Hacet Namazı Nedir, Ayetleri, Hadisleri, Hakkında Bilgi

Hacet Namazı. Bîr ihtiyacın giderilmesi veya arzulanan bir hususun yerine gelmesi için kılınan namaz.

Sözlükte “ihtiyaç duyulan şey” anlamı­na gelen hacet kelimesi Kur’ân-i Kerîm’de bu anlamda üç âyette geçmekt(Yû­suf 12/68; Gâfir 40/80; Haşr 59/9), ayrıca tekil ve çoğul (hâcât, havâic) olarak hadislerde de yer almaktadır.

Dört Sünnî mezhebe ve Ca’feriler’e gö­re müstehap olan hacet namazının meş­ruiyetine dair şu hadis zikredilmektedir: “Kimin Allah tarafından veya hemcinsi olan biri tarafından giderilecek bir ihtiya­cı varsa usulüne uygun abdest alıp iki rek’at namaz kılsın, arkasından Allah’a hamdedip Peygamber’e salavat getirsin ve şöyle desin: Halim ve kerîm olan Al­lah’tan başka ilâh yoktur. Büyük arşın rabbi olan Allah’ı yüceltir, âlemlerin rabbi olan Allah’a hamdederim. Senden rah­metine ve affına ulaştıracak davranış­larda bulunmayı, her türlü İyiliği elde et­meyi, her türlü günahtan salim olmayı diliyorum. Bende bağışlamadığın günah, gidermediğin keder ve karşılamadığın rı­zâna uygun bir ihtiyaç bırakma, ey mer­hametlilerin en merhametlisi olan Allah!”. Ayrıca Resûl-i Ekrem, yanına gelerek kör olan gözlerinin açılma­sı için dua etmesini isteyen birine usulü­ne uygun abdest almasını ve iki rek’at namaz kılıp şöyle dua etmesini söylemiş­tir: “Allahım! Rahmet peygamberi Mu-hammed vasıtasıyla senden diliyor ve sa­na yöneliyorum. Yâ Muhammedi Bu ihti­yacımın giderilmesi için seninle rabbime yöneldim. Allahım, onun hakkımdaki şe­faatini kabul et!”.

Tirmizî, yukarıdaki birinci hadisi nak­lettikten sonra rivayetin “garîb” olduğu­nu ve isnadına yönelik tenkitler bulun­duğunu kaydeder. Tirmizî şârihi Ebû Be­kir İbnü’l-Arabî ise hadisin zayıf kabul edildiğini belirterek Allah’tan bir şey ta­lep edecek kimsenin onu doğrudan iste­yebileceğini ifade etmiş, ancak talepten önce sadaka vermesini ve tövbe etmesi­ni ögütlemiştir.

Hacet namazı için delil gösterilen ikinci hadisin Tirmizî rivayetinde namaz kılma kaydı yoktur. Osman b. Huneyf’ten nakledilen ve Tirmizî’nin “hasen-sahih-garîb” olarak değerlendirdiği bu rivayete göre Hz. Peygamber, kendisine gelen âmâ sahâbîye usulüne uygun abdest alıp dua etmesini öğütlemiş. fakat bunun yanında herhangi bir namazdan söz etmemiş­tir.

Bu rivayetler yanında diğer farklı bazı rivayetleri de esas alan mezhepler, hacet namazının meşruiyetini kabul et­miş, ancak kaç rek’at kılınacağı hususunda değişik görüşler ileri sürmüşler­dir. Bu namaz Hanefîler’e göre dört. Mâ­liki, Hanbelî ve Ca’ferîler’e göre iki rek-‘attır. Şafiî mezhebindeki meşhur görüş­le Hanefî mezhebinde bir görüş de bu yöndedir. İmam GazzâlTye ve Hanefî mez­hebindeki başka bir görüşe göre ise ha­cet namazı on iki rek’at kılınır. Bu namaz mekruh vakitler dışında her zaman kılınabilir. Namazdan sonra hacet duası oku­nur ve istekler Allah’a arzedilir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski