Darülilim Nedir, Ne Demek, Tarihçesi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Dârülilim. Ortaçağ İslâm dünyasında bazı araştırma kurumlarına ve kütüphanelere verilen ad.

İslâm dünyasında tercüme ve yük­sek seviyedeki ilmî araştırmaların ya­pıldığı beytülhikme diye adlandırılan merkezler, bir süre sonra yerlerini dâ-rülilimlere bırakmışlardır. Sadece sa­ray mensuplarının, âlimlerin ve bu kurumlarda görevli mütercimlerin girebil­dikleri beytülhikmelerin aksine bir va­kıf kuruluşu olarak teşkilâtlandırılan dârülilimler halka açık tutulmakta ve buralarda yer alan kütüphanelerden genellikle her sınıftan halk İstifade edebilmekteydi. Araştırma kurumu hüvi­yeti taşıyan beytülhikmeierde bir bö­lüm halinde yer alan kütüphane, dârülilimlerde çok defa bu kuruluşun en önemli kısmını oluşturmakta ve dola­yısıyla dârülilimler bazan da “dârülkü-tüb” şeklinde adlandırılmaktaydılar.

Kaynaklar herhangi bir tarih verme­den, İslâm dünyasında ilk dârüülmin şair ve aynı zamanda bir Şafiî fakihi olan Ebü’l-Kasım Ca’fer b. Muhammed b. Hamdan el-Mevsılî (ö. 323/934-35) tara­fından Musul’da kurulduğunu kaydeder­ler. Yâküt el-HamevTnin rivayetine göre bu vakıf kuruluşu herkese açık bir kü­tüphane idi. Hemen her ilim dalına ait önemli eserlerin, özellikle kurucusunun ilgi alanından dolayı çok sayıda fıkıh, ke­lâm, edebiyat, felsefe ve astronomi ki­tabının bulunduğu kütüphanede ayrıca ihtiyaç sahibi okuyuculara yemek verili­yor ve kâğıt temin ediliyordu. îbn Ham-dân’ın bütün vaktini geçirdiği bu mü­essesede konferanslar tertip edilmek­te, ders okutulmakta ve sohbet toplan­tıları yapılmaktaydı. Araştırmacılar, ta­şıdığı özellikler dolayısıyla Mevsılî’nin kurduğu dârülilmin tam anlamıyla hal­ka açık ilk kütüphane olduğu görüşün­dedirler. Kaynaklarda bu kurumla ilgi­li bilgiler. MevsılTnin düşmanlarının ter­tipleri neticesinde Musul’u terkedip Bağdat’a gidişiyle son bulmakta ve bi­nanın da bir süre sonra harap olduğu an­laşılmaktadır. Çünkü arsası üzerine 552 (1157) yılında Ebü’l-Kâsım Ali b. Muhâ-cir’in bir dârülhadis yaptırdığı, daha son­raki bir tarihte de oğlu Elvân’ın aynı yer­de bir Şafiî medresesi kurduğu bilinmek­tedir.

Dârülilim adıyla anılan bir diğer kütüp­hane, Ebû Hatim Muhammed b. Hibbân el-Büstî (ö- 354/965) tarafından Büst’te kurulmuştur. Büyük bir hadis âlimi ve fakih olan. aynı zamanda tıp ve astrono­mi gibi çeşitli aklî ilimlere de büyük ilgi duyan Büsti, Şâş’tan İskenderiye’ye ka­dar çeşitli ilim ve kültür merkezlerini dolaşarak seçkin ulemâdan istifade et­miş, bu arada topladığı değerli kitaplar­dan zengin bir koleksiyon oluşturmuş­tu. Bir süre Nîsâbur’da ikamet eden, Se-merkant ve Nesâ kadılığı da yapan Büs-tî memleketine dönünce evinin yakının­da bir medrese ile kütüphane inşa et­tirmiş ve kitaplarını dışarıya çıkarılma­mak şartıyla umumun istifadesine sun­muştu. Ayrıca talebelerin ve araştırma­cı seyyahların her türlü ihtiyacı kurum tarafından karşılanmaktaydı. Büstî’nin vefatından sonra da bu dârülilmin V. (XI.) yüzyılın başlarına kadar varlığını devam ettirdiği anlaşılmaktadır.

Makdisî, Büveyhî hükümdarlarından Adudüddevle devrinde (978-983) Ebû Ali b. Sivâr (Sevvâr) el-Kâtib adlı bir kişinin Basra ve Râmhürmüz’de iki kütüphane tesis ettiğini bildirir. Bunlardan, araş­tırmacı Youssef Eche’nin dârülilim türü kütüphanelerden saydığı Basra’daki ku­ruluş İbnü’n-Nedîm’de “hizânetü’1-vakf. MakdisFde ise “dârülkütüb” şeklinde geç­mektedir. Özellikle Mu’tezilî fikirleri yay­mak için kurulmuş olduğu ileri sürülen bu kütüphanede adı geçen mezhebin doktrinini öğreten bir de hoca bulunmak­taydı. Yine MakdisFnin rivayetinden, zen­gin bir kitap koleksiyonuna sahip olan kütüphanenin geniş bir okuyucu kitlesi­ne hitap ettiği ve buraya yapılan vakıf­ların Mu’tezile mezhebini öğrenmek İs­teyenlere bazı imkânlar sağladığı da an­laşılmaktadır. Ancak burası hakkında bilinenler MakdisFnin naklettiklerinden öteye geçmez. Kurucusunun ölümün­den sonra müessesenin ne şekilde de­vam ettiği konusunda herhangi bir bil­gi mevcut değildir. İzzeddin İbnü’l-Esîr ve Ebü’l-Ferec İbnü’l-Cevzî, 483 (1090) yılı olaylarını zikrederlerken Basra’nın o yılın cemâziyelevvelinde mendilik id­dia eden bir müneccimin taraftarların­ca yakıldığını ve bu sırada iki de kütüp­hanenin yok edildiğini söylerler. Bazı araştırmacılar, bunlardan birinin İbn Si-vâr’ın kütüphanesi olabileceğini ileri sür­mektedirler.

Büveyhî hükümdarlarından Bahâüd-devle devrinde birkaç defa vezirlik göre­vine getirilen Ebû Nasr Şâpûr b. Erde-şîr, 383 (993) yılında Bağdat’ın batısın­da yer alan Kerh bölgesindeki iki sur ara­sında, Yâküfun rivayetine göre ise Man-sûr sokağında, çoğunluğu meşhur âlim­lerin ve hattatların kaleminden çıkmış eserlerden oluşan büyük bir kütüphane kurmuştur. Bu öğretim ve araştırma mü­essesesinde 10.400 kitabın mevcut ol­duğu nakledilmektedir. Sıbt İbnü’l-Cevzfnin yazdığına göre katalogunu da biz­zat kurucusu hazırlamıştı. Bağdat’ın kül­tür hayatında önemli bir yeri bulunan bu kurum, yetmiş yıl kadar süren haya­tında ilmî toplantıların ve edebî sohbet­lerin yapıldığı bir merkez olmuştur. Ün­lü şair Ebü’l-Alâ el-Maarrî Bağdat’ta kaldığı sırada bu kütüphanede çalışmış, hafız-1 kütüblerinden Abdüsselâm el-Basrî ve Ebû Mansür’la yakın dostluk kurmuş, Risâletü’l-gufran adlı eserinde de buradan söz etmiştir. Kaynaklardan öğrenildiğine göre Ebû Nasr Şâpûr’un dârülilminde nazır ve hâfız-ı kütüb olarak çalışan kimselerin çoğu devrin ün­lü âlimleriydi. Ebû Nasr’ın ölümünden (416/1025) sonra da mevcudiyetini sür­düren bu kurumun ne zaman ortadan kalktığı konusunda kaynaklarda farklı iki rivayet bulunmaktadır. Yâküt. Sel­çuklu Sultanı Tuğrul Bey’in 447 (1055) yılında Bağdat’a girişi sırasında çıkan bir yangında bu kütüphanenin de büyük ölçüde zarar gördüğünü söyler. Yangın­dan artakalan eserleri gözden geçiren Tuğrul Bey’in veziri Amîdülmülk Kündü-rî bazı kitapları seçerek Horasan’a gö­türmüştür. İbnü’l-Esîr ve Bündârî ise kütüphanenin 451 (1059) yılında çıkan yangında yok olduğunu naklederler.

İslâm dünyasındaki dârülilimlerin en ünlüsü, 395’te (1004) Fatımî Halifesi Hâkim – Biemrillâh tarafından Kahire’de kurulan ve Dârülhikme adıyla da tanı­nan merkezdir. Hâkim-Biemrillâh büyük bir özenle inşa ettirdiği ve döşettiği bu kuruluşta, kitaplarının büyük bölümü saray koleksiyonundan sağlanan çok zen­gin bir de kütüphane bulunuyordu. Kay­naklar, başlangıçta Sünnî bir hüviyete sahip olan bu müssesede bütün ilim dallarından eserlerin mevcut olduğunu be­lirtirler. Her sınıftan insana açık olan dâ­rülilmin masrafları önceleri Hâkim -Biemrillâh’ın özel bütçesinden karşılan­maktaydı. Halife 400 (1009) yılında hay­ratının tamamı için bir vakıf kurduğun­da buraya da vakfın gelirlerinden pay ayırdı. Dârülilimde kütüphaneden baş­ka toplantı ve dersler için de ayrı bölüm­ler vardı. Kuruluşunun İlk yıllarında bu­rada yapılan ilmî toplantılara, başta dev­rin ünlü muhaddisi Abdülganî el-Ezdî ol­mak üzere birçok Sünnî âlim geliyor ve aralarına zaman zaman Halife Hâkim-Biemrillâh da katılıyordu. Muhtemelen Hâkim’in hilâfeti süresince Sünnî karak­terini muhafaza eden dârülilim, onun Ölümünden sonra İsmâilî propagandacı­ları (dâî) yetiştiren bir merkez haline gel­di ve dâidduâtlann kontrolü altına gir­di. Youssef Eche’ye göre Hâkim-Biemril-lâh’ın dârülilme Sünnî bir görünüm ver­mesinin iki sebebi olabilir: Birincisi, şid­detli İsmâilî propagandası neticesinde isyan edecek hale gelen Sünnî Kahire halkını yatıştırmak, ikincisi ise burada okutulacak felsefe dersleriyle İsmâilî pro­pagandaya bir zemin hazırlamak. Bu mü­essese, Fâtamîler’in imamet konusunda Nizâriyye ve MÜsta’liyye olmak üzere iki­ye ayrılmaları sonucunda Vezir Efdal b. Bedr el-Cemâlf tarafından kapatılmışsa da kısa bir süre sonra 517 (1123) yılın­da Vezir Me’mûn el-Betâihfnİn gayret­leriyle başka bir binada tekrar açılmış ve Selâhaddîn-i Eyyübrnin Kahire’yi fet­hedip (1171) Fatımî saltanatına son ve­rerek İsmâitî propagandasının merkezi haline getirilmiş olan diğer kütüphane­lerle birlikte burayı da dağıtmasına ka­dar faaliyetlerini sürdürmüştür. Halife Hâkim -Biemrillâh’ın, bundan başka Fustat’ta ve bir kiliseden faydalanmak su­retiyle de Kudüs’te birer dârülilim daha kurduğuna dair bazı rivayetler vardır.[110]

Kaynaklar, Trablusşam ve civarında yaklaşık kırk yıl (1070-1109) hüküm sü­ren Ammâroğullarfndan, burada kur­dukları dârülilim dolayısıyla övgüyle söz ederler. Zehebfnin nakline göre her ne kadar bundan önce de Trablusşam’da bazı kütüphaneler bulunuyor idiyse de bunlardan hiçbiri dârülüim kadar şöhret kazanmamıştı. Çok zengin bir kütüpha­neye sahip olan bu müesseseyi, şehrin Fatımî valisinin ölümü üzerine bağımsız­lığını ilân eden Kadı Ebû Tâlib Hasan b. Ammâr. mensup olduğu Şiî-İsmâilT mez­hebinin akidesini yaymak ve dâî yetiştirmek için kurmuş ve basta Ebü’l-Hasan Ali b. Muhammed b. Ammâr olmak üze­re diğer Ammârî emirleri de kitapların sayısını arttırmışlardır. İslâm kaynak­ları bu kütüphanedeki kitap sayısı hak­kında 100.000 ile 3.000.000 arasında değişen rakamlar verirler. Youssef Ec-he, bu sayıyı 3.000.000 olarak veren İbn Ebû Tayy’m Şiî olması sebebiyle mü­balağa etmiş olabileceğini belirterek 100.000 rakamının daha mâkul görün­düğüne dikkat çekmektedir. İbn Furât bu dârülilimden bahsederken dünyada bir benzerinin bulunmadığını söyledik­ten sonra burada görevli 180 müsten-sihten otuzunun gece gündüz devamlı çalıştığı, AmmâroğullarTnın çeşitli ül­kelerdeki adamları tarafından satın alı­nan kitaplarla kütüphanesinin çok zen­ginleştiği ve bu sebeple İslâm dünyası­nın her yerinden buraya okumak, araş­tırma yapmak için pek çok öğrenci ve hocanın geldiği yolunda bilgiler vermektedir. Ne yazık ki bu müessese, Trablus-şam’ın Haçlılar tarafından işgali (1109) sırasında önce yağmalanmış, sonra da yakılmıştır. Olga Pinto, dârülilmin yakı­lışının İslâm kaynaklarında canlı bir şekilde tasvir edilmesine karşılık hıristi-yan kaynaklarında hiç yer almamasını, müslüman tarihçilerin olayı İskenderiye Kütüphanesi’nin yakılmasına benzete­rek Haçlılar’a yükleme çabasında olabi­lecekleri şeklinde açıklayan Lammens’e karşı çıkmakta ve bu durumu, İslâm kül­türünü çok az tanıyan ve ondan nefret eden Haçlılar’ın her yerde kütüphane tahribi yaptıkları için bu olayın hıristi-yan tarihçilerinin dikkatini çekmemiş olabileceği şeklinde yorumlamaktadır, öte yandan Batı kaynaklarının, Haçlı-lar’ın yaptıkları somut delillerle sabit pek çok tahribatı görmezlikten geldik­leri veya küçülterek naklettikleri de bi­linen bir gerçektir.

Ortaçağ İslâm dünyasında bunlardan başka, kaynakların haklarında kısaca bil­gi verdikleri birkaç dârülilim daha bu­lunmaktadır. Basra’da İbn Ebü’l-Bekâ’-nın (ö. 499/1105) kurduğu dârülilimde Zehebrnin rivayetine göre 12.000 cilt ki­tap mevcuttu; bu müessese bedeviler tarafından yağmalanarak yok edilmiş­tir. Hamdânî hükümdarlanndan Seyfüd-devle el-Hamdânî’nin (945-967) Halep’te­ki kütüphanesi her ne kadar kaynaklar­da dârülilim adıyla geçmiyorsa da Yous­sef Eche, V. (XI.) yüzyılın ortalarına ka­dar kurulan kütüphanelerin dârülilim karakteri taşıdığını göz önünde tutup bunun da onlann arasına dahil edilmesi gerektiğini ileri sürmektedir. Yine Zehe­brnin bildirdiğine göre bu kütüphanede Seyfüddevle ve başkaları tarafından vak­fedilmiş 10.000 cilt kitap bulunmaktay­dı. Kaynaklarda bu kütüphanenin, ku­ruluşundan bir asır sonra yandığı veya Şiîler’le Sünnîler arasında çıkan bir ça­tışma sırasında yağma edildiği şeklinde farklı rivayetler mevcuttur. Şerîf er-Râ-drnin (ö. 406/1015) ve İbnü’l-Mâristâ-niyye’nin (ö. 599/1202) Bağdat’ta kur­duktan dârülilimler ise uzun ömürlü ola­mamıştır.

Sünnî görüşün kuvvetli bir savunu­cusu olan Nûreddin Zengî ve Selâhad­dîn-i Eyyûbî gibi hükümdarların İslâm dünyasında önemli bir siyasî güç ha­line gelmeleri, daha ziyade Mu’tezilî, İsmâilî ve Bâtınî görüşlerin bir öğre­tim ve propaganda merkezi haline gel­miş bulunan dârülilimierin üç asır ka­dar süren hayatlarını sona erdirmiş ve dârülilimierin yerini Sünnî birer kuru­luş olan dârülhadis ve medreseler al­mıştır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski