Mesh (Ar. i.)
Lûgatta el sürmek, silmek, sığamak, taramak anlamına gelen Mesh, ıstılah olarak ayağa giyilen ve mesh edilmesi câiz olan şeyin (mest) üzerini ıslak elle sıvamaktır. Ayakkabı veya lâstik içine giyilen mest üzerine mesh edilmesi İslâmın göstermiş olduğu bir kolaylıktır. Meshetmek ise, mestlerin üzerine ayakların parmakları ucundan, aşık kemiklerini geçecek şekilde el parmaklarını ıslak olarak sürmektir.
Ayaklara meshin farz miktarı, her ayağın ön tarafına tesadüf eden mestin üzerindeki, üç parmaklık yerdir. Bu kadar bir yere mesh ile fariza eda edilmiş olur.
Mestlerin altına mesh edilmez. Yapılan meshde parmakların açık bulundurulması, meshin el parmakları ile yapılması ve ayak parmakları ucundan yukarıya doğru yapılması sünnete uygundur. Yoksa mestin üzerine su dökmek sünger gibi bir şey ile ıslatmak sünnete uygun düşmez.
Bir meshin caiz olabilmesi için şu yedi şartın bulunması lazımdır:
- Mestler abdest için ayaklar yıkandıktan sonra giyilmelidir.
- Mestler, ayakları topuklarıyla beraber her taraftan örtmüş bir halde bulunmalıdır. Topuklardan kısa mestler, potinler üzerine mesh yapılmaz.
- Ayağa giyilmiş mestler ile normal yürüyüşle en az üç mil kadar bir yol yürümek mümkün olmalıdır.
- Mestlerden her biri, topuktan aşağı kısmında, ayak parmaklarının küçükleri ile üç parmak kadar yırtık, delik, sökük bulunmamalıdır.
- Mestler bağsız olarak ayakta durabilecek derecede kalın olmalıdır.
- Mestler, dışardan aldığı suyu hemen içeri çekebilecek bir yapıda olmamalıdır.
- Mest giyebilmek için her ayağın ön tarafından en az küçük el parmağı kadar bir parça bulunmalıdır. Yani ayağı kopmuş veya belirtilen ölçüden küçük olmamalıdır.
Bir meshin müddeti, mukim yani yolcu veya misafir olmayan kimse için bir gün ve bir gecedir. Yani 24 saattir. Misafir için üç gün üç gece, yani 72 saattir. Bu müddet, abdestin bozulması anından itibaren başlar. Meselajbir kimse saat 1 ‘de abdest alıp mest giyse ve saat 5’de abdestini bozsa, meshin müddeti saat 5 ‘ten itibaren başlar. Mesti ayağına giydiği vakitten itibaren başlamaz.
Mestlerine meshetmek suretiyle abdest alan kimse, mestlerini ayağından çıkarınca yalnız ayaklarını yıkamak zorunda kalır. Abdestini tamamen yenilemesi gerekmez.