Dürrizadeler Kimdir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Dürrizadeler. Tanınmış bir Osmanlı ulemâ ailesi.

XVIII. yüzyıl başlarından XX. yüzyıl baş­larına kadar 200 yıldan fazla devam eden ve Osmanlı ilmiye mesleğine altı şeyhü­lislâm, birkaç kazasker ve birçok kadı ve müderris yetiştiren bu köklü aileden kay­naklarda “hânedân-ı kadîm, âile-i pâk-nihâd” gibi isimlerle bahsedilmektedir. Ailenin tanınmış ilk ferdi Dürrî Mehmed Efendidir (ö 1736}. Aslen Ankaralı olup hayatı hakkında fazla bilgi bulunmayan İlyas Efendi adında bir kişinin oğludur. Dürrî lakabının nereden geldiği bilinme­mektedir. Medrese tahsilinden sonra mü­derrislik ve kadılıklarda bulunan, şeyhü­lislâmlığa kadar yükselen Mehmed Efen­di, Babazâde Sinan ailesinden Reîsülule-mâ Abdülkadir Efendi’nin kızı ile evlen­miştir. Mehmed Efendi’nin iki oğlundan büyüğü Mustafa üç defa şeyhülislâm olmuş. İkinci oğlu Nûreddin ise müder­risken genç yaşta ölmüştür.

Şeyhülislâm Mustafa Efendi, Paşmak-çızâdeler’den Şeyhülislâm Seyyid Abdul­lah Efendi’nin Kızı Şerife Safiye Hanım’-la evlenmesiyle Dürrizâdeler aynı zaman­da bir seyyid ailesi olmuştur. Bu sebep­le daha sonra aile fertleri arasında na-kîbüleşraflık yapanlar da vardır. Musta­fa Efendi’nin beş oğlundan ikisi şeyhü­lislâmlık, biri Rumeli kazaskerliği, biri kadılık, biri de müderrislik görevinde bu­lunmuştur. Ayrıca Mehmed Arif Efendi nakîbüleşraflık da yapmıştır. Kızı Şerîfe Ayşe Hanım (ö. 1817) genç yaşta vefat etmiştir. Mustafa Efendi’nin beş oğlu­nun soyundan aile hayli genişlemiştir.

Dürrizâdeler, çeşitli ulemâ aileleriyle kurmuş oldukları akrabalık bağları sa­yesinde daha da güçlenmişlerdir. Bun­lar içerisinde en tanınmış ilmiye ailesi Paşmakçızâdeler olup ayrıca Feyzullah-zâdeler. Çerkezbeyzâdeler ile de akra­balık tesis edilmiştir. Ailenin erkek çocılklarının isimleri, bulundukları görevler genellikle tesbit edilmekte, ancak kız ço­cuklarının adları, yetişmeleri, evlilikleri, ölüm tarihleri çok defa bilinmemektedir.

Dürrîzâdeler çok önemli ilmiye görev­lerinde bulunmakla birlikte içlerinde eser telif edenler azdır. Aile fertleri arasında sadece Şeyhülislâm Mustafa Efendi’nin ed-Dürretü’1-beyzâ, Şeyhülislâm Meh-med Arif Efendi’nin de Netîcetü’l-ietâvâ adlı eseri kaleme aldıkları bilinmektedir.

Aile mezarları İstanbul’un çeşitli yer­lerinde bulunmaktadır. Üsküdar Kara-caahmet ve Tunusbağı ile Edirnekapı dışında La’lî Çeşmesi naziresinde, ayrıca Rumelihisan Kayalar Mezarlığı’nda med-fun olanlar vardır.

Dürrîzâdeler ailesiyle ilgili en önemli hadise, ailenin son ferdi olan Şeyhülis­lâm Abdullah Beyefendi’nin Millî Müca­dele aleyhine verdiği fetvalardır. Bu se­beple Abdullah Beyefendi “yüz ellilikler” listesine dahil edilmiştir. Aile bugün de­vam etmektedir.

Şeyhülislâm Mehmed Atâullah Efendi tarafından İstanbul Bebek’te yaptırılan Dürrîzâdeler yalısı birkaç defa el değiş­tirmiş ve çeşitli olaylara sahne olmuş­tur. Ailenin uzun süre yaşadığı yalı. Şey­hülislâm Abdullah Efendi’nin 1828’de ölümünden sonra Mehmed Emin Rauf Paşa, Âlî Paşa gibi devlet erkânının ika­metgâhı haline gelmiştir. Daha sonra II. Abdülhamid tarafından satın alınarak Hidiv Abbas Hilmi Paşa’nın annesine he­diye edilmiş, bir müddet sonra yıktırıla­rak yerine Mısır elçiliği binası yapılmış-tir. Cumhuriyet döneminde ise Mısır kon­solosluğuna tahsis edilmiştir.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski