Asrı Saadet Nedir, Ne Demek, Hangi Dönemdir, Hakkında Bilgi

Asr-ı saadet, Hz. Peygamber’in yaşadığı devir hakkında kullanılan bir terim.

Arapça asr (devir, zaman, çağ) ve saa­det (mutluluk, bahtiyarlık) kelimelerin­den meydana gelen asr-ı saadet terimi “Mutluluk dönemi, insanların en bah­tiyar oldukları çağ” mânasını taşımak­tadır.

Muhtemelen Hz. Peygamber’in, “İnsan­ların en hayırlıları benim asrımda yaşa­yanlardır” mealindeki hadîs-i şerifinden ilham alınarak kullanılan asr-ı saadet tabiri, insanlık için hidayet kaynağı olan Kur’an-ı Kerîm’in nazil olduğu, bütün insanlığa rahmet ve örnek olarak gön­derilen Hz. Peygamber’in yaşadığı, as­habını terbiye edip yetiştirdiği, İslâmi­yet’in tebliğ edildiği ve tam anlamıyla uygulandığı zaman dilimini ifade etmek­tedir. Müslümanların en ideal zaman olarak kabul ettikleri, özlem duydukları ve saygıyla andıkları bu eşsiz devri, bil­hassa Türkler saygı ve hayranlıklarının bir ifadesi olmak üzere “Asr-ı saadet” diye adlandırmışlardır. Aynı mânada fazla yaygın olmamakla beraber “Zamân-ı saadet” ve “Vakt-i saadet” tabir­leri de kullanılmaktadır. Ayrıca bazı müfessirler Cenâb-ı Hakk’in Asr süre­sindeki yemininin (ve’l-asr), çeşitli delâ­letleri yanında hak ile bâtılı birbirinden kesin olarak ayırması sebebiyle Asr-ı sa­adet üzerine olduğunu da söylerler.

Genellikle sadece Hz. Peygamber dö­nemini belirlediği kabul edilen asr-ı sa­adet terimi bazan Hulefâyi Râşidîn dev­ri, hatta tabiin ve tebeli’t-tabiîn devir­leri için de kullanılmaktadır. Bu tabirin özellikle Mevlânâ Şibli’nin Sîretü’n-nebî adlı eserinin Ömer Rıza Doğrul tarafın­dan İslâm Tarihi Asr-ı Saadet adıyla Türkçe’ye çevrilip neşredilmesinden son­ra daha fazla yaygınlık kazanmış oldu­ğu söylenebilir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski