Gülabdan Nedir, Ne Demek, Anlamı, Hakkında Bilgi

Gülabdan. Gül suyu şişesi.                  

Farsça olan kelime, “gül suyu” anla­mındaki gül-âbdan (cülâb, cüllâb)-dân ekiyle türetilmiştir. Cam, seramik veya maden işçiliğinde Örneklerine rastlanan gülabdan, gül suyu serpmek için kullanı­lan geniş karınlı, uzun boyunlu, dar ağız­lı bir kap türüdür.

Güzel koku kullanımı binlerce yıl ön­cesine dayanan bir gelenektir. Çeşitli dö­nemlerde ortaya çıkan koku kaplan de­ğişik biçimlerde yapılmış olup koku şi­şelerinin de umumiyetle ince uzun bo­yunlu olduğu görülmektedir. Kokular ba-zan dinî, bazan da cezbedici bir özellik taşımaktadır. Gül suyu daha çok sünnet düğünü gibi dinî yönü ağır basan tören­lerde ve özellikle mevlidlerde kullanılır; çok defa gülabdan buhurdanla beraber takım halinde bir tepsi içinde yer alır.

Gülabdanların üzerleri ince bir zevki yansıtan desenlerle süslenmiştir. Altın, gümüş, tombak gibi madenî olanların zengin kabartmalı veya değerli taş kak­malı örnekleri mevcuttur. Seramik gü­labdanlar ise sır altına yapılmış renkli motiflerle süslenmiştir. En zengin be­zeme cam gülabdanlarda göze çarpar. Bunların ağızları bazan geçme gümüş, bazan da yivli cam emziklidir. Renksiz cam gülabdanların üzeri kesme ve yal­dızla hareketlendirilmiş, renkli ve opal cam gülabdanlar mine ve yaldızla bezen­miştir. Renkliler genelde kırmızı ve ko­balt mavisi, opaller süt beyazı, turku­vaz, yeşil ve morumsu mavi camlardan yapılmıştır. Umumiyetle yaldız bölmeler halinde düzenlenmiş olan süslemelerde en çok gül, meyve, madalyon, çelenk ve ayyıldız gibi motiflerle geometrik şekil­ler kullanılmıştır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski