Endometriozis üreme çağındaki kadınlarda rastlanan bir hastalıktır. İyi huylu ama acıya sebeb veren rahim iç tabakasinda bulunması gereken dokunun rahim dışında lokalize olmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Rahim dışındaki bölgelerde ur adı verilen olusumlara dönüsmektedir.Bu oluşumlar ağrıya, kısırlığa ve diğer bazı sorunlara sebep olabilir. Genelde bu hastalık geç teşhis edilmektedir. Yaklaşık olarak ilk belirtiyle teşhis arasinda 6 yıla yakın bir süre geçmektedir. Rahim içini döşeyen endometrium gibi endometrioziste adet döneminin etkisi altındadir.Adet dönemi içerisinde bu dokulardada kalınlaşma ve kanama olmaktadir. Endometriozisin en sık görüldügü yerler karın boşluğu özelliklede yumurtalıklarda ve pelvis adındaki kalça boşluğudur.
Nedenleri
Oluşum sebebi hala tam olarak açıklanabilmiş degildir. Tezlerden biri normal rahim dokusunun adet döneminde yumurta kanalından geçerek geriye dogru aktığını ve rahimdeki kasların aşırı hareketliliğininde bunda etkisi oldugunu öne sürer. Birçok bilimadamı çevre kirliliğinin ve zararlı maddelerin bu hastalığın sıkça rastlanmasına sebep oldugunun görüşündedir (DDT,PCB). Dioxine ve PCB´ler vücut içerisinde hormon gibi davranan ve bu şekilde endokrin sistemini, bağısıklık sistemini hasara uğratan çevresel toksinlerdir.
Belirtileri
Endometriozisin en sık görülen belirtisi adetten önce ve adet esnasinda başlayan kramp şeklindeki ağrılardır. (Genellikle adet sırasinda görülen sancılardan daha şiddetlidir.) Diger belirtilerse cinsel temas sırasında görülen ağrilar,kısırlık,düzensiz veya daha fazla kanamalar,adet sırasinda ağrılı bagırsak hareketleri, ishal veya kabızlık olabilir. Bazı kadınlarda ~%50 hiçbir belirti olmayabilir. Endometriozis vücut icindeki büyürken etrafında bulunan sinirleri sıkıştırabilir ve bundan dolayi şiddetli ağrılara sebep olduğu varsayılmaktadır..
Bu maddede yazılanlar doktor uyarısı veya önerisi değildir. |