Kaylule Uykusu Nedir, Vakti, Faydaları, Ne Zaman Yapılır, Hakkında Bilgi

Kaylûle, Öğle uykusu. Arapça kayl masdanndan türeyen kaylûle ve kaile “öğle sıcağının şiddetli oldu­ğu gün ortasında uyuma” anlamına gelir. Kaylûie yapılan yere mekil (mekâl) deni­lir. Kur’ân-ı Kerîm’de cennetin en güzel istirahat yeri (mekil) olduğu haber verilir.[Furkân 25/24] Kur’an’ın, geçmişte birçok şehir halkının kaylûie sırasında he­lak edildiğine dair haberi [A’râf 7/4] ge­leneğin çok eskilere dayandığına işaret eder. Evlerde, mescidlerde veya bir ağa­cın gölgesinde kaylûie yapılabilir. Hz. Ali’­nin ve Osman’ın Mescid-i Nebevfde kay­lûie yaptıkları bilinmektedir. Hz. Peygam­ber, misafir olsun yerli oisun kimseyi mes-cidde kaylûie yapmaktan menetmez, an­cak ağaç gölgesi gibi kaylûleye uygun me­kânların kirletilmemesini isterdi. O dönemde evlerin­de kaylûie yapanlar, sıcağın etkisiyle bazan yarı çıplak vaziyette veya gecelik gi­yerek odalarına çekilirlerdi. Kur’an. kişi­nin yeterince örtünmediği böyle zaman­larda ebeveynlerinin veya bir başkasının odasına girmek isteyen çocukların izin al­malarını emretmiştir.[Nûr 24/58]

Cuma günleri cuma namazı kılındıktan sonra kaylûie yapıldığına dair sahabeden gelen rivayetler diğer günlerde de bunun öğle namazından sonra gerçekleştirildi­ğini göstermektedir. Ancak daha önce kaylûle yapıp vaktini geçirmemek şartıy­la öğle namazını sıcağın etkisinin azaldığı vakte kadar tehir de (tebrîd) caiz görül­müştür. Bu âdetin yaygın olduğu yerler­de zaruret dışında kaylûle yapanın ziyaret edilmesi, uykudan kaldırılması nezaket­sizlik sayılmıştır. İbn Abbas, ilim öğren­mek için kapısına gittiği kimse eğer kay­lûie yapıyorsa onu rahatsız etmez, uyan­masını beklerdi.

Hz. Peygamber’in kaylûleden, “güzelbir âdet” diye söz ettiği, zaman zaman sütteyzesi Ümmü Haram veya Enes’in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûie yaptığı rivayet edilir. Yine Resûl-i Ekrem, gecenin bir bölümünü ibadet için ayıran­ların gündüz kaylûie yaparak geceye zin­de girmelerini tavsiye etmiştir, virdlerin fazileti ve gecelerin ihyâsıyla il­gili bölümünde kaylûlenin âdabı hakkın­da bilgi veren Gazzâlî kaylûleyi “öğleye doğru biraz kestirmek” olarak tarif eder ve onun gece ibadetine yardımcı bir sün­net olduğunu söyler; bu amaçla yapılan kaylûlenin ibadet (kurbet) hükmünde ol­duğunu belirtir. Sahabeden Havvât b. Cübeyr, yaygın bir inanışı dile getirerek gü­nün başlangıcında uyumanın cehalet, or­tasında uyumanın güzel alışkanlık, sonun­da (ikindiden sonra) uyumanın ise hama­kat olduğunu söylemiştir. Günümüzde Arap yarımadası gibi sıcak bölgelerde, bilhassa Mekke ve Medine’de genellikle öğle namazı kılındıktan sonra kaylûle yapılması geleneği sürmektedir.

  • Kaylule Uykusunun Faydaları -Tıbbi Açıdan- Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski