Kefen Nedir, Ne Demek, Anlamı, Kefenleme Nasıl Yapılır, Hakkında Bilgi

Kefen. Cenazenin yıkanıp kurulandıktan sonra gömülmek üzere sarıldığı bez.

Sözlükte “örtmek” anlamına gelen kefh masdarından gelmektedir. Cenazenin kefenlenmesi işlemine detekfîn denilir. Ölen kimsenin yıkanıp genelde beyaz olan te­miz bir beze sarılarak gömülmesi çevre temizliği, sağlık, insan saygınlığının ko­runması, Ölünün yakınlarının hâtıralarına saygı, ölümün hatırlanması gibi hikmet­ler taşıdığından hemen bütün din ve me­deniyetlerde cenaze kültünün önemli bir öğesini teşkil eder. Grek-Roma dünyasın­da, erken dönem Hinduizm’inde, Yahudi­lik ve Hıristiyanlık’ta cenazenin yıkandık­tan sonra kefenlenip gömüldüğü, kefen olarak genelde beyaz keten bezin kullanıldığı, bazan da ölünün elbisesiyle defne­dildiği bilinmektedir. İslâm öncesi Arap toplumunda Sâmî ge­leneğin devamı olarak Ölünün kefenlenip gömülmesi âdeti yanında elbisesiyle gö­mülmesi âdeti de vardı. Kefen için genel­de Yemen mamulü pamuklu beyaz bez kullanılır, elbise ile defnedildiğinde ise ölenin konumunu ve ona saygıyı temsilen elbisenin yeni ve pahalı kumaştan ol­ması tercih edilirdi. İslâm döneminde cenazenin elbiseyle gö­mülmesi âdeti kaldırılarak hem ölüye say­gıyı içeren hem de israf ve gösterişi ön­leyen sade bir kefenleme usulü getiril­miştir.

Cenazenin kefenlenmesi işi geride ka­lanlar üzerine farz-ı kifâyedir. Ölenin aksi yönde bir vasiyetinin bulunması bu yü­kümlülüğü kaldırmaz. Erkeğin kefeni kamîs, izâr ve lifâfe adı verilen üç parça bez­den oluşur. Kamîs boyun kısmından ayak­lara kadar uzanan ve gömlek yerine ge­çen, izâr da don veya eteklik yerini tutan ve baştan ayağa kadar uzanan bir bezdir. Lifâfe ise sargı yerinde olup baştan ayağa kadar uzanarak baş ve ayak taraflarından düğümlenir. Bu bakımdan izârdan biraz daha uzundur. Her üçü de yensiz ve yaka­sız, etrafları dikişsiz olur. Kadının kefeni, bu üç parçaya ilâve olarak yüzü de kapa­tacak bir baş örtüsü ile göbekle göğüs arasını kapatacak genişlikte bir göğüs ör­tüsünden ibaret beş parça bezden mey­dana gelir. Bu, sünnete uygun kefenleme (kefen-i sünnet) için gereken parça sayısı olup buna imkân bulunamadığında er­kek İçin izâr ve lifâfe, kadın için bu ikisine ilâveten baş örtüsü yeterli olur (kefen-i ki­fayet). Bu da mümkün olmadığı takdirde cenazenin bedenini kaplayan tek parça bezleyetinilir (kefen-i zaruret). Bulûğ çağı­na yaklaşmış çocuklar büyükler hükmün­dedir. Bu çağa gelmemiş çocukların ke­fenleri sadece izâr ve lifâfeden ibaret olur. Savaşta şehid düşen kimse, üzerin­deki silâh vb. malzeme çıkarılarak elbise­siyle gömülür. Şehidin, bedeninin sünne­te uygun kefenlemeye göre açık kalan yerlerinin kefenlenerek örtüleceği ve öyle defnedileceği görüşü de vardır.

Kefenin elbise dikimine yarayan her­hangi bir bez veya kumaştan olması ca­izse de beyaz pamuklu bezden yapılması menduptur. Hadiste de kefenin temiz ve güzel olması, kefenlemeye özen gösteril­mesi, fakat aşırılığa gidilmemesi isten­miştir. Bu sebeple kefen ola­rak çok âdi ve basit bezin veya çok pahalı kumaşın kullanılması uygun görülmez. Erkekler için ipekli kumaştan kefen yapıl­ması caiz görülmezken kadınlar için ipek­ten ve za’feranla usfur denilen boyalarla boyanmış bezden kefen yapılması genel­de caiz veya kerahetle birlikte caiz görül­müştür.

Cenazenin yıkanıp kurulanmasının ar­dından kefenlemeye geçilir. Sünnete uy­gun kefenleme usulünde kefen ve ce­nazeye güzel kokular sürüldükten sonra lifâfe tabut içine veya düz bir yere, onun üzerine de izâr serilir. Ardından cenaze kefen gömleği giydirilerek ve elleri iki ya­na bırakılarak izârın üstüne konur. Erkek ölüde izâr önce soluna, sonra sağına geti­rilerek sarılır, peşinden lifâfe de aynı şe­kilde sarılır. Açılmasından korkulursa kefen bir kuşakla da bağlanabilir. Kadın ölü­de ise saçları ikiye ayrılarak kefen göm­leği üzerinden göğsü üstüne konulur ve üzerine yüzünü de örtecek şekilde baş Örtüsü yerleştirilir. Ardından üstüne izâr sarılır ve izârın üzerinden göğüs örtüsü bağlanır, daha sonra lifâfe sarılır. Göğüs örtüsü lifâfeden sonra da bağlanabilir.

Kefen kural olarak ölen kişinin malın­dan karşılanır. Kefen harcamaları ölenin borcundan, vasiyetinden ve vârislerin haklarından önce gelir. Ölünün tekfin masraflarını vârislerinden biri karşılamış-sa bu masrafları ölünün terekesinden ala­bilir. Geriye mal bırakmamış kimselerin kefen masrafı hayatta iken nafakasını vermekle yükümlü bulunduğu kimselere aittir. Böyle bir kimsesi yoksa duruma gö­re devlet bütçesinden veya bölgenin müslüman halkı tarafından karşılanır. Hanefî mezhebinde fetvaya esas olan, Şafiî mez­hebinde daha sahih kabul edilen, Mâlikî mezhebinde de kısmen benimsenen gö­rüşe göre arkada mal bıraksın bırakmasın kadınların kefenleri hayati arında ki nafa­ka yükümlülüğünün devamı olarak koca­larına aittir. Ölen kocanın kefen yüküm­lülüğünün karısına ait olmadığı hususun­da ise fakihlerin ittifakı vardır.

Yensiz ve yakasız, dikişsiz ve oyasız sa­de birkaç parça bezden ibaret olan kefen, bir yönüyle ölünün bedenini örtme göre­vini yerini getirdiği gibi bir yönüyle de in­sanın bu dünyadan bir şey götüremeye-ceğini, doğduğu gibi çıplak gideceğini ve dünyanın fâniliğini temsil eder. Temiz bir bezden olması, güzel kokular sürülmesi ve kefenlemenin özenle yapılması ise in­san saygınlığının ve geride kalanlara hür­metin bir gereğidir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski