İnfitâr Sûresi. Kur’an-ı Kerîm’in seksen ikinci sûresi.
Mekke döneminde Nâziât sûresinden sonra nazil olmuştur, on dokuz âyettir. Fasılası harfleridir. Adını ilk âyette geçen “yarılmak” anlamındaki infitâr kelimesinden alır. Sûrenin nazmı ve âyetleri arasındaki insicam bir defada nazil olduğu izlenimini vermektedir.
Sûrenin ilk bölümünde [âyet 1-5] yer ve gökle İlgili bazı kıyamet olayları tasvir edilerek göğün yanlacağı. yıldızların etrafa saçılacağı. aradaki engeller kaldırılarak deniz sularının birbirine karıştırılacağı ve kabirdekilerin dışarıya çıkarılacağı belirtilir. İkinci bölüm [âyet 6-8] kınama üslûbunun ağır bastığı soru ifadesiyle başlamaktadır: “Ey insan! Seni kerem sahibi rabbine karşı aldatan nedir?” Hz. Peygamber’in, Übey b. Halef veya Velîd b. Mugire hakkında nazil olduğu belirtilen bu âyeti okuduktan sonra, “Onu cehaleti aldattı” dediği nakledilir. Sorunun ardından, gerektiği şekilde şükretmeyen insana kendisini en güzel şekilde yaratan rabbine karşı sorumlulukları hatırlatılır. Sûrenin daha sonraki bölümünde [âyet 9-16] inançsızların yalanlamalarına dikkat çekilir. Âhiret sorumluluğu üzerinde durularak yazıcı meleklerin (Kirâmen Kâtibin) kişinin yaptıklarının hepsini kaydettiği ve iyilerin cennete, kötülerin cehenneme gidecekleri ifade edilir. Daha sonra hesap gününün büyüklüğü tasvir edilir, Hz. Peygamber’e yöneltilen soru cümleleriyle âhiret gününün dehşeti tekrar vurgulanır ve herkesin bütün gücünden soyutlandığı o günde yalnızca Allah’ın emrinin geçerli olduğu belirtilir.[âyet 17-19]
İnfitâr sûresi, Resûl-i Ekrem’in cemaatle kılman namazlarda okunmasını tavsiye ettiği sûreler arasında yer almış. Nesâî’nin zikrettiği bir hadise göre Muâz b. Cebel’in bir gün kıldırdığı yatsı namazını çok uzatması üzerine Resûlullah, “Fitne çıkarmayı mı arzu ediyorsun ey Muâz? Sebbihi’sme rabbike’l-a’lâ. ve’d-duhâ, ize’s-semâün fetarat sûreleri neyine yetmiyor?” demiştir. Hz. Peygamberin, İnfitâr sûresinde tasvir edilen kıyamet sahnelerinin dehşetine işaret ederek, “Kıyamet gününü kendi gözleriyle görmek isteyen kimse Tekvîr, İnfitâr ve İnşikâk sûrelerini okusun Beni Hûd, Vakıa, Kıyâ-me, Mürselât, İze’ş-şemsü küvvirat (Tekvîr). ize”s-semâün şekkat (İnşikâk) ve ize’s-semâün fetarat (İnfitâr) sûreleri ihtiyarlattı” buyurduğu rivayet edilmiştir.
İnfitâr sûresinin fazileti hakkında rivayet edilen. “Kim İnfitâr sûresini okursa Allah onun için gökten inen her yağmur damlası ve her kabir sayısınca bir iyilik yazar” anlamındaki hadisin uydurma olduğu kabul edilmiştir.
TDV İslâm Ansiklopedisi