Hassa Nedir, Ne Demek, Sarayda Görevi, Hakkında Bilgi

Hassa. Hükümdara ve hükümdar sarayına ait kurumlar, hizmetler ve görevliler için kullanılan bir tabir.

Arapça bir kelime olan hâssa, bir şeye veya kimseye aidiyet bildiren hâssın mü-ennesidir. Karakoyunlu ve Akkoyunlular’da hükümdarın maiyet askerlerine has­sa nökerleri denirdi. İran Moğollan’nda da (İlhanlılar) maiyet askeri ve devlet ha­zinesi için kullanılan bu tabire, Osmanlı resmî terminolojisinde padişaha ve sara­ya aidiyetin bir ifadesi şeklinde yaygın ola­rak rastlanır.

Saraya ait atların barındığı yer olan Istabl-ı Âmire’ye bazan Has Ahur denildiği gibi saray hayvanları için gerekli otun te­min edildiği çayırlar hassa çayırı, Istabl-ı Âmire yularcılanna efsâr-dûzân-ı hâssa, bunların şâkirdlerine pâlân-dûzân-ı hâs­sa, hassa iplikçilerine tıl-bâfân-ı hâssa, keçe işleriyle uğraşanlara keçeciyân-ı hâs­sa, dericilere debbâğân-ı hâssa ve serrâ-cîn-i hâssa denirdi. Elçilik heyetlerine ve­rilen ziyafetler sofra-i hâs şeklinde ifade edildiği gibi, saraydaki Enderun koğuşla­rının en itibarlısı olan Has Oda belgeler­de ve kaynaklarda genellikle hâne-i hâssa, padişahların şikâr halkından olan züm­reler hassa doğancıları, hassa çakırcıları ve hassa şahincileri, padişahların şahsî gelir ve giderlerine ait işlerle ilgili kurum Hazîne-i Hâssa, sarayla ilgili alım satım iş­leriyle meşgul memur hassa harç emini, devlete ait gemiler hassa kadırgaları, bu gemilerde çalışan kaptanlar hassa reis­leri, saray hekimleri hassa tabipleri, sa­ray mimarları hassa mimarları, sarayda görev yapan müezzinler hassa müezzin­leri, hükümdarın muhafız askerleri Has­sa Ordusu, saray içindeki bahçeler has bahçe ve buralarda çalışanlar hassa bos­tancıları, Dârüssaâde ağası ile Harem Da­iresi mensuplarından olmayan saray hal­kının yemeklerinin pişirildiği mutfak ise hassa hârici matbahı adıyla anılırdı.

Bunlardan başka saray mensuplarının çamaşırlarını yıkayanlara câmeşüyân-ı hâssa, tatlı imaliyle uğraşanlara helvacıyân-ı hâssa, saray ekmekçilerine habbâ-zîn-i hâssa, kiler hizmetlilerine kilârciyân-ı hâssa, hil’at ve elbise dikicilerine hayyâ-tîn-i hâssa, saray esnafı ve sanatkârları­na ehl-i hiref-i hâssa, sîm sakalar ocağı mensuplarına sîm sakayân-ı hâssa de­nirdi. Ayrıca yine bu kelimeyle ifade edi­len hassa satırları, hassa dellâiları. hassa rahtvan ağalan, hassa solakları, hassa voynukları, hassa kul, hassa câriye gibi görevlilerle hassa ambarı, hassa çeltik, hassa çiftlik, hassa karye, hassa koru gi­bi tabirler de vardı.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski