Defter-i Dervişan Kitabı Nedir, Konusu, Özellikleri

Defter-i Dervîşan. XIX. yüzyılın başlarından son şeyhine kadar Yenikapı Mevlevihânesi şeyhleri tarafından tutulan tarihî ve biyografik notları ihtiva eden eser.

Yenikapı Mevlevîhânesi merkez olmak üzere dönemin tarihî, tasavvuf!, siyasî ve içtimaî olaylarına dair çeşitli kayıtları ihtiva eder. Adı geçen mevlevîhânenin şeyhlerinden Ali Nutkî Dede (ö. 1804) ta­rafından yazılmaya başlanmış, onun ölü­münden sonra kardeşi Abdülbâki Nasır Dede (ö. 1821) tarafından devam ettiril­miştir. Defter-i Dervîşan’m, 67-83. va­rakları eksik, bazı varakları boş bırakıl­mış doksan dört varaktan meydana ge­len birinci bölümü Süleymaniye Kütüp-hanesi’nde bulunmaktadır. İlk varağındaki Ali Nutkî Dede1-nin notundan, 21 Zilhicce 1213[252] tarihinde yazılmaya başlandığı an­laşılan eserin aynı varağında Abdülbâki Nasır Dede’nin 16 Cemâziyelâhir 1219[253] tarihli vakıf kaydı mev­cuttur.

Birinci bölümün ilk yirmi iki varağı, Ali Nutkî Dede’nin meşihatından (1775) vefatına kadar geçen süre İçinde tuttu­ğu notları ihtiva eder. Bu kısımda ken­disine intisap eden dervişlerin adları, meslekleri, dergâha geliş ve çile çıkar­dıktan sonra hücreye çıkış tarihleri, ara­larında kardeşleri Abdülbâki Nasır ve Abdürrahim Künhî Dede ile Hammâmî-zâde İsmail dede’nin de bulunduğu dervişlerin semâ meşkinden sonra muka­beleye giriş tarihleri, arakıyye giyenle­rin adları ve arakıyye giyiş tarihleri. Ye-nikapı ve Galata mevlevîhâneleri, İstan­bul’da meydana gelen çeşitli olaylar, ba­zı Mevlevî şeyhlerinin ölüm tarihleriyle ilgili notlar bulunmaktadır.

Abdülbâki Nasır Dede’nin tuttuğu not­ları ihtiva eden kısımda (22b-94b) 1804-1808 yılları arasında vefat eden Yenika-pı, Kasımpaşa. Üsküdar, Kütahya, Kara-hisar, Tavşanlı mevlevîhânelerine men­sup bazı derviş ve şeyhler hakkında kı­sa biyografik bilgiler. Ali Nutkî Dede ile ilgili notlar, 1804-1813 yıllan arasında dergâha gelen, semâ meşkettikten son­ra mukabeleye giren, çilesini tamamla­yıp hücreye çıkan, arakıyye ve sikke gi­yen dervişlere dair kayıtlar, diğer tari­katlara mensup bazı şeyhlerin vefat ta­rihleri, Yenikapı Mevlevîhânesi ve Abdül­bâki Nasır Dede ailesiyle ilgili bilgiler mevcuttur. Eserin sonunda neydeki per­deleri gösteren bir şekil, ayrıca Ali Nut­kî Dede tarafından yazılan bazı ilâç ter­kipleri ve lugazlar bulunmaktadır.

Defter-i Dervîşân’m Abdülbâki Nasır Dede. Receb Hüseyin Hüsnü Dede, Ab-dürrahim Künhî Dede. Osman Selâhaddin Dede, Mehmed Celâleddin Dede ve Abdülbâki Dede’nin (Baykara) meşihat­ları döneminde tuttukları notları ihtiva eden ikinci bölümü. Yenikapı Mevlevîhânesi’nin son şeyhi Abdülbâki Baykara’-dan oğlu Rusûhî Baykara’ya intikal et­miştir. Bugün Rusûhî Baykaranın oğlu Baki Baykara’da bulunan eserin fotoko­pisi Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştır­maları Merkezi Kütüphanesi’nde bulun­maktadır. Bazı boş ve kopa­rılmış varakların bulunduğu bu bölümün büyük kısmı Abdülbâki Nasır Dede ta­rafından kaleme alınmış, devamı yuka­rıda adı geçen Yenikapı Mevlevîhânesi şeyhleri tarafından yazılmıştır.

Abdülbâki Nasır Dede. eseri 23 Rebîülâhir tarihinde han-kahtan dışarı çıkarılmamak şartıyla vak­fettiğini kaydettikten sonra muhtevası­nın bir sel felâketi üzerine tahrip olan nüshalardan nakledildiğini söyler (vr la). 1a,5b-6a, 9b, 12b.20b-65b numaralı va­raklarda yer alan Abdülbâki Nasır De­deye ait notlar. 1813-1820 yılları ara­sında sikke ve arakıyye giyen ve çileye giren müridlerin adlan, dergâha geliş tarihleriyle aile mensuplarının ve diğer bazı Mevlevî şeyhlerinin çocuklarının do­ğum, arakıyye, sikke giyme ve evlenme-leriyle ilgili bilgileri ihtiva eder. Daha sonra mevlevîhânenin vakfiyesi ve tevliye­tine dair bilgiler, 1814-1820 yıllarında hankaha türbedar. neyzenbaşı. imam, müezzin, semâzenbaşı, aşçıbaşı, sebilci gibi görevlere tayin edilenler, 1813-1817 yılları arasında bazı Mevleviyye, Nakşi-bendiyye, Rifâiyye, Sünbüliyye, Şâzeliy-ye. Sa’diyye. Şâbâniyye. Celvetiyye. Uş-şâkıyye şeyhlerinin meşihat ve vefat ta­rihleriyle bunların kısa biyografileri, ba­zı neyzenbaşı, şehzade, sultan ve şey­hülislâmların vefat tarihleri ile birkaç caminin yapılışına dair bilgiler, İstanbul’­da meydana gelen tabii âfetler ve bazı önemli olayiar. Yenikapı Mevlevîhâ nesi’-nin 1816-1817 yıllanndaki tamiratı iie ilgili kayıtlar ve kısa tarihçesi. Konya’da-ki Mevlânâ Dergâhı’nın 1817 yılında so­na eren tamiratı ile ilgili bilgiler yer alır.

Abdülbâki Nasır Dede’den sonra der­gâha şeyh olan oğlu Receb Hüseyin Hüs­nü Dede’nin (ö 1830) tuttuğu notlar 66a-69b. 82b. 87b, 93ab numaralı varaklar­da dağınık olarak bulunmaktadır.

Bu bölümde. Receb Hüseyin Hüsnü De­de’nin vefatı üzerine dergâhta bir müd­det şeyhlik yapan amcası Abdürrahim Künhî Dede’ye (ö. 1831) ait sadece bir sayfalık (3a) not vardır. Abdülbâki Nasır Dede’nin diğer oğlu Şeyh Osman Selâhaddin Dede’nin (ö. 1887) tuttuğu not­lar, eserin 1b. 3a – 5a, 6b. 13b, 17b varaklarında yer almaktadır. 79b’de Osman Selâhaddin Dede’nin oğlu Şeyh Mehmed Celâleddin Dede’nin (ö. 1908) meşihatı döneminde çileye giren dervişler bir lis­te halinde tesbit edilmiştir. Eserin son­larında, mevlevîhânenin son şeyhi Abdül­bâki Dede’nin (ö. 1935) ailesine dair ba­zı bilgileri ihtiva eden notlan ile kendi­sinin yazdığı iki tarih manzumesi yer al­maktadır.

Yenikapı Mevlevîhânesi nin tarihiyle ilgili bilgilerin yanı sıra bu dönemlerde yaşayan ünlü mutasavvıf, devlet adamı ve sanatkârlara dair biyografik bilgilere yer veren, bazı siyasî ve tarihî olayları aynntılarıyla anlatan eser. XIX. yüzyıl Os­manlı kültür, edebiyat ve tasavvuf tari­hi açısından önemli bir belge niteliği ta­şımaktadır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski