Ebul Kasım Nedir, Ne Demek, Anlamı, Hakkında Bilgi

Ebü’l-Kâsım. Hz. Peygamber’in künyesi.          

Araplar arasında, ilk doğan çocuğa nis-betle künye alma ve bu künye ile anılma âdeti eskiden beri mevcuttur. Resûl-i Ekrem de Hz. Hatice’den olan ilk oğlu Kâsım’a nisbetle Ebü’l-Kasım kün­yesini almıştır. Ayrıca Hz. Peygamber, “Ben yalnız taksim ediciyim, veren ise Allah’tır”; “Ben Ebü’l-Kâsım’ım, aranız­da paylaştırırım” me­alindeki hadislerinde, kasm kökünden gelen kasım (taksim eden, bölüştüren kim­se) kelimesinin sözlük anlamına da tel­mihte bulunmuştur.

Hz. Peygamber’in künyesinin başka­ları tarafından kullanılması hususunda farklı görüşler İleri sürülmüştür. Çocu­ğuna Muhammed adını koymak isteyen bir kişiye Resül-i Ekrem adının alınabi­leceğini, ancak künyesinin kullanılama­yacağını söylemiştir. Hz. Peygamber’in çarşıda veya Baki’ Mezarlığı’nda bulun­duğu bir sırada ashaptan biri diğerine, “Yâ Ebe’l-Kâsım!” diye seslenince Resü-lullah dönüp ona baktı. Sahâbî, “Yâ Resûlallah! Ben sana değil falana seslen­miştim” deyince Hz. Peygamber ona kün­yesinin değil adının kullanılmasını tavsiye etti. Bu hadisleri dikkate alan İmam Şa­fiî, Resûl-i Ekrem’in adıyla birlikte kün­yesinin her­hangi bir kişi tarafından kullanılmasının doğru olmadığını belirtmiştir. Zahirîler de aynı görüşü benimsemişler, hatta ba­zıları çocuğa Kasım adının verilmemesi gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Bu yasa­ğın sonradan kaldırıldığını veya bunun sadece Hz. Peygamber’in hayatında ge­çerli olduğunu söyleyenler ise Hz. Ali’nin, “Yâ Resûlallah! Senden sonra doğacak çocuğuma senin adını ve künyeni verme­mi uygun görür müsün?” sorusuna Re­sûl-i Ekrem’in, “Evet” diye cevap verme­sini göz önüne almışlardır. Nitekim Hz. Ali’nin oğlu Muhammed b. Hanefıyye ile Muhammed b. Ebû Bekir ve Muhammed b. Talha b. Ubeydullah’ın künyeleri Ebü’l-Kâsım’dır. İmam Mâlik başta olmak üze­re birçok âlim de bu görüştedir. İbn Cerîr et-Taberî ise hadisin neshedilmedi-ğini, söz konusu yasağın haram değil bir edep ve nezaket meselesi olduğunu söy­lemektedir.

Hz. Peygambere Ebü’l-Kâsım künye­si yanında, babasının da künyesi olduğu söylenen Ebül-Kusem, yoksullara yar­dım edip onlarla yakından ilgilendiği için Ebü’l-erâmii ve Ebü’l-mü’minîn künye­lerinin de verildiği kaynaklarda zikredil­mektedir. Diğer taraftan Hz. Peygam­ber’in Mâriye’den olan oğlu İbrahim doğunca Cebrail’in kendisine, “es-Selâmü aleyke yâ Ebâ İbrahim!” diye hitap etti­ği rivayet edilmiştir.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski