KARAHİNDİBA (Taraxacum officinale)
Alm. Löwenzahn (m), Fr. Dent-delion (f), İng. Dandelion. Familyası: Bileşikgiller (Compositae) Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu.
Çayır ve yol kenarları gibi ekilmemiş her yerde yaygın olarak bulunan, mart, haziran aylarında sarı renkli çiçekler açan, 5-30 cm boyunda, taban kısmında toplanmış rozet yaprakları bulunan çok yıllık otsu bir bitki. Bitkinin toprak altında çok yıllık bir toprak altı gövdesi vardır. Bitki, yapısında lateks (süt) ihtiva eder. Çiçekler, başçık (kapitulum)larda bir arada toplanmış, sarı renkli durumlar yapmışlardır. Çiçek durumu olgunlaştıkta, tabanında aşağı doğru kıvrılmış verimsiz yaprakçıklar bulunan küre biçiminde bir meyve durumu meydana getirir. Meyve grimsi renkli, kenarları dikenli çıkıntılı, uzun silindir biçiminde olup, tepesinde uçmaya yarayan tüyümsü bir kısım vardır.
Kullanıldığı yerler: Yaprakları salata olarak yenir. Kavrulmuş kökleri kahve lezzetindedir. Köklerin bileşiminde acı maddeler (taraksasin ve inülin) vardır. İştah açıcı, midevî, idrar söktürücü ve kan temizleyici olarak kullanılır.
Taraxacumun diğer bir türü de kök sakızı (taraxacum kok-saghyz) dır. Bu da tabanda rozet yapraklı çok yıllık bir bitkidir. Rusya’da kauçuk elde etmek için kültürü yapılır. Köklerinde %9 kadar kauçuk vardır.
Rehber Ansiklopedisi