Kimekler Kimdir, Tarihi, Kavmi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Kimek. IX ve X. Yüzyıllarda İrtiş boylarında yaşayan bir Türk kavmi.

Kimekler’in adı Orhun Kitâbeleri’nöe geçmediği gibi Çin yıllıklarında da görül­mez. Onların. On Oklar’ın Tulu kolundan veya başka bir topluluğundan olduklarını düşündürecek bir işaret de yoktur. Gerdizî’nin naklettiği bir rivayette Kimekler Tatar asıllı olarak gösterilirler. Buna göre Tatar hükümdarının Şed (Şad ?) ismindeki küçük oğlu tahtı ele geçirmek için ağa­beyi ile mücadeleye girişmiş, ancak başa­rı gösteremeyince en sevdiği cariyesini yanına alıp İrtiş boylarına kaçmış, otu ve avı bol olan bu yeri yurt edinmiş, bir müd­det sonra Tatarlar’ın çocuklarından yedi kişi gelerek hizmetine girmiş ve bu yedi Tatar çocuğundan zamanla Kimekler’in yedi boyu çıkmıştır. Ancak bu rivayet kay­naklarca desteklenmez. Aksine. Kimek­ler’in X. yüzyılın birinci yarısında Türk âle­mini temsil eden ve birbirlerinin dillerini kolayca anlayan beş büyük Türk kavmin­den (Oğuz, Karluk, Tokuz Guz-Uygurlar, Kırgızlar) biri olduğu belirtilir. Gerdİzî, Ki-mek boylarını İmi İmek (Yimek = Yemek). Tatar, Balânder, Hıfçâk (Kıfçak = Kıpçak), Lînkâz, Eclâd şeklinde isimlendirmiştir. Konuyla ilgili diğer önemli bir kaynak olan Hudûdü’l-‘âlem’de ise hakan unvanını taşıdığı söylenen Kimek hükümdarının on bir “âmirinin (bey) bulunduğu belirtil­mektedir. Bu da Hudûdü’l âlem’e göre Kimekler’in on bir boydan oluştuğunu gösterir. Bununla beraber kaynakta bu boylardan sadece Hıfçâk. Yagsûn Yâsû, K.r k.r  hân ve Yemekiyye (Yemek) gibi bazılarının adları verilmiştir. Bunlar­dan Hıfçâklar’ın geleneklerinin çoğunluk­la Oğuzlar’a uyduğu söylenmektedir.

Kimek kavminin asıl yurdu Yukarı İrtiş boylanyla onu çeviren topraklardı. X. yüz­yılın ilk çeyreğinde yurtlan batıda Tobol’a kadar uzanan Kimekler kışın Aşağı Seyhun boylarında, yazın kuzeydeki bozkır­larda yaşayan Oğuzlarla komşu oldular. Kimekler IX ve X. yüzyıllarda tam göçebe bir hayat yaşıyorlardı. Hudûdü’ câlem’e göre Kimekler’in hükümdarı yaz ayların­da Yemekiye adlı kasabada otururdu. Ki­mek ülkesinde ayrıca İrtiş’in kıyısında Dihi Çöb adlı bir de köy mevcut olup yazın bu­ranın nüfusu oldukça artardı. Bu köyde Mâverâünnehir’den gelmiş müslüman ta­cirler de bulunurdu.

Diğer Türk kavimleri gibi Kimekler de başlıca koyun, at ve sığır beslerlerdi. Ül­keye gelen İslâm tacirlerine koyun, sincap (teyin). samur, kakum ve kunduz derileri satılmaktaydı. Ayrıca köle ve câriye tica­reti de yapılırdı. Buna karşılık Kimekler başta tuz olmak üzere dokuma mamulle­ri, kılıç, hançer gibi silâhlarla özengi, ağız­lık)- suluk gem demiri) gibi biniş takı­mına ait şeylerle kuru üzüm ve ceviz gibi pek çok ihtiyaç maddesini bu tüccarlar­dan sağlarlardı.

Hudûdü’l-‘âlem’de Kimek hükümdar­larının “hakan” unvanını taşıdığı yazıl­makla beraber Gerdizî’de Kimek meliki­nin “yabgu” ve Mücmelü’t-tevârîh’te “tutug” unvanıyla anıldığı görülmektedir. İkinci ifadenin daha doğru olduğu kabul edilmekle birlikte tutuglardan hiçbirinin adı ve yaptığı işler hakkında bilgi verilme­mektedir.

XI. yüzyılda Kimek adı ortadan kalkmış ve kabile İrtiş boylarında Yemekler. Tobol ve Yayık (Ural) ırmakları kıyılarında da Kıfçaklar tarafından temsil edilmiştir. Fa­kat her ikisi de savaşçı olan bu topluluk­lardan Kıfçaklar. Yemekler’in kendileriyle akraba olduklarını kabul etmemektedir. Yemekler’in önemli bir kısmı XII. yüzyılın ikinci yarısında Hârizmşahlar Devleti’nin hizmetine girmiştir. Hârizmşah Sultan Muhammed’in annesi Terken Hatun’un Yemekler’in Bayavut oymağından bir be­yin kızı olduğu bilinmektedir. Sultan Celâleddin Mengübirtî ile Yakındoğu’ya ge­len Hârizmliler arasında onlara mensup birlikler de bulunmaktaydı. Kimekler’den Kıfçaklar ise XI ve XII. yüzyıllarda Oğuzlar’ın yurtlarından önemli bir kısmını el­lerine geçirmişlerdi. XII. yüzyılda, Kıfçak ve Yemekler’le akraba olan Kanglılar or­taya çıktılar ve zamanla önem kazandılar. XIII. yüzyılın başlarında İrtiş İle Yayık ara­sındaki toprakların çoğu onların hâkimi­yetine girdi. Günümüzdeki Özbekler, Ka­zaklar, Karaçay-Balkarlar, Kumuk, Kırım ve Kazan Türkleri Kıfçak, Yemek ve Kanglılar’ın, dolayısıyla Kimekler’in torunlarıdır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski