Dövme Nedir, İslamda ve diğer Dinlerde Hakkında Bilgi

Dövme. İnsan cildinde boya maddesiyle yapılan kalıcı şekil.

İlk örneklerine milâttan önce II. binyıl Mısır mumyalarında rastlanan dövme­nin tarihçesinin çok daha eskilere gitti­ği şüphesizdir; çünkü bu âdetin özellik­te ilkel toplumlar arasında yaygın olduğu bilinmektedir. Süslenme tutkusunun ya­nı sıra kötü ruhlara karşı korunma ama­cıyla ilkel insanların daha çok yüze yap­tıkları dövme XVIII-XIX yüzyıllarda Batı uygarlığında yaygınlaşmış, hatta bir ara erkek ve kadın İngiliz soyluları arasında moda olmuştur. Bugün ise gittikçe azal­makta birlikte hemen her kıtanın kabile hayatı sürdüren yerlileri ile uygar top­lumların denizcileri ve genellikle liman şehirlerinin gece hayatına yönelik eğlen­ce çevrelerinde yaşayan kişileri arasın­da devam ettirilmektedir.

İlkel dövme ana hatlarıyla, deriye yan yana küçük delikler açmak ve bu delik­lere is, sürme, mürekkep, kına, çivit gi­bi boyalı maddeler doldurmak suretiyle yapılır. Bunun yanında bıçakla veya tır­nakla derin yarıklar meydana getirerek, yahut süslenecek kısımlara barut gibi yanıcı maddeler sürüp yakarak yapılan­ları da vardır. Modern dövmeciler ise özel olarak imal edilmiş elektrikli dövme ka­lemleri kullanmakta ve dövme yaptıran şahsın acı duymaması için de cildine lo­kal anestezi uygulamaktadır. İlkel döv­melerin genellikle mavi renkte olması­na karşılık modern dövmeler çeşitli sen­tetik boyalar kullanıldığı için bir tablo gibi renkli olabilmektedir.

İlâhî dinler dövmeyi yasaklamıştır. Tev­rat vücuda dövme yaptırmayı, ölü arka­sından düzenlenen ağıt sırasında ağla­yanın tırnaklarıyla yüzünü yırtması olayı ile birlikte ele almış ve, “Ölüler İçin be­deninizde yara açmayacaksınız, kendinize dövme işaret koymayacaksınız” cümlesiyle her ikisini de nehyetmiştir.

Arapça’da veşm kelimesiyle ifade edi­len dövme, Hz. Peygamber devrinde Câhiliye çağının bir uzantısı olarak özellik­le kadınlar arasında yaygın bulunuyordu. En güzel şekilde yaratılan insanın tabii görüntüsünde değişiklikler yapılmasını hoş karşılamayan Hz. Peygamber, bu tür­den çeşitli uygulamalar yanında dövme­yi de yasakladı; dövme yapan ve yaptı­ran kadınlara Allah’ın lanet ettiğini bil­dirdi. Bir fiili işleyenin Allah ta­rafından lanetlenmesi onun haram ol­duğunu gösterir. Konu ile ilgili hadis me­tinlerinde sadece kadınların zikredilme­sinin sebebi, Arap toplumunda bugün olduğu gibi daha çok kadınların dövme yaptırmasıdır. Dövme yaptırmanın dinî hükmü açısından kadınla erkek arasın­da fark yoktur. Nevevî, sağlık bakımın­dan zarar vermediği takdirde dövmenin vücuttan giderilmesi gerektiğini söyler. Yapılacak operasyonun vücuda zarar ver­mesi veya geride çirkin bir manzara bı­rakması sebebiyle dövme giderilemezse kişi tövbe etmekle günahından kurtulur.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski