Kasva -deve-, Hz. Muhammed'in devesinin adı, Hakkında Bilgi

Kasvâ. Hz. Peygamber‘in devesi.

Kulağındaki küçük bir kesikten dolayı bu adla anılan gri renkli (şehbâ) dişi bir devedir. Siyer ve hadis kitaplarında râvilerin ondan farklı isimlerle bahsetmesi birkaç adının olduğunu gösterir. Kaynak­larda kasvâdan sonra en fazla ced’â ve adbâ adlarına rastlanır ki bunlar da kula­ğındaki kesikliği ifade etmektedir. Adbâ adını veren kaynakta kızıl renkte (hamrâ) olduğu belirtilir. Rivayete göre Kasvâ, Benî Kuşeyr b. Kâ’b b. Rebîa”nın veya Harîş b. Kâ’b’ın hayvanlanndandı ve Hz. Ebu Bekir tarafından 400 dirhem karşılığında satın alınarak aynı bedelle Resûl-i Ekrem’e satılmış veya he­diye edilmiştir.

Hz. Peygamberin hayatındaki en önem­li olayların büyük bir bölümünde Kasvâ’nın adı geçer. Esma bint Yezid, Mâide sûresinin Resûlullah’a bu devenin üze­rindeyken nazil olduğunu söyler. Hz. Peygamber Medine’ye onun sırtında hicret etmiş ve Mescid-i Nebevi onun çöktüğü yere ya­pılmıştır. Resûl-i Ekrem, Hudeybiye Antlaşması ile sonuçlanan um­re yolculuğuna ve Mekke seferine Kasvâ ile çıkmış. Veda Hutbesini de onun sırtın­da irad etmiştir. Hz. Peygamber‘in Kasvâ ile yolculuk yaparken bazan terkisine biri­ni [genellikle Üsâme b. Zeyd] aldığı bilin­mektedir.

Resûl-i Ekrem, bir kimseyi acele olarak bir yere göndermesi gerektiğinde de­vesini ona verirdi: çünkü Kasvâ çok hızlı koşan bir hayvandı. Meselâ Bedir Zaferi‘nin müjdesini Medine’ye ona binen Zeyd b. Harise götürmüştü. Hz. Peygamber zaman zaman düzenlediği deve yarışla­rına Kasvâ’yi da sokardı. Daima birinci ge­len Kasvâ’yı sonunda bir bedevinin genç devesi geçmiş ve Resûl-i Ekrem, buna çok üzülen sahâbîlere her yükselen ve zirveye ulaşanı aşağı almanın Allah’ın bir kanunu olduğunu belirtmiştir.

Kasvâ, Hz. Ebu Bekir‘in halifeliği sıra­sında Baki Mezarlığı‘na veya daha kuv­vetli bir ihtimalle Medine yakınlarında Hz. Peygamber‘in atları için otlak olarak ayrılan Nakî” çayırlığına salıverilmiş ve orada kendi halinde otlayarak ölmüştür.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski