Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Teşki­latı Hakkında Bilgi

Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Teşki­lâtı. Türkiye, İran ve Pakistan tarafından ortak yatırını projeleri üretmek ve bunları gerçekleştirmek amacıyla kurulan teşkilât.

Türkiye’de Bölgesel İşbirliği Teşkilâtı veya Bölgesel Kalkınma Teşkilâtı adlarıyla da tanınan kuruluşun resmî adı Regional Coperation for Development’dir (RCD). 21 Temmuz 1964’te Türkiye, İran ve Pa­kistan devlet başkanlarının ortak demeçleriyle İstanbul’da hayata geçirilen ve sekreteryası Tahran’da bulunan teşkilâtın başlıca amaçlan şu şekilde tesbit edilmiş­tir:

1. Malların üye ülkeler arasında ser­best dolaşımını ve iş dünyaları arasında daha yakm ilişki kurulmasını sağlamak;

2. Ortak teşebbüsler için çaba harcamak;

3. Taşıma ve haberleşme sektörlerinde iş birliği yapmak;

4. Eğitim ve öğretim imkânlarını seferber etmek, ortak kültü­rel mirasa sahip çıkarak bu alandaki faa­liyetleri birlikte yürütüp yaygınlaştırmak;

5. Ekonomilerin birbirini tamamlayıcı özelliğinden âzami derecede faydalana­rak hızlı kalkınmaya yardımcı olmak.

Kuruluşundan itibaren ortak ticaret ve sanayi odası, gemicilik ve sigorta hizmet­leri alanlarında önemli adımlar atılmış, fakat üye üç devlet arasındaki bu iş birliği bir ortak pazar, gümrük birliği veya ser­best bölge oluşturamamıştır. Bununla beraber atılan adımlar sürekli gelişme göstermiş ve bazı ortak amaçlı girişim­lerde bulunulmuştur; bunların bir kısmı ortaklaşa, bir kısmı da ihtiyacı olan ülke tarafından tek başına gerçekleştirilmiş­tir. İlk olarak planlanmış kırk üç proje ara­sında yer alan banknot- kıymetli kâğıt ba­sımı ve bilyeli yatak-rulman yapımı üze­rine Pakistan’da ve alüminyum sanayii üzerine İran’da kurulan üç şirket eşit oranda ortak katılımlıdır. Ortak katılı­ma konu olmayan gliserin, boya-mürek-kep ve amortisör projeleri Pakistan’da; tungsten, karpid. boraks-borik asit, santrifüj ve kimya sanayii için özel filtre, elektrik izolatörü ve sert plastik projeleri Türkiye’de ve karbon kâğıdı projesi İran’­da faaliyete geçmiştir.

Teşkilât, üye ülkeler arasında bölgesel tercihli ticaret sistemi kurmak ve ekonomilerini birbirine bağlamak amacıyla bir ulaştırma sistemi oluşturulması için de faaliyette bulunmuş ve bu bağlamda 5180 km. uzunluğunda bir karayolu bağ­lantısı sağlamıştır. Demiryolunda ise üç ülkeyi kapsayacak bir proje gerçekleştiri­lememiş, sadece 1971’de İran ve Türkiye arasında bağlantı kurulabilmiştir. Diğer taraftan bütün gayretlere rağmen üye ülkeler arasında ticaret fazla gelişmemiş, ancak bu ülkelerin toplam ticaretlerinin % 2’si kadar olabilmiştir. Bu dönemde İran’la Pakistan arasındaki ticarî ilişkiler daha iyi durumda iken İran’ın Türkiye’ye ihracatının büyük kısmı petrolden ibaret kalmıştır.

Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Teşki­lâtı 1979 yılına kadar faaliyetlerini sür­dürmüş, serbest ticaret sahasına dönü­şümün yaklaştığı bir dönemde İran’da gerçekleştirilen devrimden sonra işler­liğini kaybetmiştir. Üye ülkeler arasında 1984 yılı içinde karşılıklı iyi niyetli girişim­lerle sekreterya yeniden faaliyete geçiril­miş ve 1985’te imzalanan bir protokolle teşkilât Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı adı altında tekrar kurulmuş, 1992’de Kaza­kistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Azer­baycan, Özbekistan, Tacikistan ve Afga­nistan’ın katılımıyla genişletilmiştir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski