Dodur­ga Boyu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Dodur­ga. Oğuz boylarından biri.

Kâşgarlı Mahmud (XI. yüzyılı Oğuz boy­ları listesinde bu boyu on altıncı sırada Toturka imlâsı ile yazar ve damgasının şeklini verir. Reşîdüddin ise |XIV. yüzyıl) Dodurga boyunu Bozoklar arasında ve Ay Han’ın oğullarından biri olarak göste­rir, adını da şimdi telaffuz edilen şekil­de kaydeder. ReşîdüddirVe göre dodur­ga “ülke almak ve yönetmek” demektir. Ülüşü (Oğuz-eli’nin resmî toplantılarında koyunun etinden yiyeceği kısım] “aşiğlu” ve onkunu (totem kuşu) kartaldır. Ancak Reşîdüddin’in CdmiVMevârîh’i ile ona dayanan Yazıcıoğlu Ali Efendi’nin ( XV yüzyıl )  Selçuknâme’sindeki  damgalar Kâşgariı’dakine benzememektedir.

Destanı eserlerde ve vekâyi’nâmeler­de bu boyun adı geçmez. Fakat Fahred-din Mübarek ŞatVın 1206 yılında Hindis­tan’da yazdığı eserinde zikredilen Oğuz boyları arasında Dodurga (Toturga) da görülür.

Yer adlarına gelince, XIV. yüzyılın bi­rinci yansında kaleme alınan Ftoransalı F. B. Pegolotti’nin eserinde Sivas’ın do­ğusunda ve ona bir konak mesafede gös­terilen Dudriaga’nın Dodurga’yı ifade et­tiği anlaşılmaktadır. Çünkü aynı yüzyılın sonlarına doğru Sivas’ta yazılmış olan Bezm ü Rezm’de Zara ile birlikte bir yö­renin adı olarak Toturga’ya rastlanır. Tah­rir defterlerinde de aynı yer adı Dodur­ga şeklinde kaydedilmiş olup günümü­ze kadar gelmiştir. XVI. yüzyıla ait def­terlerde yirmi dört kadar Dodurga adı görülür. Bu yirmi dört yer adından yedisi Bolu sancağında bulunmaktadır ve bunlardan biri kaza, diğerleri köydür. Yine Dodurga boyuna ait beş yer adına da Bolu’ya komşu Kastamonu sancağın­da rastlanmaktadır. Bütün bunlar Do­durga boyuna mensup pek kalabalık bir kümenin bu sancaklarda yerleşmiş ol­duğunu açıkça ortaya koyar. Geri kalan yer adlarından ikisi Karahisâr-ı Sâhib (Af­yon], ikisi Menteşe (Muğla), ikisi de Sivas sancaklarında bulunmaktadır.

Yer adlarından başka yine XVI. yüzyıl­da Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Dodur­ga adını taşıyan oymaklar da vardır. Bu oymaklar içinde nüfus bakımından en Önemlisi Tarsus’un kuzeyinde yaşamak­ta ve boy beyi Esen’e nisbetle Esenlü adını taşımaktaydı. Esen Bey’in oturdu­ğu yer şimdi bir köy olup Esenli adıyla anılır. Esenlü oymağı Bozca Dodurga ve Ertene (Erdene) Bey Dodurgası adla­rıyla iki kola ayrılmıştı. Bozca ile Erte-ne’nin Esen Bey’in oğulları olduğunda şüphe yoktur. 1519 yılında bu Dodurga oymağı otuz obadan (cemaat) meydana gelmişti. Bu obalardan her biri bir ekin­liğe sahipti. Bundan başka adı geçen oy­mağın Kuzu ve Uzamış adlı iki köyü de vardı.

Diğer kalabalık bir Dodurga topluluğu Ulu Yörük arasında olup Turhal yöresin­deki yedi kışlakta oturmaktaydı. Bu Dodurgalara Turhal Türkleri de deniliyordu. Kayda değer üçüncü Dodurga topluluğu da Diyarbekir bölgesindeki Boz-Ulus’a dahil bulunmaktaydı. Bu kolun II. Selim devrinde (1566-1574) altı küçük obaya ay­rılmış olduğu bilinmektedir.

XIX. yüzyılda İran’da Oğuz-eli’nin en-sâbına dair yazılmış bir eserde Dodur-galar’dan kalabalık bir grubun Türkmen çölünde (Etrek ve Gürgen çayları arası] ya­şadığı belirtildikten sonra onlann daya­nıklı ve hızlı koşan cins atlar yetiştirdik­leri yazılmıştır. Burada Göklenler’i teş­kil eden iki koldan Dodurgalar’ın kolu­nun kastedildiği şüphesizdir.

Bugün de Anadolu’da Dodurga adını taşıyan çeşitli yerleşim merkezleri mev­cut olup bunlar Çorum iline bağlı Dodur­ga ilçesiyle Sandıklı (Afyon), Yenimahal­le (Ankara], Bolu merkez, Mudurnu (Bo­lu), Çerkeş (Çankırı), Orta (Çankırı), Fet­hiye (Muğla], Boyabat (Sinop), Tokat mer­kez ve Ulus (Bartın] ilçelerine bağlı Do­durga köyleridir.

Diyanet İslam Ansiklopedis

Daha yeni Daha eski