Asafname Nedir, Yazılması, Konuları, İçeriği, Özellikleri

Âsafnâme, Osmanlı sadrazamlarından Lutfi Paşa’nın (ö. 1564) Osmanlı devlet teşkilâtına dair risalesi.

Lutfi Paşa eserin yazılış sebebinden bahsederken, sadârete geldiğinde dev­let teşkilâtını karışık bulduğunu, kanun ve nizamların eski dönemlerden farklı uygulandığına şahit olduğunu, bu yüz­den kendisinden sonra iş başına geçe­ceklere faydalı olmak üzere tecrübesine ve görüp işittiklerine dayanarak bu risa­leyi kaleme aldığını söyler.

Eser bir giriş ve dört bölüm halinde düzenlenmiştir. Lutfi Paşa, girişte, sa­raya intisabını ve daha önceki hizmetlerini anlattıktan sonra birinci bölümde veziriazamların vasıflarından, padişahla, devlet erkânı ve halkla olan münasebet­lerinden; ikinci bölümde kara ve deniz seferlerinin öneminden; üçüncü bölüm­de hazinenin idaresinden ve emeklilikle ilgili hususlardan; dördüncü bölümde de yer yer müşahhas örnekler vererek reâyânın düzenli bir şekilde korunması ge­rektiğinden, tatar’lar, seyyid ve şerif­ler gibi bazı zümrelerin durumlarından bahsetmektedir.

Lutfi Paşa, en önemli eseri sayılan ve ifadesinden, sadâretten ayrıldıktan sonra kaleme alındığı anlaşılan bu risale­de oldukça sade bir üslûp içinde konu­ları ele almış, bir taraftan Osmanlı teş­kilât ve teşrifatı hakkında genel kaide­leri anlatırken diğer taraftan aksayan hususları ve kendi döneminde yaptığı iş­leri-biraz da kendisini överek kaydet­miştir. Osmanlılar’da bu konuda yazı­lan ilk eserlerden olması, ayrıca sadra­zamlık gibi yüksek mevkide bulunan bir kimsenin fikir ve tecrübelerini yansıt­ması dolayısıyla eser üzerinde önemle durulmuştur.

Âsafnâme’nin İstanbul ve Avrupa kü­tüphanelerinde aralarında hayli farklılık­lar bulunan birçok yazma nüshası vardır. Bazıları tenkitli neşir olmak üzere çeşitli baskıları da yapılmıştır. Bunların en önemlileri şunlardır: R. Tschudi, Das Âsafname des Lutfi Pascha, Âsafnâme, Ahmet Uğur, “Saf-nâme-i Vezir Lütfi Paşa” 

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski