İnfitar Suresi Nedir, Fazileti, Kaç Ayet, Kaçıncı Sure, Hakkında Bilgi

İnfitâr Sûresi. Kur’an-ı Kerîm’in seksen ikinci sûresi.

Mekke döneminde Nâziât sûresinden sonra nazil olmuştur, on dokuz âyettir. Fasılası harfleridir. Adını ilk âyette geçen “yarılmak” anlamındaki infitâr kelimesinden alır. Sûrenin nazmı ve âyetleri arasındaki insicam bir defada nazil olduğu izlenimini vermektedir.

Sûrenin ilk bölümünde [âyet 1-5] yer ve gökle İlgili bazı kıyamet olayları tasvir edilerek göğün yanlacağı. yıldızların etrafa saçılacağı. aradaki engeller kaldırılarak deniz sularının birbirine karıştırılacağı ve kabirdekilerin dışarıya çıkarılacağı belir­tilir. İkinci bölüm [âyet 6-8] kınama üslû­bunun ağır bastığı soru ifadesiyle başla­maktadır: “Ey insan! Seni kerem sahibi rabbine karşı aldatan nedir?” Hz. Peygamber’in, Übey b. Halef veya Velîd b. Mugire hakkında nazil olduğu belirtilen bu âyeti okuduktan sonra, “Onu cehaleti aldattı” dediği nakledilir. Sorunun ardından, gerektiği şekilde şükretmeyen insana kendisini en güzel şekilde yaratan rabbine karşı sorumluluk­ları hatırlatılır. Sûrenin daha sonraki bö­lümünde [âyet 9-16] inançsızların yalan­lamalarına dikkat çekilir. Âhiret sorumlu­luğu üzerinde durularak yazıcı melekle­rin (Kirâmen Kâtibin) kişinin yaptıklarının hepsini kaydettiği ve iyilerin cennete, kö­tülerin cehenneme gidecekleri ifade edi­lir. Daha sonra hesap gününün büyüklü­ğü tasvir edilir, Hz. Peygamber’e yönel­tilen soru cümleleriyle âhiret gününün dehşeti tekrar vurgulanır ve herkesin bü­tün gücünden soyutlandığı o günde yal­nızca Allah’ın emrinin geçerli olduğu belirtilir.[âyet 17-19]

İnfitâr sûresi, Resûl-i Ekrem’in cema­atle kılman namazlarda okunmasını tavsi­ye ettiği sûreler arasında yer almış. Nesâî’nin zikrettiği bir hadise göre Muâz b. Cebel’in bir gün kıldır­dığı yatsı namazını çok uzatması üzerine Resûlullah, “Fitne çıkarmayı mı arzu edi­yorsun ey Muâz? Sebbihi’sme rabbike’l-a’lâ. ve’d-duhâ, ize’s-semâün fetarat sû­releri neyine yetmiyor?” demiştir. Hz. Peygamberin, İnfitâr sûresinde tasvir edilen kıyamet sahnelerinin dehşetine işaret ederek, “Kıyamet gününü kendi gözleriyle görmek isteyen kimse Tekvîr, İnfitâr ve İnşikâk sûrelerini okusun Beni Hûd, Vakıa, Kıyâ-me, Mürselât, İze’ş-şemsü küvvirat (Tek­vîr). ize”s-semâün şekkat (İnşikâk) ve ize’s-semâün fetarat (İnfitâr) sûreleri ihtiyar­lattı” buyurduğu rivayet edilmiştir.

İnfitâr sûresinin fazileti hakkında riva­yet edilen. “Kim İnfitâr sûresini okursa Allah onun için gökten inen her yağmur damlası ve her kabir sayısınca bir iyilik yazar” anla­mındaki hadisin uydurma olduğu kabul edilmiştir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski