Dini Musiki Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Dinî mûsiki. Türk mûsikisinin daha çok söz mûsikisine dayalı bölümü.

Türk mûsikisi formları genel hatları yanında daha çok icra bakımından saz mûsikisi {enstrümantal müzik) ve sözlü mûsiki (vokal müzik) olarak ikiye ayrılır. Sözlü mûsiki de kendi içinde dinî mûsi­ki ve din dışı (lâdinî, prafan) mûsiki ana başlıklarıyla iki ayrı bölümde incelenir. Türk dinî mûsikisi yüzyıllar boyu yaşa­nan İslâmî hayatın sonucu olarak orta­ya çıkmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’in prensip­leri, Hz. Peygamber ve ashabının uygula­maları yanında tasavvufun ortaya çıkışın­dan sonra bu doğrultuda teşekkül eden dinî hayat zamanla camilerde, tekkelerde, muhtelif tarikat toplantılarında yapı­lan ibadetler ve zikir esnasında çeşitli ve­silelerle icra edilen ve dinî mûsiki adını alan bir mûsikiyi meydana getirmiştir.

Türk dinî mûsikisi, nitelik bakımından cami mûsikisi ve tekke (tasavvuf) mûsi­kisi olmak üzere iki türde incelenmiştir. Ortak birçok vasıfları olmakla beraber cami ve tekke mûsikilerinde ayrı ayrı üs­lûp ve tavırların mevcut olduğu bilinmek­tedir. Cami mûsikisinin daha çok ciddi­yet ve zâhidâne bir mahiyet taşımasına karşılık tekke mûsikisinde tasavvufî bir lirizm ve coşku hâkimdir.

Cami mûsikisi, gerek ibadet esnasın­da gerekse ibadet öncesi ve sonrasında ortaya çıkan, çoğunlukla irticâle dayalı (önceden bestelenmemiş) nağmelerden meydana gelen ses mûsikisinden iba­rettir. Buna göre cami mûsikisi formla­rı, belirli seviyede mûsiki bilgi ve kültü­rüne sahip müezzin veya müezzinler ta­rafından okunan ezan, kametten önce­ki dua ve sûreler (İhlâs vb.), kamet, na­mazın cemaatle kılınması sırasında immm kıraati, selâmdan sonra müezzinler tarafından okunan tesbîhat ve dualar şeklinde sıralanabilir. Bunların dışında değişik zaman ve yerlerde okunmakla birlikte cami mûsikisi türleri içine giren temcîd, sala (salât), münâcât tekbir, salâtı ümmiyye, mevlid, mi’râciye, Muhammediye, tevşîh, cami na’tı ve ramazan ilâhileri de önemli birer form olarak or­taya çıkmaktadır.

Tekke mûsikisi ise cehrî tarikatların zikirleri esnasında daha çok ritme da­yalı, bazan bir veya birkaç enstrümanın da iştirakiyle ortaya çıkan mûsikidir. Tekke mûsikisi formlan şu şekilde sıra­lanabilir: Mevlevi âyini, mersiye, kaside, ism-i celâl, durak, şugul, savt ve nefes. Na’t ve ilâhi formları ortak özellikleri ge­reği hem cami hem de tekkede okun­maktadır: bu ise her iki mûsikide de müşterek taraflar olduğunu gösterir. An­cak tekke ilâhileri bazan mûsiki aletleri refakatinde okunabildiği halde cami ilâ­hilerinde bu mümkün değildir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski