Nevrûz (Frs. b. i.) Türkçesi Yeni gün
Eskiden İranlıların kullandıkları Şemsî takvim yılının ilk günü (yılbaşısı). İlkbaharın başlangıç günü. Güneşin koç (hamel) burcuna girdiği gün. Gece ile gündüzün eşit olduğu gün (22 Mart) Nevrûz eskiden İranlılar tarafından bayram olarak kabul edilirdi (İyd-i ekber). Nevruz bayramı, İslâmın kabul edilmesinden sonra Şiî inançlarla bağdaştırılarak bir anane halinde kutlanmaktadır. Kızılbaşlar arasında Hz. Ali b. Ebu Talib’in doğum günü olarak da kabul edildiğinden ayrıca önem kazanmaktadır.
Bu günden itibaren güneş, yaza dönmekte, tabiatta bir değişiklik meydana gelmektedir. İşte bu yüzden Nevrûz’da büyük dinî merâsimler, eğlenceler ve şenlikler tertib olunmuştur. Bu hususlar eski Türkler arasında da görülmüştür.
Osmanlılar devrinde de Nevruz sayılı günlerden biri olarak telakkî edilmiş ve bu günde Nevruziyye denen bir macun ve tatlı yapılarak dağıtmak âdet haline gelmişti (bk. Nevruziyye.)
Musiki Nevruz Türk musikîsinin bilinen en eski makamlarından biri olup birkaç çeşidi mevcuttu. 4-6 asırlık mazisi olan bu makamdan günümüze herhangi bir örnek kalmamıştır.