Bedene Nedir, Ne Demek, Hakkında Bilgi

Bedene, Hac ve umre yapan kimselerin kestikleri deve ve sığır cinsinden kurbanlar için kullanılan bir terim.

Bedene, Arapça’da “semirmek” anla­mındaki büdn kökünden türeyen bir isim olup büyükbaş hayvanlar için kullanılır. Kurban olarak kesilen küçükbaş hay­vanlara da dem* denir. Hadislerde sık sık geçen bedene, Kur’ân-ı Kerîm’de ço­ğu! şekliyle (büdn) yer almaktadır.

Hacca gitmeyenler gibi hacılar da kur­ban olarak küçük veya büyükbaş hay­van kesebilirler. Ancak hac sırasında iş­lenen bazı ihram yasakiarı kefaret ola­rak bedene kesmeyi gerektirir. Bu yasak­ların başında eşler arasındaki cinsî mü­nasebet gelmektedir. Hanefiler’e göre Arafat vakfesinden sonra henüz ihram­dan çıkmadan bulunulacak cinsî müna­sebetten dolayı ceza olarak bir bedene kesmek gerekir. Cünüp, hayızlı ve nifaslı iken yapılan ziyaret tavafının hükmü de böyledir-, ancak temizlendikten son­ra tavaf iade edilirse bedene cezası dü­şer. Hac için ihrama girmiş bir kimsenin Arafat vakfesinden önce cinsî münase­bette bulunması halinde dört mezhebe göre haccı fasit olduğu gibi Şafiî, Mâlikî ve Hanbelîler’e göre ayrıca ceza olarak bir bedene (Hanefîler’e göre ise dem) ge­rekir. Şâfiîler’e göre Arafat vakfesinden sonra Akabe cemresini taşlama, ziyaret tavafı ve tıraş olma vazifelerinden ikisi­ni yapmadan, umrede bulunanlar için ise henüz umre tamamlanmadan önce­ki cinsî münasebetin cezası da bedene­dir. Ayrıca umre de kaza edilir. Hanbeiî-ler’e göre Akabe cemresini taşlamadan cinsî ilişkide buiunan bir kimse için de bedene kesmek gerekir. MâlikT mezhe­binde hacc-ı “kıran ve hacc-ı temettü’den dolayı şükür olarak, cemreleri taş­lamayı terketmekten dolayı da ceza ola­rak bir bedene kesilir ki burada bedeneden maksat deve ise de deve bula­mayan kimse sığır kesebilir.

Kurbanlık bedenelerden deve beş ya­şını, sığır ise iki yaşını doldurmuş olma­lıdır. Bir bedeneyi 1 -7 kişi arasındaki bir topluluk kurban olarak kesebilir. Ceza olarak kesilen bedenede ise iştirak söz-konusu değildir. Hacda kurban edilmek üzere işaretlenen (bk. HEDY; kılâde) be­denenin sütü sahibi tarafından içilmez.

Bedene sağılmaya devam edilirse sütün kendisi, eğer süt içilmişse tutarı fakir­lere tasadduk edilir.

Kabe’ye sevkedilen bedenelere bu yol­culuk sırasında binilip binilemeyeceği hususu tartışmalıdır. Câhiliye Arapları bedenelere atfettikleri kutsiyetten do­layı üzerlerine binmezlerdi. Yanında kur­banlık bir deve götürdüğü halde yaya olarak hac yolculuğuna çıkan birinin pe­rişan halini gören Resülullah ona deve­sine binmesini emretmiş, hacı adayının devenin bedene olduğunu ileri sürerek binmek istememesi üzerine ise emrini iki ya da üç kere tekrarlamış, bunun üze­rine o da binmiştir. Hanefî­ler’e göre zaruret halinde, Hanbelîler’e göre bir zaruret olmasa da bedeneye binmek caizdir. Şafiî ve Mâlikîler’e göre ise bir ihtiyaç olmaksızın bu kurbanlık deveye binmek mekruhtur.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski