Kampala Nerede, Neresi, Nerenin Başkenti, Nüfusu, Hakkında Bilgi

Kampala. Uganda Cumhuriyeti’nin başşehri.

Victoria gölünün kuzeyinde deniz se­viyesinden 1190 m. yükseklikte tepeler üzerine kurulmuştur. Şehrin adı mahallî Kiganda dilindeki “kasozi k’empala” (cey­lanların tepesi) tabirinden gelmektedir. Ekvator çizgisinin 32 km. kuzeyinde yer alan şehir ülkenin hem idarî hem de eği­tim, kültür, ticaret ve sanayi merkezidir. Daha önce Ganda kabilesinin kurduğu Bu-ganda Krallığfnın da merkezi olan Kam­pala’nın önemi XIX. yüzyılda bu krallığın gücünün zirveye çıkmasıyla arttı. 1890’da İngiliz Doğu Afrika Şirketi’nin merkezi oldu. Uganda XIX. yüzyılın sonlarında İn­giltere’nin sömürgesi haline getirilince şehir 1905 yılına kadar sömürge yöneti­minin merkezliğini yaptı. Uganda’nın ba­ğımsızlığını kazanmasından (1962) son­ra yine başşehir oldu. 1950’li yıllarda 20-25.000 arasında olan nüfusu 1969’da 330.700’e, 1980’de 458.423’e ve 1998’de 1 milyona yükseldi.

Şehirde idare binalarıyla merkezden dışarıya doğru açılan geniş caddeler İngi­liz mimarisi tarzındadır. Sanayi tesisleri ayrı bir semtte toplanarak meskûn ma­hallerden ayrılmıştır. Özellikle yerli nüfu­sun ve Hintli İşçilerin oturduğu kesimler­de kamış ve sazlardan yapılmış kulübele­re sıkça rastlanır. Kampala’nın, Kenya’­nın liman şehri Mombasa’dan gelen de­miryolu üzerinde yer alması milletlera­rası ticaret ve ulaşımdaki önemini arttır­maktadır. Ayrıca şehrin doğusundaki Port Bell Limanı ile güneyindeki Entebbe Ha­vaalanı da buraya hizmet vermektedir. Kampala aynı zamanda Uganda’nın en Önemli ithalât-ihracat kapısıdır. 

Kampala’da çok sayıda orta dereceli okul, bir teknik enstitü ve Makerere Üni­versitesi bulunmaktadır. Diğer taraftan Kampala ülkedeki müslüman, hıristiyan ve Hindular’ın dinî merkezi olduğu için şehirde çok sayıda cami, kilise ve Hindu tapınağı yer almaktadır. XIX. yüzyılın baş­larında Doğu Afrika kıyılarından buraya gelen müslüman tüccarların yaydığı İslâ­miyet, Buganda Kralı Mutasa’nın (1854-1884) ihtida etmesiyle taraftar bulmuş ve kısa zamanda bir müslüman cemaati oluşmuştur. Yapımının tamamlanmasın­dan sonra şehrin simgesi haline gelen Kibuli Camii önemli bir mimarlık eseridir. Ayrıca Vandekiye ve Minko gibi büyük ca­milerden başka çeşitli semtlerde birçok küçük cami ve mescidle bunların yanında dinî eğitim veren özel kuruluşlar vardır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski