Hiponatremi bir elektrolit dengesizliği (kandaki tuz dengesizliği) olup, Sodyum’un (Latince’de Natrium) plazmadaki konsantrasyonunun 135 mEq/L’den daha az olmasıdır. Yetişkinlerde meydana gelen hiponatreminin ana sebebi, böbreklerden su emilimini sağlayan hormon olarak da bilinen Antidiüretik Hormon (ADH)’ın fazla olması veya etkisinin sonucudur.
Hiponatremi, sıvı fazlaığı veya sodyum azlığı (örneğin kusma ve diyare sebebiyle),veya su alımının atılımından daha fazla oranda olmasıdır. (polidipsi gibi). Hiponatremi sebebi olarak sodyum kaybına ilişkin,gerek olmayan durumlarda bile hiponatremiye doğru ilerleyen kayıpları da kaydetmek önemlidir. Bu hususta,sodyum kaybı sonucunda hiponatremi meydana gelmesi, kaybın bir sonucu olarak, yetersiz sodyum alımı anlamına gelmez. Daha doğrusu, sodyum kaybı hipovolemi ye sebep olur. ADH geri emilim uyarısının sonucu, kan sulanmış ve hiponatremi gözlenmiş olur.
Ayrıca birde Psödohiponatremi görülebilir. Ayrıca başka materiyaller serum ve çözünmüş sodyum miktarını yükselebilir (örneğin hiperglisemi)
Hiponatremi teşhisi çoğunlula klinik muayene, kan ve idrar testi neticelerine bağlıdır. Tedavi sebebe göre (örneğin Addison Hastalığı‘nda kortikosteroid tedavisi), veya su alımının kıstılanmasıyla, diüretik kullanımıyla yapılır. Sıvı elektrolit dengesinin düzenlenmesi, kontrollü olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde kalp yetmezliği, irreservibl beyin lezyonları gelişebilir.
Semptomlar
Hastalar düşük oranda kronik su zehirlenmesi ile asemptomatiktir, fakat belli başlı semptomlarda vardır. Çeşitli akut veya kronik hiponatremii plazmadan beyin hücrelerine doğru osmotik basıncın azalmasına sebep olur. Genel semptomlar, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve huzursuzluktur. Hiponatremi refleksleri azaltır. Çarpıntı, stupor veya koma meydana getirebilir. Bulantıdan bu yana ADH salınımı için uyarı, suyun fazla tutulması pozitif geri beslemeyi yaratır ve hiponatremi belirtileri görülmeye başlar.
Geribesleme göngüsü bazı hiponatremisi olan bireylerin semptomlarıda görüldüğü gibi çeşitli nedenlerle su alınmaması yüzünden de olabilir. Eğer bu insanlar fazla miktarda sodyum yönünden az su tüketirlerse, hiponatremik durum kötüleşir.
Sebepleri
Anormal plazma sodyum seviyesi en iyi bir insanın plazma ozmolaritesiyle ve ekstrasellüler sıvı değeriyle birlikte gözlemlenir.
Bu maddede yazılanlar doktor uyarısı veya önerisi değildir. |