Abdestsiz, Gusülsüz, Cünüp, Adetli iken Kuran Okunur mu, Okunabilirmi, Hakkında Bilgi

Kur’an Okumada Abdest ve Gusül Şar­tı. Kur’an okuyacak kimsenin abdestli ol­masının şart olup olmadığı, cünüp ve ha­yızlı kimsenin ne ölçüde ve nasıl Kur’an okuyabileceği meselesi de fakihleri hayli meşgul etmiştir. Bu konunun hem Kur­’an’a abdestli olarak dokunma şartıyla hem Kur’an okumanın ibadet olmasıyla doğrudan ilgisi vardır. İslâm âlimlerinin ortak görüşüne göre Kur’an’ı ele almadan ezberden veya mushafa bakarak okuyan kimsenin abdestli olması müstehap ise de şart değildir. Bu görüş Hz. Peygamber’in, Kur’an okunmasına cünüplük dı­şında hiçbir halin engel olmayacağını söy­lediğine dair rivayetle bu yöndeki bazı uygula­maları ve sahabe tatbikatıyla delillendirilir. Cünüp, hayızlı ve loğusa olana gelince, fakihlerin çoğunluğuna göre ay­rıntıda bazı görüş farklılıkları bulunsa bile bu kimselerin ezberden de olsa Kur’an okuması caiz değildir. Ancak mushafa do­kunmadan ve kelimeleri telaffuz etme­den Kur’an’ı gözleriyle süzebilir veya oku­nan Kur’an’ı dinleyebilirler. Bu hükmün delili olarak hayızlı ve cünüp olan kimse­nin Kur’an’dan bir şey okumasını meneden rivayet gösterilir.

Öte yandan sahabeden İbn Abbas ile tabiînden Saîd b. Müseyyeb’den cünübün Kur’an okuyabileceği görüşü rivayet edil­miş, başta İbn Hazm olmak üzere Zahirî fakihleri bu görüşü savunmuştur. Mâli-kîler, mushafa dokunmadaki görüşlerinin devamı olarak hayızlı ve nifaslı kadının Kur’an okuyabileceği, fakat âdet kanı kesildiği andan itibaren gusledinceye kadar bu sürede cünüp sayıldığı için Kur’an oku­yamayacağı görüşündedir. Hanbelîler’den İbn Teymiyye de nifaslı (ve hayızlı) kadının Kur’an’ı unutma endişesini taşıdığında okumasını caiz görür.

Kur’an yüce yaratıcının kelâmı olduğu için İslâm geleneğinde ona her zaman çok üstün saygı gösterilmiş, âdaba aykırı sayılabilecek davranışlardan özenle kaçı­nılmış, Kur’an okumanın kendisi de öte­den beri ibadet niteliğinde bir davranış olarak görülmüştür. Kur’an okurken ab­destli olmanın tavsiye edilmesi müslümanların bu ortak şuurunu gözettiği gibi, abdestin ibadetin ifasını güzelleştiren ve ondan alınacak manevî hazzı arttıran bir boyut olmasına da dikkat çekmektedir. Böyle olduğu için ibadet niteliği ön plana çıkan Kur’an okuma sırasında abdestli olunması, mushafın abdestli olarak ele alınması yerinde bir davranıştır. Ancak Kur’an okumaktan asıl maksadın mâna­sını anlamak ve içerdiği emir ve tavsiye­lere uygun davranma iradesini kazanmak olduğu göz önüne alınırsa anlamanın, öğ­retme ve öğrenmenin ön plana çıktığı durumlarda bazı fakihlerce dile getirilen ruhsattan yararlanılması ve abdest şar­tının ihmal edilmesi mümkün görünmek­tedir. Fakihlerin Kur’an okumada abdesti müstehap seviyesinde görmeleri de böy­le bir anlam taşır.

  • Parayla / Ücretle Kuran Öğretmek, Caiz mi, Hakkında Bilgi
  • Parayla / Ücretle Kuran Okumak, Okutmak, Okunurmu, Hakkında Bilgi
  • Abdestsiz, Cünüpken, Adetliyken Kurana Dokunmak Caiz mi, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski