Raynaud fenomeni uzuvlarda oluşan bir kan dolaşım rahatsızlığıdır özellikle soğuğa karşı uzuvların hipotermi direnci düşüktür.
Raynaud fenomeni (pronounced / reɪnoʊz /, bizdict: ra · noz ‘) Bir bir vazospastik bir bozukluk neden renk değişimi parmaklar, ayak parmakları olabilir. Fransız doktor için adli Maurice Raynaud (1834-1881), fenomenin neden vasospasms sonucu olduğuna inanılıyordu Duygusal stres ve soğuk klasik olan fenomenin tetikler.
Olası sebepler
ırsi damar hastalıkları ve çeşitli ilaçların yan etkisiyle özelliklede kemoterapi sürecinde uygulanan ağır ilaçların uzullardaki kılcal damarlarda birikmesine bağlı olarak gelişebildiğide gözlemlenmiştir.
Tanı
damar hastalıklarına bağlı dolaşım bozukluğu veya damar tıkanıklığına bağlı olarak gelişebilmektedir
Raynaud fenomeni genel hatlarıyla 2 kategoride değerlendirilebilinir.
1. seviye ; ortam ısısına duyarlı parmak uçlarında soğuka bağlı parmak uçlarında hissizlik soğuk ortamlarda el ve ayak parmakları beyaz ve mora çalan renk alırlar ve geçici uyuşmalar olur.
2. seviye ; ileri seviye kuru kangiren, doku çürümesine sebep olabilecek düzeyde
Tedavi
Önleyici tedavi yöntemleri
hasta soguktan yine kacinmali , özellikle stresten uzak durulmali, soguga cikmadan evel cilde nitrogliserin iceren preparatlar surulur , Soğuktan korunmalıdır; eldiven, kalın çorap, başın örtülmesi Kıyafetlerin soğuğu geçirmesini engelleyen yün elbiseler giyilmeli, ısıtılmış odalar, banyolar sıcak suyla banyo yapılmalı, klimalı ortamlardan kaçınılmalı (yazları), Stresten uzak durulmalı, Buzdolabından bir şey alırken eldiven kullanılmalı, Cilt ve tırnak bakımına özen gösterilmeli, Kendinizi aşırı üzüntü, heyecan, korkulardan koruyun. Stresi azaltıcı gevşeme tekniklerini öğrenin.
Cerrahi tedavi yöntemleri hakkında
hastanın yaşam kalitesini bozucu ve rahatsız edici düzeyde olması halinde
ca kanal blokeri alfa blokerler fayda saglayabilir. çok şiddetli vakalarda tedavi gerekebilir.çok ciddi durumlarda ‘ sempatektomi ‘adı verilen cerrahi işlem uygulanabilir, ( ayrıca bakınız Sympathectomy )
hastalık ilerleyen saffalarında Trofik bozukluk (damara bağlı gölgesel besleneneme durumu ) ve doku nekrozu oluşumuna sebep olabilir.
Bu maddede yazılanlar doktor uyarısı veya önerisi değildir. |