Gılman Nedir, Ne Demek, Kuran'da Gılman, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Gılman. Cennet ehlinin hizmetiyle görevlendirilen gençler anlamında bir Kur’an terimi.

Sözlükte “çocuk, bıyığı yeni terlemiş genç, hizmetçi” anlamındaki gulâm ke­limesinin çoğulu olan gılmân, Kur’an li­teratüründe “cennet ehlinin emrine ve­rilen ve hiçbir zaman yaşlanmayan genç­ler” mânasına gelir.

Kur’an’da sadece bir yerde geçen(Tûr 52/24) gılman hakkında verilen bil­giler oldukça sınırlıdır. Yukarıdaki âyet­te gılman, “kabuğunda saklanmış inci­ler gibi taze ve berrak” şeklinde tasvir edilmekte ve müminlerin iman etmiş zürriyetleriyle birlikte cennette mutlu bir hayat sürerken gılmanın da etrafla­rında dolaşacağı bildirilmektedir. Gılman çeşitli hadislerde sözlük anlamında kul­lanılmıştır. Süyûtî tarafından Hz. Peygamber’e nisbet edilen ve en alt merte­bede bulunan cennet ehline bile 10.000 hizmetçinin verileceğini bildiren rivaye­tin doğruluğu tesbit edilememiştir. Bu­na benzer ifadelerin Resûl-İ Ekrem’e nis­bet edilmeyen bazı rivayetlerde yer al­dığı görülmektedir. Kur’ân-ı Kerim’de iki âyet­te geçen vildânın da(Vakıa 56/17; İnsân 76/ 19) gılmanla aynı mânada kul­lanıldığı anlaşılmaktadır. Velîd (çocuk) kelimesinin çoğulu olan vildan, her iki âyette de “ebedî” anlamındaki “muhalled* sıfatıyla nitelendirilmiş olup bu sı­fat gençlerin fizyolojik değişikliğe uğra­yıp yaşlanmaktan korunduğunu ifade etmektedir.

Gılman hakkında müfessirierce ileri sürülen görüşleri üç noktada toplamak mümkündür.

1- Gılman müminlerin ken­dilerinden önce ölen çocuklarıdır. Ergen­lik çağına gelmedikleri için mükellef ol­mayan, sâlih amel işlemedikleri için de cennet nimetlerine hak kazanamayan bu çocuklar mümin olan ebeveynlerinin yanında onlara hizmet etmekle görev­lendirilecektir.

2- Kâfirlerin ölen çocuk­ları olup mükellef bulunmadıklarından cehenneme atılmayacak, cennet ehlinin hizmetçileri statüsünde tutulacaktır.

3- Müminler için cennette yaratılan hiz­metçilerdir ve çocukken ölenlerle ilgisi yoktur. Aslında hizmetçilik ayrı bir sta­tü olup çocuklar buna dahil değildir. Hz. Peygamber, küçük veya büyük yaşta ölenler dahil bütün cennet ehlinin otuz yaş civarında olacağını bildirmiştir. Halbuki gılman, bıyığı yeni terleyen ve on beş yaşını geçmeyen çocuklar veya gençlerdir. Nitekim başka âyetlerde de cennet ehlinin hizmetçilerinden “vildan” (çocuklar) olarak söz edilmiştir.(Vakıa 56/17; İnsân 76/ 19)

Gılman konusundaki üçüncü yorum daha isabetli görünmektedir. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de bu gençler, her türlü aşınma ve kirlenmeden korumak ama­cıyla kabuğunda saklanırken buradan çıkarılıp cennet ehlinin etrafına saçılmış incilere benzetilmek suretiyle onların hu­riler gibi özel bir yaratılışa sahip olduk­larına işaret edilmiş, ayrıca gılman ve vildânın orada içki sunma görevinden söz edilerek onlann hizmetçi statüsün­de bulundukları da bir bakıma ifade edil­miştir. Cennet ehlinin iman etmiş zürri-yetlerinin esasen cennete girmeyi ha-ketmiş kimseler olması(Tûr 52/24) ve yaşlarının da otuz civarında bulunma­sı bu görüşü ayrıca desteklemektedir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski