Dehname Türü Nedir, Konusu, Özellikleri, Örnekleri,

Dehnâme. İran edebiyatında genellikle tasavvufî aşktan bahseden on bölüm veya on mektuptan ibaret mesnevi.

Dehnâme yerine dehfasl, dehbâb ad­larının da kullanıldığı bu tür mesnevile­re bazı şairler tarafından rûtıu’l-âşıkin veya ravzatü’l-âşıkln adı da verilmiştir.

Çoğu hezec bahrinde yazılan Dehnâ-meler, diğer mesnevilerde olduğu gibi genellikle tevhid, na’t, sebeb-i te’lif ve bazan bunlara İlâve olarak na’t-i Hulefâ-yi Râşidîn, dönemin hükümdarı ve di­ğer devlet adamlarından bahseden bir girişten sonra âşıkla maşukun durum­ları, birbirlerine olan aşkları ile ayrılık acılarını dile getiren ve mesneviyi oluş­turan on mektuptan meydana gelir. Bu on mektubun beşi âşık tarafından ma­şuka, beşi de cevap olarak maşuk tara­fından âşığa yazılmıştır. Mektuplar ge­nellikle gazel ve müfredlerle süslenir. Âşıkla maşuk arasında rüzgâr, güneş, ayna gibi sembolik habercilere de yer verilir. Maşukun acımasızlığından söz eden âşık. ısrarlı yalvarıp yakarmaları sonunda sevgiliyi yumuşatır ve ona ka­vuşur.

Dehnâme türünün ortaya çıkmasında Fahreddîn-i Gürgâni’nin (ö. 446/1054 i?|) Vîs ü Râmîn’inin veya Fahreddîn-i İrâkl’nin (ö. 688/1289) Dehfasl da denilen ‘Uşşâknâme’sinin etkisi olduğu ileri sü­rülmüştür. Ancak daha önce aynı türde yazılmış başka eserlerin bulunması bu ikinci ihtimali ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca âşıkla maşuk arasındaki ilişkile­rin hemen hemen diğer bütün mesnevi­lerde üzüntülü bir sonla bitmesine kar­şılık dehnâmelerde Vîs ü Râmîn’öe ol­duğu gibi mutlulukla sonuçlanması, on­ların cUşşâknâme’Ğen değil Vîs ü Râ-mîn’öen etkilendiğini gösterir.

Bu eserlerden İlham alınarak İran ede­biyatında İmâdüddin Faklh-i Kirmânî’nin, Fettâhî-i Nîsâbûrrnin ve Ârif-i Herevi’nin doğrudan doğruya “Dehnâme” di­ye adlandırılan mesnevileri dışında aşa­ğı yukarı aynı nitelikte olmak üzere Senâi’nin cIşknâme, Fahreddîn-i İrâkî ve Ubeyd-i Zâkânî’nin ‘Uşşâknâme, Hü-mâm-i Tebrîzrnin Şohbetnâme, Evha-düddîn-i Merâgl’nin Mantıku’l- cuşşâk, Selâhaddin Şah Şücâ’ın Rûhu’l-Câşıkîn, İbn İmâd’ın Ravzatü’l-muhibbîn ve Kâ-tibf nin Dehbâb adlı eserleri vardır. Türk edebiyatında da Şah İsmail ve Mevlânâ Emîrî tarafından yazılmış iki dehnâme bulunmaktadır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski