Antienflamatuvar (‘antienflamatuar, antiinflamatuar), iltahapla savaşan ilaçlar daha doğru bir tanımlama ile, yangı önleyici ilaçlardır.. Herhangi bir maddenin iltihap azaltıcı özelliğine binaen verilebilecek isim. Analjeziklerin hemen hemen yarısını oluşturan antienflamatuarlar enflamasyon yani iltihaplanmayı azaltarak ağrıyı azaltırlar.
İltihap, fiziksel, kimyevi veya biyolojik herhangi bir saldırıya karşı dokuların gösterdiği özgül tepkidir. Bu durum, kullanılmakta olan antienflamatuar maddelerinin sayıca çokluğunu çeşitliliğini açıkladığı gibi, bunların etki tarzları arasındaki farklılıkları da açıklar. Kortizonlu antienflamatuarlar önce damar tonusunu artırırlar, sonra lökosit istilasını yavaşlatır ve özellikle fibroblast ve granülasyon dokusunun oluşumunu kösteklerler. Salisilatlı olanlar iltihabın başlangıç devresinde etkilidirler. Ödem üstündeki etkilerine bir de ağrı kesici etkileri eklenir.
Bilim adamlarının son çalışmaları, anti-inflamatuar ilaçların ağrı gidermesinin yanında, hasarlı dokuya lökosit göçünü ve bu bu dokuda granülom oluşmasını engelledikleri için iyileşmeyi geciktirdiği veya zorlaştırdığı yönündedir. Zira bu ilaçların temel mekanizması prostoglandin sentezinin inhibisyonudur. Bu inhibisyon temel olarak hem yangısal cevabı hafifletir hem de ağrı oluşumu azaltır.