İnşallah Nedir, Ne Demek, Anlamı, Ne Zaman Söylenir, Kullanımı, Hakkında Bilgi

İnşallah. Yapılacak her İşin İlâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla İşin öncesinde söylenmesi gereken bir söz.

Arapça’da şart edatı olan in ile “dile­mek, istemek” anlamındaki şey’ kökün­den türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelmiş olup “Allah dilerse” de­mektir. Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Peygamber’e, Allah’ın dilemesine bağlamadıkça hiçbir şey hakkında, “Şunu yarın yapaca­ğım” dememesi emredilmiştir [Kehf 18/23-24] Kur’an’da. her işin ilâhî irade­ye bağlı olduğunu bildiren pek çok âyet bulunduğu gibi [265] doğrudan doğruya inşallah tabirinin yer aldığı beş âyet mevcuttur. Bu âyetler­de Hz. Yûsuf’un ebeveynine ve kardeşle­rine [Yûsuf 12/99] Hz. Musa’nın Hızır’a [Kehf 18/69] Hz. Şuayb’ın sekiz yıl ya­nında çalışmasını istediği Musa’ya [Kasas 28/27] hitap ederken inşallah dediği, Hz. İsmail’in de kendisini rüyasında bo­ğazladığını gören babasına Allah dilediği takdirde sabredenlerden olacağını söyle­diği [Sâffât 37/102] ve Hudeybiye’den sonra Resûl-i Ekrem’in rüyası doğrulanıp müslümanların Allah’ın izniyle Mescid-i Harâm’a girecekleri [Feth 48/27] bildi­rilmiştir. Hadislerde de Hz. Peygamber Kureyşliler’le savaşacağını haber verir­ken, Allah’a sığınarak dua eden kimse­nin bütün kötülüklerden korunacağını söylerken, ağaç altında kendisine biat eden ashabının cehenneme girmeyeceği­ni müjdelerken hep inşallah demiş böylece, gerçekleşeceği insanlar nezdinde belli olan veya vukuu kesinlikle bilinemeyen bütün konularda bu tabirin mutlaka söylenmesi İcap etti­ğini bildirmiştir.

Âlimler, kişinin gelecekte yapmayı ta­sarladığı işlerden söz ederken o tarihte sağ olup olmayacağını, herhangi bir en­gelle karşılaşıp karşılaşmayacağını, ayrıca o işe muvaffak kılınıp kılınamayacağını bilemediğinden meşru işlerde daima in­şallah demesinin gerektiğini belirtmişler­dir. Yapılması düşünülen işin vukuuna iliş­kin tereddüdü ifade etmek için kullanılan inşallah sözü vukuunda şüphe bulunma­yan konularda daha çok nezaket amacıy­la söylenir.

Bir şahsın eşini boşamasının, yemin et­mesinin veya mümin olduğunu söyleme­sinin ardından İnşallah tabirini zikretmesi durumunda farklı hükümler ortaya çıkar. Buna göre eşini boşadığını söylemesi ve­ya yemin etmesinden sonra talâk vâki ol­madığı gibi yeminine uymadığı takdirde onu bozmuş (hânis) sayılmaz, “İnşallah müminim” ifadesini ise kelâmcılann ço­ğu imanın kesinliği açısından problemli görmüşlerdir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski