Agel Nedir, Ne Demektir, Hakkında Bilgi

Agel. Araplar’ın baş örtüsünü tamamlayan siyah halka.

Basılı kaynaklarda “Akal. agal, aghâl, egol, ikal” gibi değişik yazılış şekilleri bulunan agel, yalnız erkekler tarafından kullanılmaktadır. Agelin görevi baş, Yüz ve omuzlan güneşin hararetinden koru­mak maksadıyla örtülen ve “Kefiye, ku­fiye, ketfiye” veya “Geziye” denilen, ke­narları püsküllü örtüyü sıkıca tuttur­maktır. Başın etrafına alnı açıkta bıra­kacak şekilde iki kere dolanarak takılır. Keçi kılı, kuzu yünü ve deve tüyünden eğirilen iplerin örülmesiyle meydana getirilen bir kordondan ibarettir.

Lübnan, Suriye, Filistin ve Irak’ta da­ha yaygın olarak kullanılır. Osmanlı dö­neminde, buralara görevli giden devlet memurlarına ve Adana ile yöresinde­ki bir kısım azınlığa da agel-kefiye kul­lanmaları için resmen izin verilmiştir. Güneydoğu Anadolu’da, özellikle Urfa’da Cumhuriyetten sonra da yaygın ola­rak kullanılmıştır. Gümüşhane’de tülbentin üstüne başı alından sıkıca sara­cak biçimde takılan ve “Gac” yahut “Gacik” denilen iplik oyalı dolaklar ile Kas­tamonu’da Cumhuriyetin ilk yıllarında da kullanılmasına devam edilen “Baş-bağı taç”lar. agelin Anadolu’daki ben­zerleridir.

Eskiden İstanbul’da bazı tulumba uşaklarının reisleri de agel ile tutturu­lan baş örtüsünü bir özenti olarak kullanmışlardır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski