Kavi Nedir, Ne Demek, Esmaül Hüsna'dan Kavi İsminin Anlamı

Kavî. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.

Sözlükte “güçlü olmak, gücü yetmek, bir işi gerçekleştirmek için aklen ve bede­nen yeterli olmak” anlamındaki kuvvet kökünden sıfat olup Allah’a nisbet edildi­ğinde “her şeye gücü yeten, kudret sahi­bi mânasına gelir. Ebû Bekir İbnü’l-Arabî kavî ile kadir arasında bir fark bulunma­dığını söylemekle birlikte Ebû İshak ez-Zeccâc’dan itiba­ren âlimler, kavî isminin “kemiyet ve key­fiyet bakımından üstün kudrete sahip olan” anlamında farklılık kazandığını ka­bul ederler. Fahreddin er-Râzî kavî ismi­nin muhtevasını iki şekilde açıklamıştır. Ona göre “Allah’ın, hiçbir ferdi ve birimi dışarıda kalmamak üzere kâinatı etkile­mesi” mânasına alındığında kadir, “hiçbir şeyden etkilenmemesi” mânasında kul­lanıldığında ise vâcibü’l-vücûd niteliğini taşır. Kuv­vetli oluş vasfı yaratılmışlara da izafe edi­lir, ancak onlardaki kuvvet sınırlıdır ve de­vamlılık arzetmez. Kavînin ayrıca “kuvvet veren” (mukvî) anlamına gelebileceği söy­lenmiştir. Nitekim Kur’an’da, Hz. Hûd’un kavmine verdiği öğütler nakledilirken ba­ğışlanmalarını dileyerek Allah’a döndük­leri takdirde O’nun güçlerine güç kata­cağını ifade ettiği haber verilmiştir.[Hûd 11/52]

Kavî ismi dokuz âyette Allah’a nisbet edilmiştir. Bunlardan ikisi “cezası çetin olan” anlamındaki şedîdü’l-ikâb terkibi, diğerleri ise “yegâne galip” mânasındaki azîz ismiyle birlikte kullanılmış ve her iki grup âyet Allah’ın muktedir olmasını ge­rektiren anlatımların sonunda yer almış­tır. Kur’an’da ayrıca kuvvet kelimesi de Allah’a izafe edilmiştir.

Hem İbn Mâce hem Tirmizî rivayetinde yer alan kavî ismi hadis metinlerinde ayrıca fiil kalıbın­da ve kuvvet kelimesiyle birlikte Allah’a nisbet edilmiştir. Müslümanlar ara­sında kullanılan “lâ havle ve lâ kuvvete il­lâ billâh” (bütün tasarruf, güç ve kudret Allah’a aittir) ifadesi de birçok hadis kay­nağında mevcuttur.

Kavî ismiyle esmâ-i hüsnâ listesinde yer alan azîz, cebbar, kadir, kahhâr. metîn ve muktedir isimleri arasında anlam yakınlığı bulunur. Kavî zâtı isimler gru­bunda yer almakla birlikte “güç ve kuv­vet veren” mânasına alındığı takdirde fi­ilî sıfatlardan sayılır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski