C-Reaktif Protein (CRP) nedir?
C-reaktif protein, sıkça kullanılan kısaltması ile CRP, iltihabi reaksiyonlar sırasında kanda miktarı artan ve karaciğer ile yağ hücreleri tarafından üretilen akut faz reaktanları adı verilen proteinlerden biridir.
Kanda CRP seviyesi pek çok durumda yükselebildiğinden, tek hastalığa özgül bir laboratuar bulgusu değildir ve teşhis koyma amaçlı kullanılmaz. Bu tahlilin neticeleri klinik şüpheleri destekleyici olarak ya da teşhisi konulmuş çeşitli hastalıkların seyrini takipte kullanılır.
Çok basitleştirirsek, yüksek CRP seviyelerinin vücutta akut iltihabi bir reaksiyon ya da bir enfeksiyon olduğuna, CRP seviyelerinin azalmasının da iltihabi reaksiyonun veya enfeksiyonun azalmaya başladığına işaret ettiğini söylemek mümkündür.
Ne zaman ölçülür?
CRP seviyesi aşağıda bazıları listelenen pek çok durumda yükselebilir.
- Bağ dokusu hastalıkları
- ciktus
- Kanser
- Enfeksiyon
- İltihabi barsak hastalıkları
- Lupus
- Romatoid artrit
- Tüberküloz
CRP özellikle romatoid artrit ve lupus gibi bağ dokusu hastalıklarında hastalığın alevlenmelerinin takibi açısından oldukça faydalıdır.
Normal değerler
Ortalama sağlıklı bir kişide CRP seviyesinin 4.9 mg/L’nin altında olması beklenir. Normal değerler deneyin yapıldığı laboratuardan laboratuara farklılık gösterebilir.