Dem Nedir, Türk Müziğinde Dem Ne Demektir, Anlamı, Hakkında Bilgi

Dem. Türk mûsikisinde kullanılan bîr tabir.

Farsça’da “nefes, soluk” anlamına ge­len kelime, Türk mûsikisinde birbirleriy­le ilgili olan şeşleri belirtmek için “dem sesler” ve “dem tutmak” tabirlerinde kul­lanılmıştır.

Neyin ses alanı içerisinde yer alan en pest sekizlisindeki perdelere dem ses­ler denir. Bunlar, üflenerek çıkarılması oldukça zor kabul edilen kaba rast ile geveşt perdeleri arasındaki seslerdir. Ney-zenlerce bu sesleri iyice çıkarmadan di­ğer perdelerin hakkını vermenin imkân­sız olduğu kabul edildiğinden ney ders­lerine başlayanlara önce dem sesler öğ­retilir. Bu seslerin canlı ve kolay üflenebilmesi neyzenin kabiliyeti ve bu arada çok çalışması ile ilgili bir husustur. Bu sebeple eskiden mevlevîhânelerdeki ney öğretimi. 300 gün süren bir dem sesle­ri üfleme safhasıyla başlardı.

Türk mûsikisinde ses veya çalgı ile ya­pılan serbest (irticâlî) icra esnasında, yaylı veya üflemeli bir sazın sürekli yahut ara­lıklı olarak soliste okuduğu ya da çaldı­ğı makamın güçlü veya durak perdele­rini basarak eşlik etmesine dem tutmak denilir. Dem tutma sırasında çok defa eserin icra edildiği dizinin bir oktav aşa­ğısından eşlik edilir.

Öte yandan, Mevlevi âyininde neyzen-başının ilk taksimi sırasında taksimin sonlarına doğru bir veya birden fazla ne­yin taksim edilen makamın durak per­desini sürekli üflemesine de dem tut­mak denir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski