Feyzullah Hacıbayriç Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Feyzullah Hacıbayriç (1912-1990) Kadiriyye tarikatına mensup Bosnalı sûfî ve müellif.

12 Ocak 1912’de Saraybosna’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamla­dıktan sonra Gazi Hüsrev Bey Medresesi (1933} ve Felsefe Fakültesi Şarkiyat Bö-lümü’nden (1954) mezun oldu. Dinî tah­silini dönemin en büyük âlimi olarak tanınan Ahmed Burek Efendİ’nin yanında tamamlayıp icazetname aldı (1944), Ayrı­ca Muhammed Tufa, Mehmet Hanciç, Ha­cı Muyaga Merhemiç ve Kasım Dobraça gibi âlimlerin özel derslerine devam et­ti.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi’nden mezun olduktan sonra 1933 yılında ilkokullarda din dersi öğretmeni olarak göreve başla­yan Hacıbayriç, 1936-1945 yılları arasın­da Ujedinjena Medresa’da (daha sonraki adı Niza Okru2na Medresa) sekreter ve hoca olarak çalıştı. 1943’te Eğitim Bakan­lığı tarafından Saraybosna Ulemâ Meclisi üyeliğine tayin edildi. Bu mecliste dinî eği­tim yapan okulların sorumlusu olarak gö­rev yaptı. 1947-1953 yıllarında Gazi Hüs­rev Bey Kütüphanesi’nde, 1953’ten iti­baren emekliye ayrıldığı 1972 yılına ka­dar önce Veteriner Fakültesi’nde, daha sonra Felsefe Fakültesi Tarih Bölümü’nde kütüphaneci olarak görevlendirildi. Res­mî görevlerinin yanı sıra Gazi Hüsrev Bey Medresesİ’nde hocalık (1941-1949), Saray-bosna’nın bazı camilerinde imam-hatip-likyaptı. Ferhad BeyCamii’nde (Ferhâdi-ye) uzun yıllar haftada bir gün hadis okut­tu. Emekli olduktan sonra da Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin yazmalar bölümün­de sözleşmeli olarak çalıştı (1976-1989).

Hacıbayriç tanınmış müderris, âlim ve şair Kâdirî şeyhi Vuçitırnlı (Kosova) Selim Sami Baba”nın müridi olduktan sonra (1936) İstanbul’a gelerek Kasımpaşa’daki Ayn Ali Baba Dergâhfnın Kâdirî-Rifâî Şey­hi Muhyiddin Ensârî’ye intisap etti (1965). Bağdatlı Seyyid Yûsuf Geylânî’den 1968 yılında Kâdiriyye hilâfetnâmesi aldı ve ar­dından memleketine dönerek ölümüne kadar Hacı Sinan Tekkesi’nde irşad faali­yetinde bulundu. 21 Nisan 1990’da vefat etti.

Tasavvufi yönüyle tanınan Sebi Arus dergisinin kurucusu olan Hacıbayriç Balkanlar’ın önde gelen âlim sûfîlerindendir. Saraybosna’daki şeb-i arûs törenleri ilk olarak onun tarafından düzenlenmiş­tir.

Eserleri

Telif Eserleri
1- Hadzi Mujaga Merhemiç. Hocası Mugaya Merhemiç hakkında kaleme al­dığı bir monografidir.

2- İlmihal. Saray­bosna’da 1963-1985 yılları arasında on defa basılan eser Arnavutça’ya da tercü­me edilmiştir.

3- Mali Rjecnik Sufijsko-Tarikatskih Izraza. Tasavvufî metinlerin daha iyi an­laşılması için hazırlanmış bir sözlüktür. 1200 kelimenin Boşnakça açıklamasını ihtiva eden eser ilk olarak âebi Arus der­gisinde, daha sonra da Tesawwuf Islamska Mistİka adlı sempozyumun tebliğleri içinde yayım­lanmıştır.

Tercümeleri
1- Mesnevi. Hacıbayriç, Mevlânâ’nın Meşnevfsini 1965 yılında Boşnakça’ya tercüme etmeye başlamış, ilk iki cildi­ni tamamlamış, III. cildin tercümesi ya­nda kalmıştır.

2- Mi’râciyye. Mustafa Fevzi Efendi’nin Türkçe Mi ‘râciyye’sinin Boşnakça çevirisidir.

3- Tuhiû’d-dâr. Selim Sa­mi Yaşar’ın Türkçe eserinin Boşnakça tercümesidir.

4- Evrad’İ Şerif sa Komentarom i Süsila Kaderijskog tarikata. Kâdirî evradı ve Boş­nakça tercümesiyle tarikatın silsilesi hak­kında bilgi veren bir eserdir.

Hacıbayriç’in ayrıca el-Hidaje, Glasnik Islamske Vjerske Zajednice (Gtas-nik Vrhovnog Islamskog StarjeSinstua), Islamska Misao, Preporod, Takvim, Anah GHB, Bibliotekarstvo, Hedef, Hrvat, Zemzem, Sebi Arus gibi periyo­diklerde İSO kadar makalesi yayımlan­mıştır. Bunların içinde. Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin yayımladığı Anali GHB dergisinde Abdullah Bosnevî hakkında yazdığı üç makale (I (1972), s. 35-47; II-III |I974], s. 21-32; V-Vl |1978|, s. 187-204) Önemlidir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski