve 1917 yılında kendisine bir beratla reisülhattatin unvanı verilmiştir.

Cumhuriyet döneminde Divanı Hümayun Kalemi’nin kaldırılması üzerine emekliye ayrılmış ve yazı devriminden sonra eski sanat yazılarının canlandırılması için kurulan Medresetül Hattatin’de nesih ve sülüs hocası olarak görevlendirilmiştir. Ressam Şeref Akdik’in babası olan Kâmil Akdik’in en tanınmış eseri, bütün yazı çeşitlerini kapsayan Hututu Mütenevvia‘dır. Ayrıca Fatih Türbesi‘nde bulunan Fatih manzumesini (Abdülhak Hâmid‘in şiiri) sülüs hattıyle yazmıştır. Ünlü eserleri arasında Mehmet Ali Paşa’nın Mısır’da yaptırdığı cami ve türbenin bütün yazıları da yer alır. Kâmil Akdik’in Mısır’a giderek kendi yazdığı bu yazılar içinde özellikle sanduka başında bulunan celi Lâilaheillallah istifi en güzel yazılarından biridir.

Hat sanatını bir ibadet sayan Kâmil Akdik, boş vakitlerinde bile durmadan yazı yazmış, Hilyei saadet, menşur ve fermanların yanı sıra birçok eksik Kur’an’ı da tamamlamıştır. Medresenin 1936’da kaldırılması üzerine Güzel Sanatlar Akademisi’nin Şark Tezyinat bölümünde görev almış ve ölünceye kadar bu görevde kalmıştır.

Kaynaklar: Melek Celâl. Reisülhattatin Ahmet Kamil Akdik / Mahmud Kemal İnal, Son hattatlar.

Daha yeni Daha eski