Kamaniçe Kalesi Nerede, Tarihi, Özellikleri, Nüfusu, Hakkında Bilgi

Kamaniçe Kalesi. Ukrayna’nın Podolya bölgesinde tarihî bir kale şehri.

Leh dilinde Kamieniec Podolski, Ukray­naca Kamjanec’ Podil’s’kyj ve Rusça’da Kamenets-Podolski adlarıyla anılır. Dinyestr nehrinin sol taraftan aldığı kolların­dan biri olan Smotriç suyunun kıyısında kurulmuştur. Tarihi XI. yüzyıla kadar iner. XIV. yüzyılda Litvanyalılar tarafından alı­nan Kamaniçe 1430’da Polonya Krallığına dahil edildi. İtalya ve Almanya’nın ku­zeyinden Kırım yoluyla Hindistan ve Çin’e uzanan ticaret yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziydi. Karışıkbir etnik ve dinî yapısı bulunan Kamanİçe’nin nüfusu Polonyalı, Ermeni, Ukraynalı ve yahudilerle daha az sayıdaki Romen, Bulgar ve Yunanlılar’dan oluşmaktaydı. Kamaniçe, ko­runmalı mevkii ve muhkem kalesiyle XVI. yüzyılda Hıristiyanlığın doğu savunma hattı olarak nitelendirilir ve genellikle Malta’daki La Velatta ile mukayese edi­lirdi. Osmanlılar Ukrayna’ya hâkim olma mücadelesi sırasında Ruslar ve Polonya-lılar’a karşı XVI. yüzyılın ikinci yarısında Kazaklarla ittifak oluşturdular. Abaza Pa­şa 1633’te kaleyi bir süre muhasara altın­da tuttuysa da ele geçiremedi. 1669’da Ukraynalı Petro Dorsenko’yu himaye altı­na aldıktan sonra IV. Mehmed’in Daşında bulunduğu Osmanlı ordusu Lehistan se­ferine çıktı. Sefer sırasında Podolya’nın merkezi olan Kamaniçe dokuz gün süren kuşatmadan sonra zaptedüdi.[3 Cemâziyelevvel 1083/27 Ağustos 1672] IV. Mehmed, 2 Eylül’de Katolik katedralini cami­ye çevirerek ilk cuma namazını burada kıldı. Şehre bir kadı ve beylerbeyi tayin etti. Mevcut yedi kilise daha camiye çev­rilerek Köprülü Ahmed Paşa, Musâhib Mustafa, Kara Mustafa ve Vanî Efendi va­kıfları kuruldu, eğitim kurumlan açıldı.

Kamaniçe’nin fethi, Osmanlılar’a Boğdan (Moldavya) ve Kırım Hanlığı üzerinde­ki kontrollerini güçlendirme imkânı ver­di. Böylece Kazaklar’ın Karadeniz’e saldı­rılarının da önüne geçilmiş oldu. 18-23 Ekim 1672’deki Bucaş (Bucac) ve İzvança (Zvanec) anlaşmaları Osmanlılar’ın Podolya üzerindeki hâkimiyetlerini tesis etti. 1673’te Polonyalılar’a karşı savaş tekrar başladı. 1676 ve 1678’deki anlaşmalarla Osmanlılar Podolya’ya iyice yerleştiler. Po­lonyalılar, 1683’teki Viyana Kuşatması’ndan sonra on yedi yıl süreyle Kamaniçe’yi geri almak için uğraştılar. 1699’daki Karlofça Antlaşması ile Kamaniçe Osmanlılar tarafından tahliye edildi.

Kamaniçe eyaletinin dört sancağı [Ka­maniçe, Bar, Mejibuji/Medzybiz, Yazlofça/ lazlovec] ve on dokuz nahiyesi bulunuyor­du. Kaynaklarda SOO’den fazla timar verildiği, asker sayısının 6000 civarında ol­duğu ve bunun 3000 kadarını yeniçerile­rin teşkil ettiği bildirilmektedir. 200’den fazla topu ile Kamaniçe Kalesi Bağdat. Budin, Belgrad ve Kandiye ile beraber Os­manlı Devleti’nin en önemli kaleleri ara­sında yer aldı. 1092(1681) tarihli tahrir defterine göre şehirde 3500 gayri müslim (568 hâne)yaşamaktaydı ki bu rakam Polonya hâkimiyeti döneminden az değil­di. Şehrin İslâmî geçmişinden günümü­ze iki minare ve bir minber kalmıştır. Os­manlılar ayrıca kaleyi ve bu kaleyi şehre bağlayan köprüyü de tamir etmişlerdi.

Koca Halil Paşa, Uzun İbrahim Paşa, Defterdar Ahmed Paşa. Abdurrahman Abdi Paşa, Tokatlı Mahmud Paşa, Bozoklu Mustafa Paşa Osmanlılardın Kamaniçe beylerbeyleri arasındadır. Karlofça Antlaşması’ndan sonra Kamaniçe 1793’e ka­dar Polonya-Litvanya ittifakında kaldı. Bu tarihte Rus topraklarına dahil edildi. 1919’da kısa bir süre bağımsız Ukrayna Cumhuriyeti’nin başşehri oldu. Ancak bu cumhuriyetin Ruslar tarafından çökertilmesiyle tekrar Sovyetler Birliği toprakları içinde kaldı. 1930’Iarda büyük tahribata uğradı. Ukrayna’nın 1991 ‘de bağımsız ol­masından sonra bu devletin sınırları içe­risinde yer aldı.

Kamaniçe, XIX. yüzyılda demiryolunun inşa edilmesiyle tren ve nehir taşımacılı­ğının verdiği imkânlar sayesinde sanayi ve ticaret bakımından hızla gelişti. Günü­müzde de bu özelliğinin yanı sıra turizm potansiyeli bakımından Ukrayna’nın en gözde mekânlarından birini oluşturmak­tadır. Ünlü kalesi müze olarak kullanıl­maktadır. Nüfusu 115.000 civarındadır.

Nobel ödülü sahibi Polonyalı yazar Henryk Sienkievvicz, Kamaniçe’nin Os­manlılar tarafından fethi üzerine bir ro­man yazmıştır(Pan Volodyjowskı). Nâbî ve Abdurrahman Abdi Paşa’nın Kamani­çe hakkında şiirleri bulunmaktadır. Ayrı­ca Hezarfen Hüseyin Efendi’nin dünya ta­rihinde ve Kâtib Çelebi’nin kozmografya-ya dair eserinin zeylinde Kamaniçe ile il­gili bölümler yer almaktadır. Kara Mus­tafa Paşa’nın tezkirecisi Hacı Ali Efendi fetihle ilgili olayları anlatan bir günlük ka­leme almış, bu ayrıntılı günlük daha son­ra Silâhdar Mehmed Ağa ve Râşid tarih­lerinde kullanılmıştır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski