Cerrahi, tıbbın en eski dallarından biridir. İlaçla veya diğer tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına veya hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır.
Pek çok farklı cerrahi branşı bulunmaktadır. Bunlar:
- Beyin Cerrahisi
- Kulak-Burun-Boğaz Cerrahisi
- Göz Hastalıkları Cerrahisi
- Ortopedi
- Oral ve Maksillofasiyel Cerrahi
- Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi
- Çocuk Cerrahisi
- Üroloji
- Nöroşirurji (Beyin Cerrahisi)
- Genel Cerrahi
- Kalp Damar Hastalıkları Cerrahisi
- Göğüs Cerrahisi
Tarihi
Cerrahinin, tarihöncesine değin uzanan çok eski bir geçmişi vardır. Hastalıkların doğaüstü güçlerden kaynaklandığına, cinlerin ya da kötü ruhların işi olduğuna inanılan tarihöncesi çağlarda tedavi gayesiyle uygulanan en eski cerrahi yöntemlerden biri, hastalığın vücuttan uzaklaşıp gidebilmesi için hastanın kafatasında küçük bir delik açmaktı. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa’nın çeşitli yerlerinde ve Peru’da tarihöncesinden kalma delik kafatasları bulunmuştur. Cezayir, Melanezya ve dünyanın bazı yerlerindeki ilkel kabileler arasında bu yöntem bugün bile uygulanmaktadır.
Eski Hindular özellikle idrar kesesi taşlarının ameliyatla çıkarılmasında ve plastik cerrahide ustalaşmışlardı. Zina suçuna verilen cezalardan biri burun kesmek olduğu için, Hintli cerrahlar sık sık plastik burun ameliyatları yapmak zorunda kalıyor ve bunun için, hastanın yanağından uygun boyutta bir doku parçası keserek burnun kesilen yerine bu parçayı dikiyorlardı.