Hablullah Nedir, Ne Demek, Anlamı, Kuran'da Hablullah Kavramı,

Hablullah. Genellikle Kur’ân-ı Kerîm’i İfade ettiği kabul edilen bir Kur’an tabiri.

Sözlükte “ip, bağ; sebep, vasıta; da­mar” gibi mânalara gelen habl kelimesi mecazi olarak “ahid, zimmet, eman” an­lamlarında da kullanılmaktadır {Lisânü’l-ıArab, “hbl” md., TâcüVarûs, “fobi” md.).

Habl Kur’ân-ı Kerîm’de ikisi çoğul (hibât) olmak üzere yedi yerde geçmekte­dir. Bunlardan üçü “ip”(Tâhâ 20/66; eş-Şuarâ 26/44; Tebbet 111/5), ikisi “ahid ve zimmet”(Âl-i İmrân 3/112), biri de “da­mar”(Kâf 50/16) mânasında kullanıl­mıştır. Âl-i İmrân sûresinin 103. âyetinde geçen “hablullah” ise bütün müfessirlerce mecazi bir ifade kabul edilmiş ve şöyle yorumlanmıştır: Bundan maksat Allah’ın kitabıdır. Kur’an, tıpkı derin bir çukura düşmüş insana tutunup kurtul­ması için yukarıdan sarkıtılan İp gibi se­madan arza uzatılmış bir hidayet nuru­dur. Başka bir açıklamaya göre ise Kur­’an, insanın tehlikeli bir yolda yürürken düşmemek için tutunup güvenlik içinde ilerlemesini sağlayan bir emniyet bağı­dır. Ona sarılan tehlikeden ve helak ol­maktan kurtulur, selâmete ulaşır.

Hablullah tabirinin Kur’an’ı ifade etti­ğini belirten hadisler de mevcuttur. Ni­tekim Hz. Peygamber, Allah’ın kitabının semadan arza uzatılan bir ip olduğunu, ona sarılan kişinin hidayete ereceğini, onu terkedenin ise sapıklığa düşeceğini, onda akla durgunluk veren tükenmez hârikalar bulunduğunu ifade etmiştir. Hz. Ali, İbn Mes’ûd, İbn Abbas gibi sahâbîlerin görüşleri de bu yöndedir. öte yan­dan bu tabir, Kur’an’ı da kapsayacak şe­kilde Allah’ın kulları için olan ahid ve gü­vencesi, Allah’ın dini, kulları için lütfetti­ği kurtuluş vasıtaları ve ihlâs olarak daha kapsamlı şekilde de tefsir edilmiştir. Ay­rıca Âl-i İmrân sûresinin 103. âyetinde, “Hablullaha sarılın” buyruğunun ardın­dan “Bölünüp parçalanmayın” emrinin yer aldığı dikkate alınarak bu tabirle ce­maat, ümmet birliğinin veya bu birliği sağlayan bağların kastedilmiş olabilece­ği de ileri sürülmüştür.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski