Dilkeş-Haveran Makamı Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Dilkeş-hâverân. Türk mûsikisinde bir birleşik makam.

Eski nazariyat kitaplarının bir kısmın­da zilkeş ve zîrkeş-hâverân adlarıyla da geçer. En az beş asra yakın bir geçmişi olduğu tahmin edilen eski makamlar­dandır. Dizisi, yerinde hüseynî makamı dizisine ırak perdesindeki segah dörtlü­sünün veya ırak makamı dizisinin bir bö­lümünün eklenmesiyle meydana gelmiş­tir. Nota yazımında donanımına si ko­ma bemolü ve fa bakiye diyezi yazılır, gerekli değişiklikler ise eser içerisinde gösterilir. Makamın birinci derecede güç­lüsü hüseynî perdesi olup bu perdede uşşak çeşnisiyle yarım karar yapılır. Üzerinde hüseynîli asma karar yapılan dü-gâh perdesi ise makamın ikinci derece­de güçlüsüdür. Bütün birleşik makam­lar gibi İnici olarak seyreden dilkeş-hâ-verân makamının durağı ırak perdesi-dir. Makam dizisinin şematik gösterilişi şöyledir:

Makam, hüseynî makamında olduğu gibi hüseynî dizisine muhayyerde bir bu­selik beşlisi getirilmek suretiyle geniş­letilir. Ancak makamın karakteristiği tiz perdelerde fazla dolaşmaya uygun ol­madığından bu genişlemenin ancak bir iki sesi kullanılabilir.

Hüseynî makamı dizisi dilkeş-hâve-rân makamının teşkilinde çok önemli bir yer tutar. Bu sebeple hüseynî makamı­nın asma kararları olan nevada rastlı ve­ya bûselikli, çargâhta pençgâhlı veya çârgâhlı. segahta segâhlı veya ferahnakti, dügâhta hüseynîli asma kararlar dilkeş-hâverân makamında da aynen yer alır. Ayrıca dilkeş-hâverân makamındaki eser­lerde özellikle giriş seyrinde zaman za­man nîm hicaz perdesinin seyre karıştığı görülür. Ancak nîm hicaz perde­sinin hiç kullanılmadığı dilkeş-hâverân eserler de mevcuttur. Bunun yanı sıra dilkeş-hâverân makamında, dügâhtaki rast beşlisinin nîm hicaz perdesi altın­daki seslerinin pek kullanılmayıp hemen hüseynî beşlisi ile yerindeki hüsey­nî dizisine geçildiğini de ifade etmek ge­rekir.

Dilkeş-hâverân makamına örnek ola­rak bestekârı ihtilaflı olan meşhur sabâ salası; Arapzâde’nin çifte düyek usulün-deki peşrevi ile aksak semai usulündeki saz semaisi: Zekâi Dede’nin zencir usu­lündeki, “Gönül o gonca-femin çâker-i kemînesidir” mısraı ile başlayan birinci bestesiyle ağır aksak usulündeki, “Sa­yesinde şimdi olduk şâd u hurrem ser-teser” mısraı ile başlayan şarkısı verile­bilir.

Daha yeni Daha eski