Karluklar Kimdir, Devleti, Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Karluklar. Orta Asya tarihinde önemli roller oynayan bir Türk boyu.

Çinliler’in Ko-lo-lu, Ka-la-luk; müslümanların Halluh, Harluh, Harlıg; Tibetliler’in Garlog; Soğdlar’ın Grrwgt ve Moğollar’ın Har-Iu-ut şeklinde kaydettikleri karluk kelimesinin “kar yığını” veya “ka­rışmış” anlamında olduğu ileri sürülmek­tedir. Kartuklar Çin kay­naklarına göre Göktürk Federasyonu’nun önemli gruplarından birini oluşturuyor ve Beşbalık’ın kuzeybatısında, daha yo­ğun biçimde de Altay dağlarının batısın­daki Kara İrtiş nehriyle Tarbagatay yöre­sinde yaşıyorlardı.

627 yılı dolaylarında Batı Göktürk Kağanlığı’na isyan ederek isimlerini duyu­ran Kartuklar, Çin İmparatorluğu’nun 656’da üç koldan başlattığı büyük taar­ruzda ise Batı Göktürk Kağanı Ashihna Holu’yu desteklediler; ancak onunla bir­likte mücadeleyi kaybettiler. 665 yılından itibaren tekrar toparlanan Kartuklar, Çin İmparatorluğu’na tâbi Doğu ve Batı Gök-Türkler’e bağlı olmaksızın bağımsız ya­şamaya başladılar; evvelce “kül erkin” un­vanını taşıyan şefleri bundan sonra “yabgu” unvanını aldı. Bir ara Asya’daki bütün Türkler’i birleştirmeye çalışan İkinci Gök­türk Devleti Hükümdarı Kapgan Kağan’ın yönetimine giren Kartuklar 711 ve 714 yıllarında isyan ettiler. Fakat Çinliler’in tahrikleriyle meydana gelen olaylarda çok zarar gördüler ve geçici olarak Çin İmpa­ratorluğu’nun Beşbalık eyaletine bağlan­dılar. Bilge Kağan döneminde ise (716-734) tekrar Göktürk hâkimiyetini benim­sediler. Bunda, akrabalıktesisi yoluyla boylan devlete kazanma politikası takip eden Bilge Kağan’ın çabalarının büyük ro­lü olmuştur. Bilge Kağan’ın ölümünden sonra Kartuklar, Basmıllar’la birlikte İkin­ci GöktürK Devleti’nin yıkılmasında (745) ve Uygur Devleti’nin kurulmasında etkili oldular. Karluk şefi Uygur Kağanlığı’mn kurucusu Kutluğ Bilge Kül’ün emrine gir­di ve ondan “doğu yabgusu” (sol yabgu) unvanını aldı.

Beşbalık civarında oturan bir grup Kar­luk ise başlarına Tun Pİchia (Tun Bilge) adlı bir yabgu seçerek bağımsız hareket etmeye başladılar. Ancak Moyençor Kağan’la başa çıkamayarak batıya doğru çekildiler ve bu arada Talaş Savaşı’nda (751) Çinliler’in karşısında müslümanlan tarafını tutarak zafer kazanmalarına yardımcı oldular. Daha sonra da yıkılma sürecine giren Kara Türgiş Kağanlığı’nın iki büyük idare merkezi Tokmak ve Talas’ı zaptederek 766 yılında burada başşehri Balasagun yakınlarındaki Kara-ordu olan bir devlet kurdular. Arslan İl Tirgüg’ün kurduğu bu devlet başlangıçta İşık Göden Taraz’a kadar uzanan bir sahayı kap­sıyordu; IX. yüzyılda ise büyük bir gelişme gösterdi ve Taşkent, Fergana ve Kâşgar’ı ilhak ederek sınırlarını Siriderya nehrine kadar genişletti. 840’ta Uygur Kağanlı­ğı’nın yıkılması üzerine kendini Göktürk-ler’in halefi kabul eden Kariuk Hükümdarı Bilge Küi Kadir Kağan “Kara Han” unva­nını aldı. Böylece Karluk Devleti değişik­lik geçirerek aynı zamanda ilk Türk- İslâm devleti olan Karahanlılar’a dönüştü. Ta­rihte Karahanlılar’ın temelini oluşturmak gibi önemli bir rol oynayan Kartuklar, Gaz-neli Mahmud’un babası Sebük Tegin’in doğduğu Barsgan (Barshan) şehrinin o çağdaki hâkimleri olmaları sebebiyle Gaz-neliler’in kuruluşunda da büyük rol oyna­dılar.

Karluk Devleti kurulduğu sıralarda Amuderya’nın dirseğindeki Yukarı Tohâristan bölgesinde bir de bağımsız Karluk yabguluğu bulunuyordu. İlk İslâm akın­ları sebebiyle kaynaklarda Önemli bir yer tutan bu yabguluğun ne zaman sona er­diği tesbit edilememektedir. Ancak daha sonraki asırlarda onların bir kol halinde Hindistan’a ve yine ayrı bir kol halinde Sîs-tan bölgesine göçtükleri bilinmektedir.

1141’de Selçuklularla Karahıtaylar ara­sında cereyan eden ve Selçuklular’ın yı­kılmasına zemin hazırlayan Katvân sava­şı, Sultan Sencer’den kaçan ve Karahıtay Gürhanı Yelü Ta-şi’ye sığınarak onu sa­vaşa kışkırtan Karluklar sebebiyle meyda­na gelmiştir. Yine Kartuklar, Hârizmşahlar’la Karahıtaylar arasında da birçok an­laşmazlığa sebep olmuşlardır. Kartuklar Moğol hâkimiyeti döneminde de kendile­rini gösterdiler. Altay dağlarının batısın­da yaşayan Karluklar’dan 756-757 yılla­rında göç etmeyip kalanlar zamanla nü­fuslarının artması sonucu Karahıtaylar döneminde I. Arslan Han’ın liderliğinde Kayalık Karluk beyliğini kurdular. Moğol istilâsı başladığı yıllarda bu beyliğin başın­da Karahanlılar’a tâbi II. Arslan Han var­dı. Beylik daha sonra Cengiz Han’a itaat arzetti ve onun zamanında bazı Kartuk­lar Moğol devlet yönetiminde görev aldı­lar. 1259 yılına kadar yarı bağımsız olarak adı anılan bu beylikten daha sonraları hiç bahsedilmemektedir. Yaklaşık aynı tarih­lerde, şimdiki Kulca şehrinin kuzeybatı­sında bulunan Almalık şehrinde ikinci bir Karluk beyliği daha kurulmuştur. Beyliği kuran Bozar, Naymanlar tarafından öldü­rülünce yerine oğlu Sığnak Tegin geçti. Cengiz Han’ın 1220’deki batı seferine or­dusuyla birlikte katılan Sığnak Tegin’den sonra beyliğin İdaresini oğlu Dânişmend Tegin ele almışsa da onun icraatı hakkın­da yeterli bilgi yoktur. Celâleddin Hârizmşah 1225 yılında Irak’a gitme kararını verdiği zaman daha önce Moğollar’dan temizlediği Gazne ve civarını, yaptığı sa­vaşlarda kendisine büyük yardımları do­kunan Seyfeddin Hasan Karluk’a bıraktı. Bâmiyân’ı da alarak topraklarını genişle­ten Seyfeddin, burada bölgeye izafeten Hazara Karluk Beyliği adıyla anılan bir beylik kurdu. Sonra doğudaki mahallî Hint beyleriyle mücadele etmeye başla­yıp Mültan ve Pencap bölgesinde başarı­lar kazandı. Bu beyliğin ne zaman sona erdiği bilinmemektedir: ancak oradaki Karluk boyları 1846’daki İngiliz işgaline kadar varlıklarını sürdürdüler. Yukarı Tohâristan’dan geldikleri kabul edilen bir grup Karluk da bugün Afganistan ve ku­zeyinde bulunan Rustâk, Feyzâbâd, Tâlekan ve Bedehşan şehirlerinin kırsal ke­siminde yaşayışına devam etmektedir. Moğol kumandanlarından Curmagon Noyan. Ögedey Han’ın emriyle 30.000 kişilik ordusunun başında İran taraflarına yö­neldiğinde dört tümenden oluşan ordu­sunun bir tümenini Uygur, Karluk ve Türkmen grupları teşkil ediyordu. 1265’ten sonra dağılan bu tümenden bazı bir­liklerle daha önce vuku bulan Oğuz göç­lerine karışmış bazı Karluk grupları da Anadolu’ya geldiler. Bugün Anadolu’da Karluk adını taşıyan yedi köy vardır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski