Fütuhul Gayb Nedir, Yazarı, Konuları, Hakkında Bilgi

Fütûhu’l-ğayb. Abdülkâdir-i Geylânî’nin (ö. 561/1165-66) tasavvufa dair mev’iza türündeki eseri.

Kadiriyye tarikatının pîri Abdülkadir-i Geylânf’nin sohbet meclislerinde, tekke ve medresede yaptığı konuşmaların oğ­lu Abdürrezzâk tarafından derlenmesin­den meydana gelmiş olup yetmiş sekiz bölüme (makale) ayrılmıştır. Abdülkâdir-i Geylânî’nin verdiği bilgileri ilham yoluy­la doğrudan Allah’tan aldığını ifade et­mek için esere muhtemelen derleyicisi tarafından “gaybdan gelen bilgiler” an­lamındaki bu ad verilmiştir. Nitekim mü­ellif el-Gunye adlı eserinin başında da “fütühu’l-gayb” tabirini kullanarak yaz­dıklarının ilham sonucu olduğuna işaret etmiştir.

Dinin emirlerine uyma, yasaklarından kaçınma ve kadere rızâ gösterme ko­nularına dair kısa bir bölümle başlayan eser mücâhedenin ehemmiyet ve lüzu­mundan bahseden bölümle sona erer. Eserin sonunda Abdülkâdir-i Geylânî’­nin çocuklarına öğütleri, hastalığı ve ölü­müyle ilgili bilgiler yer alır. Fütûhu’l-ğayb’ûa dünya. zühd. takva, fakr, havf ve recâ. rızâ, teslimiyet müridlik, müşa­hede, marifet, nefis gibi tasavvufun ge­nel konulan halkın anlayacağı şekilde açık bir üslûpla anlatılmıştır.

Fütûhu’i-ğayb İlk olarak İstanbul’da (128l) ve Muhammed et-Tâzefî’nin Ab­dülkâdir-i Geylânî’nin menâkıbına dair Kala 3idü cevahir adlı eserinin kena­rında Kahire’de (1317) yayımlanmıştır. Daha sonra çeşitli baskıları yapılan eser son olarak Muham­med Salim el-Bewâb tarafından neşre­dilmiştir.

Eser İbn Teymiyye ve Abdülhak ed-Dihlevî tarafından şerh edilmiştir. İbn Teymiyye’nin Şerhu kelimât min Fütûhı’l-ğayb’] kitabın sadece beş bölümü­nün geniş bir şerhidir. Tasavvuf karşıtı olan İbn Teymiyye’nin bu eserinde Ab­dülkâdir-i Geylânî’den saygıyla bahset­mesi ve fikirleriyle uyum içinde bir tavır sergilemesi ikisinin de Hanbelî mezhe­bine mensup oluşuyla açıklanabilir. İbn Teymiyye’nin eseri Mecmû’u fetâvû ve Câmi’ur-re-sâ’ıl içinde basıl­mış, tahkikli neşri İyâz Abdüllatîf İbra­him tarafından yapılmıştır. Abdülhak ed-Dihlevî’nin Miftâhu’l – Fü­tûh adlı Farsça tercüme ve şerhi Leknev’-de yayımlanmıştır (1298). Fütûhu’1-ğayb Walter Braune tarafından Die Futüh alGaib des “Abd – al – Qadir adıyla Almanca’ya, Âftâbüddin Ahmed tarafından Futüh al-ghaib or Revelations oi the Vnseen adıyla İngilizce’ye, Abdülkadir Akçiçek tara­fından Gizliden Sesler adıyla Türkçe’ye Ankara  1962; 6. bs , İstanbul  (1177) çev­rilmiştir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski