Fıkhü’l-ekber. Ebû Hanîfe’ye (ö. 150/767) nisbet edilen akaid risalesi.
Ehl-i sünnet’in hem akaid hem de fıkıh ilminin oluşmasına büyük katkılarda bulunan Ebû Hanîfe, akaidi konu edinen ilme “el-fıkh fi’d-dîn” ve “el-fıkhü’l-ekber” adlarını vermiştir. Kendisine bu konuda çeşitli eserler atfedilmiş olup bunlardan el-Fıkhü’!-ekberadıyla şöhret bulan risalesi iki ayrı rivayetten oluşmaktadır. Bu rivayetlerden biri talebelerinden Ebü Mutf el-Belhî, diğeri ise oğlu Hammâd b. Ebû Hanîfe yoluyla gelmiştir. Birinci rivayet sonradan el-Fıkhü’l-ebsat, ikinci rivayet de el-Fıkhü’l-ekber olarak tanınmıştır. Kaynaklarda Ebû Mutf el-Belhî rivayetinin râvi zinciri şöyle sıralanmaktadır: Ebû Bekir Muhammed b. Muhammed el-Kâsânî, Ebû Bekir Alâ-eddin Muhammed b. Ahmed es-Semerkandî, Ebü’l-Muîn Meymûn b. Muhammed en-Nesefî, Ebû Mâlik Nasrân b. Nasr el-Huttelî. Ali b. Hasan b. Muhammed el-Gazzâl, Ebü’l-Hasan Ali b. Ahmed el-Fârisî, Nusayr b. Yahya el-Fakih, Ebû Muti1 Hakem b. Abdullah el-Belhî Hammâd b. Ebû Hanîfe’nin senedinde ise şu isimler yer almaktadır: İbrahim el-Gûrânî. Ebü’l-Hasan Ali b. Ahmed el-Fârisî, Nusayr b. Yahya, İbn Mukâtil.
Aralarında İbnü’n-Nedîm, Abdülkâhir el-Bağdâdî, Ebü’l-Muzaffer el-İsferâyînî, Fahrülislâm Ebü’l-Usr el-Pezdevî, Ebü’l-Yüsr el-Pezdevî ve Ebü Şücâ’ en-Nâsırî gibi ilk dönem âlimlerinin de bulunduğu müellifler, Ebû Hanîfe’ye el-Fık-hü’î-ekber adlı bir risale nisbet ettikleri halde el-Fıkhü’l-ebsat’tan söz etmemişlerdir. Ebû Mansûr el-Mâtürîdî, Abdülkâhir el-Bağdâdî, Fahrülislâm el-Pezdevî ve Ebü’l-Muîn en-Nesefî gibi müelliflerin el-Fıkhü’! -ekber adını zikrederek yaptıkları alıntılarda sözü edilen her iki rivayetin de bazı muhtevalarına rastlanmakta, dolayısıyla bu iki rivayeti aynı isimle andıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca İbn Abdülber (5. 163). Hatîb el-Bağdâdî (XIII. 383), Nûreddin es-Sâbûnîlvr. 86b, 89°, 129, 177″ ve Cemâled-din el-Konevî (vr. 46h) tarafından Ebû Hanîfe’ye atfedilen görüşler el – Fıkhü’l-ekber’e uygunluk göstermektedir. Menâkıb kitaplarında da Ebû Hanîfe’ye el-Fıkhü’l-ekber adlı bir eser nisbet edilmekte, fakat râvilerinden söz edilmemektedir. Meselâ Bezzâzî Menâkıbü Ebî Honife’sinde bu nisbeti yaparken râvi-sini beiirtmemekte, el-Fıkhü’l-ekber’ln Ebû Hanîfe el-Buhârî’ye ait olduğu iddiasını, İmâm-ı Âzam’ı kendilerinden göstermek isteyen Mu’tezile’nin bir yakıştırması olarak kaydetmekte, eseri İmâm-ı Âzam’a nisbet eden Şemsüleimme el-Kerderî’nin el yazısını gördüğünü söylemektedir (11. 108). İbn Teymiyye de Ebü Mutî’ el-Belhî rivayetinden alıntı yaparken bunun Hanefîler arasında el-Fıkhü’l-ekber adıyla meşhur olduğunu zikretmektedir. Taşköprizâde ile Kâtib Celebi gibi geç dönem müelliflerinin eserlerinde de Ebû Hanîfe’ye el-Fıkhü’l-ek-ber’den ayrı olarak eî-Fıkhü’l-ebsat adlı bir risale nisbet edilmemektedir. Kâtib Çelebi el-Fıkhü’l-ekber’\n râvisi olarak Ebû Mutî’ el-Belhî’yi göstermektedir.
Ebû Hanîfe’den gelen iki rivayeti birbirinden ayırmak maksadıyla ilk defa bunlar için İki farklı isim kullanan müellifin Beyâzîzâde Ahmed Efendi olduğu anlaşılmaktadır Beyâzîzâde. Hammâd b. Ebû Hanîfe’nin rivayetine el-Fıkhü’l-ekber, Ebû Mutî* el-Bel-hî’nin rivayetine bazan el-Fıkhü’î-ekberü’l-ebsat bazan da sadece el-Fıkhü’l-ebsat adını vermektedir. Murtazâ ez-Zebîdî bu adlandırmayı muhtemelen Beyâzfzâde’den alarak kullanmış, bu kullanım daha sonra şöhret bulmuştur.
İlk dönem İslâm akaid külliyatıyla ilgili araştırmalar yapan şarkiyatçı A. J. VVensinck ile ondan etkilendikleri anlaşılan L. Gardet ve M. Watt gibi Batılı araştırmacılar da el-Fıkhü’l-ekber risalesinin iki farklı nüshasının bulunduğuna dikkat çekerler. VVensinck, bu rivayetlerden Ebû Mutr el-Belhî’ye ait olanını el-Fıkhü’l-ekberl, Hammâd b. Ebû Ha-nîfe’ye ait olanını ise el-Fıkhü’I-ekber II şeklinde ayırmaktadır. Bununla birlikte Belhfye ait olan rivayetin Ebû Hanîfe’nin asıl görüşlerini belirtebileceğin i ve onun ölümünden sonra fazla bir zaman geçmeden kaleme alınmış olabileceğini. Hammâd rivayetinin ise üslûp ve muhteva açısından daha sonraki dönemlere, en erken milâdî X. yüzyıla ait bir Hanefi akîdesi sayılabileceğini belirtir.
Son dönem İslâm âlimleri, el-Fıkhü’I-ekber’in Ebû Hanîfe’ye nisbetini kabul etmekle beraber kitapta yer alan bazı Konuların onun hayatında tartışmaya açılmadığına dikkat çekerek esere sonradan ilâveler yapılmış olabileceğini kaydetmektedirler. Bu görüşün sahiplerinden Şiblîen-Nu’mânî, o dönemde henüz söz konusu edilmeyen cevher, araz gibi felsefî terimlerin kullanılmış olmasına dikkat çekerek eI-Fıkhü’l-ekber”m bugünkü muhtevası ile Ebû Hanîfe’ye nis-bet edilemeyeceğini ileri sürer. Ahmed Emîn ise Ebû Hanîfe’den bu adla birçok rivayetin nakledildiği, hatta el-Fıkhü’l-ekber’in fürûa dair bir eser olduğu görüşlerine bile rastlandığını kaydettikten sonra bu tür rivayetlerin hepsinin doğru olamayacağını söyler. Ona göre bu eser İmâm-ı Âzam’a ait olmakla birlikte daha sonraları risaleye bazı ilâveler yapılmıştır. Meselâ imanın tasdik ve ikrardan ibaret olması, müminlerin marifet, yakin gibi hususlarda eşit olup diğer konularda farklılık göstermesi, mümin olduğunu ikrar eden bir kimsenin herhangi bir günahı sebebiyle tekfir edilmemesi gibi aslında Mürcie’ye ait bulunan görüşlerin Ebû Hanîfe’ye nisbet edilmesi onun ameli önde tutan fakih şahsiyetiyle bağdaşmaz.
Muhammed Ebû Zehre, el-Fıkhü’l-ekber’in metninin bütünüyle İmâm-ı Âzam’a nisbet edilmesi yerine onun konu konu incelenmesi gerektiğini ifade eder. Meselâ dört halifenin fazilet sıralamasına ve mucize, keramet, istidrâc arasındaki farklara işaret eden ibareler, Ebû Hanîfe ile ilgili menâkıb kitaplarındaki bilgilere uymadığı ve esasen onun döneminde tartışılan konular arasında yer almadığı için esere sonradan ilâve edilmiş olmalıdır.
el-Fıkhü’I-ekber’m Ebû Mutr el-Bel-hî’ye dayanan rivayeti. Ebû Hanîfe’nin kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplardan oluşur. Soruların bir kısmı “dedim, sordum” şeklinde doğrudan Ebû Mutr tarafından, bir kısmı “eğer denilirse, eğer sorulursa” şeklinde meçhul sigasıyla sorulmakta, bazan da soru hazfedilerek sadece İmâm-ı Âzam’ın cevabına yer verilmektedir. Risalenin muhtevasını oluşturan sorular şu ana konular etrafında yoğunlaşmaktadır: Fıkhın (usûlü’d-dîn) tanımı, imanın mahiyeti, Allah’ın sıfatları, kader, emir bi’l-ma’rûf nehiy ani’l-münkerin nasıl olacağı, büyük günah işlemenin hükmü ve tekfir meselesi, fetret ehli, kabir azabı, cennet ve cehennemin ebediyeti, ashabın faziletçe sıralanışı. Bu konuların çoğu, Ebû Hanîfe döneminde Haricîler ile Mürcie’nin karşıt görüşler beyan ettikleri tartışmalı meselelerdir. İmâm-ı Âzam kendisine yöneltilen sorulara cevap verirken ferdî kanaatlerinin söz konusu mezheplerin düşüncelerinden farklı olduğunu belirtmeye özen göstermektedir. Konular belli bir sistem içinde sıralanmamıştır. Ayrıca bazı konuların birkaç defa tekrar edildiği görülmektedir.
Hammâd rivayetiyle gelen el-Fıkhü’l-ekber’de işlenen ana konular ise risalede ele alınış sırasına göre şunlardır: İman esasları, Allah’ın birliği, zatî, fiilî ve haberi sıfatlar, halku’l-Kur’ân, kaza ve kader, fıtrat konusu, halk ve kesb kavramları, peygamberler ve Hz. Muhammed, ashabın faziletçe sıralanması, mürtekib-i kebîre ve Mürcie’nin bazı görüşlerinin reddi, tekfir bahsi, mestler üzerine meshetme, teravih namazı, itaatkâr veya günahkâr müminin arkasında namaz kılınıp kılınmayacağı. mucize, keramet ve istidrâc, rü’yetullah meselesi, imanın mahiyeti. Allah’ın zâtının hakikatinin bilinip bilinemeyeceği, şefaat, mîzan. havz konuları, kıyamet gününde hasımlar arasında kısas, cennet ve cehennem, münker ve nekirin sorgulaması, kabirde ruhun cesede iadesi, kabir azabı, Allah’ın bazı isim ve sıfatlarının Farsça (Arapça’dan başka bir dille) söylenip söylenemeyeceği, Allah’a nisbet edilen kurb ve bu’dun anlamları, Kur’an âyetleri arasında fazilet bakımından farklılığın bulunup bulunmadığı, esmâ-i hüsnâ, Hz. Peygamber’in ebeveyni ve kısaca fetret meselesi, Resûl-i Ekrem’in çocukları, itikadî bir mesele ile karşılaşan bir kimsenin yapması gerekli olan şeyler, mi’rac ve kıyamet alâmetleri.
Havâric, Kaderiyye ve Mürcie gibi dönemin bazı itikadî fırkaları tarafından savunulan ve Selef inancına aykın düşen görüşleri reddetmek, ümmete doğru olan akîdeyi anlatmak amacıyla kaleme alındığı anlaşılan Hammâd rivayetinde, Ebû MutT rivayetinde yer alan konular yanında daha başka akaid konularına da temas edilmektedir.
Hammâd rivayetinde İslâm akaidinin belli başlı meselelerinin ele alındığı, tekrarların bulunmadığı bu risalenin daha sistematik bir görünüm arzettiği, ancak konuların ayrıntılı biçimde tartışılmadığı, naklî delillere fazla yer verilmediği görülmektedir. Bundan dolayı söz konusu nüshanın Ebû Hanîfe’ye nisbeti daha zayıf görünmektedir. Ancak Hammâd rivayeti, konulara Selef metodundan çok cedelci ve reddiyeci bir üslûpla yaklaşmanın ilk örneğini teşkil etmesi. Ehl-i sünnet inancını ilgilendiren hemen bütün konuları ihtiva etmesi bakımından önemli kabul edilmiş, daha çok meşhur olmuş, üzerinde istinsah, neşir, şerh. tercüme ve manzum hale getirme gibi birçok çalışma yapılmıştır.
Ebû Mutf el-Belhî rivayetinin İstanbul kütüphanelerindeki muhtelif nüshalarından başka Kahire kütüphanelerinde de nüshaları bulunmaktadır. Eser ayrıca yayımlanmış, VVensinck tarafından İngilizce’ye ve Mustafa Öz tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiştir. Bu risale Ebü’l-Leys es-Semerkandî, Fahrülislâm Ebü’l-Usr el-Pezdevî, Atâ b. Ali el-Cürcânî ve Ebû İbrahim İsmail el-Hâtırî tarafından şerhedilmiştir. İmam Mâtürîdî’ye nisbet edilerek Haydarâbâd’da yayımlanan nüshayı (1321, 1365) Ebü’l-Leys es-Semerkandî’nin kaleme aldığı ileri sürülmektedir. Bu şerhin, Abdullah b. İbrahim el-Ensârî tarafından yine Mâtürîdîye nisbet edilerek yapılmış bir başka neşri daha bulunmaktadır. Eser üzerine Adil Bebek bir yüksek lisans tezi hazırlamıştır.
Hammâd b. Ebû Hanîfe rivayetiyle gelen el-Fıkhü’l-ekber’\n de Türkiye’de ve Türkiye dışında birçok nüshası bulunmaktadır.
Şerhleri.
1- Ali el-Kârî. Minehu’r-ravzi’l-ezher fî şerhi’1-Fıkhi’i-ekber. el-Fıkhü’l-ekber”m çok tanınan şerhlerinden biri olup Yunus Vehbi Yavuz tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.
2- Ebü’l-Müntehâ el-Mağnîsâvî, Şerhu’î-Fıkhi’i-ekber. 930 (1523) yılında tamamlanan bu şerh Osmanlı dünyasında çok tanınmıştır. Sabit Ünal eseri Fıkh-ı Ekber ve İzahı adıyla Türkçe’ye çevirmiştir. Şerhin Ahmet Karadut tarafından gerçekleştirilen bir başka neşri ve Türkçe tercümesi bulunmaktadır.
3- Beyâzîzâde Ahmed Efendi, Ebû Hanîfe’nin akaid risalelerini kelâm kitaplarındaki konu tertibine göre el-Uşûlü’l-münîfe H’l-İmâm Ebî Hanîfe başlığı altında bir araya getirmiş daha sonra bunları İşârâtü’İ-meram’ min ‘ibûrûti’1-İmâm adıyla şer-hetmiştir.
Hammâd rivayetiyle gelen el-Fıkhü’l-eJtber’in bunlardan başka, bibliyografik kaynaklarda adları geçen ve bir kısmının kütüphanelerde nüshaları tesbit edilebilen bazı şerhleri de bulunmaktadır. Bunların bir kısmı özel bir ad taşımaktadır. Ekmeleddin el-Bâbertî’nİn el-îr-şûd fî şerhi’i-Fıkhi’i-ekber’i; Hakîm İshak er-Rûmî’nin önce eî-Hikmetü’n-nebeviyye adıyla kaleme alıp daha sonra Muhtaşarü’l-Hikmeti’n-nebeviyye başlığıyla ihtisar ettiği şerhi; Muhyiddin Muhammed b. Bahâeddin el-Bayrâmî’nin el-Kavlü’i-faşl cale’l-Fıkhi’î-ekber’i; Koçhisârîzâde Süleyman Tâlib’İn cİkdü l -cevher fî şer-hi’l- Fıkhi’i -ekber’i; Keşff Ahmed’in Nû-rü’I-ezher fî şerhi’l- Fıkhi’i -ekber’i; Mustafa b. Muhammed el-Murâdî en-Nakşibendî’nin Tuhfetü’n-nebî ve hediyyetü’r-resul adlı eserleri bu şerhler arasında sayılabilir.
Eser Üzerinde Yapılan Diğer Çalışmalar. Gerek müstakil metin olarak gerekse matbu şerhleriyle birlikte yapılmış çok çeşitli baskıları bulunan el-Fıkhü’1-ekber’in rivayet yollarına da işaret eden ciddi bir neşrini M. Zâhid Kevserî gerçekleştirmiştir. Eserin, kimliği bilinmeyen bir Kadızâde tarafından Terceme-i Fıkh-ı Ekber adıyla, ayrıca Mîr Vahdî, Kurt Mehmed Efendi, Ahmed Nâsih Ali Halîfe b. Muhammed Antalyevî, Seyyid Muhammed Tırâzî, Derviş Ali ve İsmail Müfıd Efendi tarafından yapılan Türkçe tercümeleri vardır. Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin’in gerçekleştirdiği tercüme ise basılmıştır İstanbul, ts. (İkdam Matbaasıl). Eser son dönemde Seniyyüddin Başak, Hasan Basri Çantay, Sabit Ünal, Mustafa Öz tarafından da Türkçe’ye çevrilmiştir. A. J. VVensinck. risalenin el-Fıkhü’l-ekber adını verdiği metnini konulanna göre maddeler haline getirip İngilizce’ye tercüme etmiştir. Eserin Almanca ve Urduca’ya da çevrildiği kaydedilmektedir.
el-Fıkhü’l-ekber, EbÜ’l-Bekâ el-Ah-medî Cİkdü’i-cevher fî nazmı nesri’t-Ftk-hi’l-ekber) ve İbrahim b. Hüsâm el-Kir-mânî tarafından manzum hale getirilmiştir.
Aynı türden bir başka çalışmayı Ferîde-tü’1-uşûl adıyla Trablusşamlı Mehmed Efendi gerçekleştirmiştir. Eserin. Seyyi-dî olarak anılan bir müellif tarafından Manzum Fıkh-ı Ekber Tercümesi adıyla yapılan başka bir çevirisi daha tesbit edilmiştir.
TDV İslâm Ansiklopedisi