Cahim Nedir, Ne Demek, Anlamı, Hakkında Bilgi

Cahîm, Genel olarak cehennemi veya onun azabı en şiddetli tabakalarından birini ifade eden terim.

Sözlükte “şiddetle tutuşmuş alevli ateş, kat kat yanan ateş. çukurda yanan bü­yük ateş” veya “derin vadi” gibi anlam­lara gelir. Bazı şarkiyatçılar Kur’an’daki cahîm kelimesinin, Eski Ahid ile onun Ârâmîce tefsirlerinde bulunan ve “saf ateş ocağı” mânasına ge­len İbrânîce gehinnom kelimesinden gel­diğini ileri sürmüşlerdir. Arap dilcilerine göre ise cahîm Arap­ça asıllı bir kelime olup İslâm öncesi Arap şiirinde de mevcuttur. Nitekim Taberi’nin naklettiği bir mısrada Câhiliye devri şairlerinden Ümeyye b. Ebü’s-Sait’in bu kelimeyi kullandığı görülmektedir.

Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi altı yerde ge­çen cahîm, cehennem için kullanılan ye­di isim (cehennem, cahîm, hâviye, saîr, lezâ, sakar, hutame) içinde cehennemden sonra en çok tekrar edilenidir. Üç yerde belirsiz isim veya sıfat (cahîm), diğer yer­lerde ise belirli isim olarak (el-cahîm) ge­çer. Bunlardan, Hz. İbrahim’in atıldığı ateşi ifade eden biri (Sâffât 37/97) dışındakiler “cehennem” veya “cehen­nemde bulunan şiddetli ateş” mânasını taşır. İlgili âyetlerde belirtildiğine göre cahîmin dibinden, cehennemliklerin yi­yeceği olan ve şeytanların başlarına ben­zeyen zakkum ağacı çıkar(Sâffât 37/ 64-66) Ölümden sonraki diriliş gerçek­leşince cahîm tutuşturularak herkese apaçık bir şekilde gösterilecek(Tekâsur 102/6) ve zalimlerle yardımcıları ona doğru sevkedileceklerdir(Sâffât 37/ 23) Yine bu âyetlerde kaydedildiğine gö­re Allah’ı tanımayanlar, peygamberlere verilen mucizeleri ve ilâhî kitapları ya­lanlayanlar, kâfirler, zalimler, sapıklar, günahkârlar, yeniden dirilişi ve âhiret âlemini inkâr edenler, azgınlık yolunu tutup dünya hayatını tercih edenler, amel defterleri sol taraftan verilenler cahîmin ortasına atılacak; buna karşılık müttakiler ve günahlarından tövbe edip ilâhî buyruklara uygun hareket edenler onun azabından korunacaklardır.

Cahîm hadislerde de cehennem kar­şılığında ve onun isimlerinden biri ola­rak kullanılmıştır.

Bazı müfessirler, kelimenin sözlük an­lamına ve zayıf kabul edilen bir kısım rivayetlere dayanarak cahîmi cehennemin altıncı tabakası olarak yorumlamışlar ve buranın Arap müşriklerine has oldu­ğunu ileri sürmüşlerdir. Elmahlı ise cahîmin cehennemin en şiddetli tabakası olduğunu kaydeder. Bir kısım müfessirler de cehennem hak­kında kullanılan yedi isimden her biri­nin onun kapılarının adı olduğunu söylemişlerse de bu yorum isabetli görül­memiştir. Şiî kaynaklarının bir kısmı cahîmi ce­hennemin en üst ve azabı en hafif ta­bakası olarak gösterir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski