Derkenar Nedir, Ne Demek, Osmanlıda Derkenar Anlamı, Hakkında Bilgi

Derkenar. Osmanlı bürokrasisinde idarî bir işlemin adı ve bir belge türü.

Farsça olan derkenar sözlükte “ke­nara veya alta yazılmış yazı, not, esas metne göre çıkma” anlamına gelir. Osmanlı bürokrasisinde resmî yazışmalarda, mazhar, arzuhal, arz gibi evrakın üst, yan veya alt taraflarında o işle ilgi­li olarak daha önce yapılmış muamele­leri, bir kaydı, bir şerhi, görgüyü, ida­rî, hukukî, malî bir durumu ihtiva eden açıklayıcı ve tamamlayıcı yazıya bu ad verilirdi.

Gerek Dîvân-ı Hümâyun gerekse ma­liye kalemlerinde bir meselenin evveli­yatı, geçmişteki muameleleri, şartlan, verilmiş fermanı varsa ve buna ihtiyaç duyuluyorsa ilgili kalem defterlerinden “derkenar ettirilmek” gerekirdi. Bunun için evrakın kenanna “mahallinden der­kenar oluna”, “kaydı kaleminden derke­nar”, “başmuhasebeden derkenar”, “ma­liyeden verilen ferman derkenar oluna”, “Cizye Kalemİ’nden şurütu derkenar olu­na”, “Haslar Kaleminden derkenar” gi­bi ifadeler yazılırdı. İlgili kalemden çıka­rılan derkenar, genellikle belgenin sağ üst köşesine daha ince bir yazıyla yazı­lır, çok defa istenen suret aynen kayde­dilirdi. Bu derkenar, yapılacak yeni mu­amele için hukukî, idarî veya malî açı­dan esas alınırdı. Bu şekilde kayıtlarla olayların bir belge üzerinden bazan on bazan yirmi yıl öncesine kadar takibi mümkün olurdu. XIX. yüzyılda arzuhal­lerin üzerine devlet dairelerinde yazıla­rak verilen resmî cevaba da derkenar denirdi. Öte yandan XIX. yüzyılda sadâ­ret yazışmalarında verilen bir emri veya alınan bir karan tamamlayıcı mahiyette olmak üzere ayrı bir kâğıda yazılan yazı da “kenar” olarak adlandınlmıştır. Bu tür ek yazılann yazıldığı kâğıdın üstün­de “kenar” İbaresi yer alırdı.

Aynca çeşitli tarihî, edebî ve dinî ki­taplarda unutulan veya izahına ihtiyaç duyulan ibareler asıl metnin yan tarafı­na yazılır ve bu da genellikle derkenar İfadesiyle belirtilirdi. Sayfa kenarında­ki bu ifadeler bazan uzar, yan. arka ve ön sayfalara da geçebilirdi. Genellikle müellif nüshalannın tesbitinde bu gibi kenar notları belirleyici olmaktadır. Mü­ellif, eserinin ilk müsveddesi üzerinde­ki çalışmalannda tamamlayıcı hususlar veya eksik gördüğü kısımlarla ilgili not­lan derkenar şeklinde çıkarır, daha son­ra istinsah edildiğinde veya beyaza çe­kildiğinde derkenar notlan metin içe­risine alınırdı. Bu çalışmalar müellifin ikinci, üçüncü telif safhalannı yansıt­ması bakımından mühimdir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski