Alkolizm
Alkolizm, Alkollü içkilere kişinin fiziki ve psikolojik sağlığına zarar verecek şekilde olan aşırı tutkunluk. Davranışsal bir bozukluk olan Alkolizm sorunu olan kişiye ise alkolik denir. Alkolik, alkolün kendisine zararlı olduğunu bildiği halde içmekten kendini alamayan kişidir. Alkolizm, alkol alımının bağımlılığa dönüştüğü bir hastalıktır.
Genellikle alkole karşı düşkünlüğün başlaması, sinir gerginliğini yok etmek, zevk almak, duygu durumu düzeltmek, stresle başa çıkmak, alkol içme arzusu (craving, aş erme) vb. için içme ihtiyacının duyulmasıyla olur.
Bunun arkasından yalnız olunduğu zaman alkole meyil ve uzun sarhoşluk devreleri gelir. Normal alkol alımının üzerinde, uzun süre boyunca yüksek oranlarda alkol alımı gerçekleşir.
Alkole alışkanlık kazanmış kişinin kontrolü kaybetmesi ve davranışlarını özürlerle kapatmak istemesi kritik devrede olduğunun işaretleridir. Saldırgan olur, içki depolar ve sabahları alkol alma alışkanlığını kazanır. Bu noktadan sonra işini de ihmal etmeye başlar ve kendisinde titremeler, düşünme yetersizliği baş gösterir. Alkol alışkanlığının soya çekime bağlı olduğu söylenmişse de bugün bütün dikkatler olayın psikolojik ve sosyal (toplumsal) sebeplerine çevrilmiştir.
Bağımlılığın Belirtileri
Bağımlılığın ön işaretleri:
- Her gün aynı şekilde içki içilir.
- Sınır konur ama bu sınır aşılır.
- İçkinin içilmediği faaliyetler bırakılır.
- İçkiden kaynaklanan sorunlar yaşanır ama bunlar fark edilmez ve/veya yapmasına izin verilir.
- Aynı etkiyi yapması için daha fazla içkiye gereksinim duyulur.
Bağımlılığın ileri işaretleri:
- Uyku sorunları yaşanır.
- Sabahları sinirli, hasta, terlemiş veya titreyerek uyanır.
- Uyandıktan sonra üç saat içinde içki içilir.
- Bazen aşırı çekilme belirtileri yaşanabilir: Kişiler içki içmeyi bıraktıktan saatler veya günler sonra sara nöbetleri yaşayabilir, bilinçlerini yitirebilir, bazen kollarda ve bacaklarda çekilme hissedilebilir, nefes kesilebilir, kişi sayıklayabilir, nerede veya kiminle olduklarını bilmeyebilir ve sanrı görebilir.